Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введение в специальность / Конспект лекцій по ВвС.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Лекція 2 організація навчального процесу згідно умов болонської угоди

На виконання першочергових завдань, що випливають з передумов входження України до єдиного європейського освітнього простору, міністерством освіти і науки України видано накази від 23.01.04 №48 “Проведення педагогічного експерименту кредитно-модульної системи організацій навчального процесу“, від 23.01.04 №49 “Про затвердження програми дій щодо реалізації положень Булонської декларації в системі вищої освіти і науки України на 2004-2005 рр.”

На підставі зазначених наказів впровадження навчального процесу в НАУ 2004-2005 рр. Здійснюється за всіма напрямами підготовки фахівців денної форми навчання згідно із цими положеннями про організацію навчального процесу кредитно-модульною системою.

Передбачено, що повний перехід на організацію навчального процесу в НАУ за КМС буде здійснено в декілька етапів:

1.В НАУ опановують ся засади модульного принципу структуризації навчального матеріалу та рейтингової системи оцінювання за багатобальною шкалою, тобто в навчальному процесі впроваджується так звана “модульно-рейтингова система”. Метою впровадження КМС в НАУ є інтенсифікація навчального процесу та підвищення якості підготовки фахівців шляхом проходить:

1.стимулювання систематичної та якісної як аудиторної, так і самостійної роботи студентів протягом семестру

2.виключення безплідних за своєю кінцевою суттю “ штурмів “ під час екзаменаційних сесій, зниження при цьому пікових психологічних та емоційних перевантажень як студентів,так і викладачів

3.підвищення мотивації студентів до набуття знань та вмінь,а також відповідальності за результати власної навчальної діяльності,забезпечення мобільного зворотного зв’язку викладачів із студентами протягу семестру

4.прищеплення студентам почуття навчальної дисциплінованості

5.підвищення об’єктивності оцінювання рівня набутих набутих студентами знань та вмінь:

КМС - це модель організації навчального процесу, яка ґрунтується на поєднанні 2-ох складових:

модульної технології навчання та кредитів ( залікових одиниць ) і охоплює зміст, форми та засоби навчального процесу, форми контролю якості знань та вмінь і навчальної діяльності студента в процесі, як аудиторної, так і самостійної роботи.

Модульна технологія навчання– це одна із сучасних педагогічних технологій, що передбачає модульну (блочну) побудову навчального матеріалу та його засвоєння шляхом послідовного ґрунтовного опрацювання навчальних модулів, мотивацію навчання на основі визначених цілей значно самостійно, навчально-пізнавальну діяльність студента та різноманітних форм діагностики рівня його знань та вмінь.

Модульна програма – це система засобів та прийомів за допомогою яких досягається інтегруюча,дидактична мета в сукупності всіх навчальних модулів конкретної навчальної дисципліни.

Навчальний модуль – це логічно завершена,відносно самостійна цілісна частина навчального курсу, сукупність теоретичних та практичних завданьвідповідного змісту та структури, розробленою системою навчально – методичного та індивідуально – технологічного запезпечення необхідним компонентам якого є відповідальні форми поточного та підсумкового рейтингового контролю.

Кредит ( залікова одиниця ) – це уніфікована одиниця виміру виконаної студентом аудиторії і самостійної навчальної роботи.

Рейтингова система оцінювання – це кількісна оцінка досягнень студента за багатобальною шкалою в процесі виконання ним заздалегідь визначеної сукупності навчальних завдань.

Рейтинг – це кількісна оцінка досягнень студента за багатобальною шкалою в процесі виконання ним заздалегідь визначеної сукупності навчальних завдань.

Граничний термін навчання може перевищувати.

Аудиторні навчальні заняттяпроводяться за затвердженим в установленому порядку розкладом. До основних видів аудиторних навчальних занять відносяться: лекції, лабораторні, практичні, семінарські, індивідуальні заняття, консультації.

Самостійна робота студента є основним видом засвоєння навчального матеріалу у вільний від аудиторних занять час.

Під час СРС студент опрацьовує теоретичний матеріал, виконує індивідуальні завдання, проводить науково-дослідну роботу тощо. Зміст СРС над конкретною дисципліною визначається робочою навчальною програмою з цієї дисципліни, навчально-методичними матеріалами, завданнями та вказівками викладача.

Практична підготовкастудентів є невід’ємною складовою процесу підготовки фахівців всіх освітньо-кваліфікаційних рівнів і здійснюється на оснащених відповідним чином базах практики університету, а також підприємств, організацій та установ різних галузей економіки.

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами і формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування та поглиблення у них, на базі одержаних в університеті знань, професійних умінь і навичок, здатності прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних виробничих умовах.

Семестровий екзамен– це форма підсумкового контролю засвоєння студентом теоретичного та практичного матеріалу з окремої навчальної дисципліни за семестр. Складання екзамену здійснюється під час екзаменаційної сесії в комісії, яку очолює завідувач кафедри, відповідно до затвердженого в установленому порядку розкладу.

Навчальний план – це нормативний документ ВНЗ, який складається на підставі ОПП та структурно-логічної схеми підготовки фахівців певного ОКХ рівня і визначає перелік та обсяг нормативних та вибіркових навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення конкретні форми проведення навчальних занять таїх обсяг, графік навчального процесу, форми та засоби проведення підсумкового контролю.

Основні види навчальних занять:

  • Лекції

  • Лабораторні роботи

  • Практичні роботи

  • Семінарські заняття

  • Індивідуальні заняття

  • Консультації

Особливості організації навчального процесу за КМС:

Згідно з вимогами ECTS (європейська кредитно-транспортна система) перелік, порядок та обсяг визначення навчальних дисциплін визначає навчальний план, який створюється на основі вимог державного стандарту освітньо-кваліфікаційних програм підготовки фахівців.

Індивідуальний порядок навчання студента регулює індивідуальний навчальний план.

Нормативна кількість залікових одиниць для підготовки бакалавра становить 240 кредитів, на 1 навчальний рік-60 кредитів, за семестр-30 кредитів.

Аудиторне навантаження на студента не повинна перевищувати 20-27 годин.

Навчальний план містить графік на та план навчального процесу.

Він розробляється факультетами, узгоджується з навчально-методичним відділом і затверджується ректором.

Графік навчального процесу визначає терміни та розподіл навчальної діяльності студента за календарем:

  • теоретичне навчання

  • практична підготовка

  • підсумковий контроль

  • державна атестація

  • канікули

Нормативний термін підготовки бакалавра-4р.

Магістра і спеціаліста –5р.

Навчальних тижнів на рік –34-35

Канікули –7-10 тижнів.

Річний навчальний план:

Для конкретизації планування на кожний навчальний рік складається окремий навчальний план.

Річний навчальний план розробляється факультетами з

навчально-методичним відділом і затверджується ректором.