Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9365_fi032 / fi032.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
532.48 Кб
Скачать

64. Соціальні спільності людей.

Важлива роль у життєдіяльності суспільства належить соціальним спільностям людей. Різноманітні соціальні спільності, як суб’єкти суспільних, зокрема національних та міжнаціональних відносин, надають їм своєрідної особливості, неповторності, збагачуючи загальний процес розвитку етносоціального буття, соціуму загалом.

Етносуспільні відносини можна характеризувати, як взаємовідносини людей, що належать до різних соціальних спільностей.

Історично першою соціальною формою спільності людей є рід. З розвитком первісного суспільства чисельність родів поступово збільшується, пізніше відбувається обєднання їх у фратрії (братсва). А фратрії – у племена.

Плем’я – відносно стала спільність людей, що характеризується кровно-родинними відносинами, певною спільністю спів племінників, єдиною мовою, племінною самосвідомістю, спільними елементами первісної культури.

Народність – соціальна спільність людей, що характеризується спільністю теорії, єдиною мовою (поряд із існуванням різних діалектів племен, що входять у народність), елементами єдиної культури.

Процес ліквідації ек роздробленості привів до появи нації.

65. Нація як соціальний феномен.

Нація – духовно соц. Різновид стійкої людської спільності, що, склалась історично на певній території і характеризується глибоким внутрішнім відчуттям, самоусвідомленням власної належності до певної стічної групи та спільністю мови, культури, побиту і звичаїв історичних переживань, психічного складу, антропологічних особливостей, єконом. Інтересів, утворенні матеріальних цінностей, територій („життєвого простору”).

Нація є надзвичайно складним об’єктом пізнання теоретичного осягнення.

Визначення які в літературі можна знайти тісно пов’язані з різноманітними теоріями націй.

Психологічна теорія – (засновник Ренан) „Нація – це душа – духовний принцип”, що, формується шляхом „Узгодження” та „Солідарності”.

Культурна Теорія. Нація, писав Ренер, „Це союз особистостей, які однаково розмовляють”, „Культ. Союз”. В основі культурненької теорії нації лежит спільність нац. культ. Лежить спільність нац. культ, зокрема нац. мови.

Історико-єконом - головними ознаками нації є спільна територія та спільна мова. Єконом. Теорія основними ознаками нації є спільність походження етнічної самосвідомості, нац. почуттів, прихільністі до єтнодуховних цінностей.

Нація – це „велика кількість людей, які вважають себе спільнісними. Вони часто мають одну чи кілька таких ознак: мову, культ, релігію, політ та інші інститути, історію та віри в спільність долілі.

66.Концепція соц.Стратифікації і соц. Мобільності

Обґрунтовували Сорокін ,Ліпсет,Тарсож.За їх думкою в індустріальному суспільстві власність на засоби виробництва втратила провідне значення. Саме тому різницю між верствами слід шукати не в класовій структурі,а в іншому:розмірі прибутку,стилі і способу життя,одягу... Між стратами в суспільстві існує постійна взаємодія,люди мають можливість переміщуватись з однієї страти в іншу. Цей процес західні дослідники назив.соц.мобільністю.

Вони поділяють її на горизонтальну мобільність(переміщення людей в межах однієї і тої ж страти у зв’язку з переміною місця проживання) і вертикальну мобільність(переміщення людей з нижніх страт в верхні).

На думку соц філософів заходу індустріальне суспільство має в собі своєрідний ліфт, по якому люди можуть піднестися до вищої страти. 6 ліфтів : економічний (кожна людина можна стати місіонером завдяки власним якостям та збігу обставин), 2.Політичний(можна зробити політичну кар’єру), 3.Армійський(є можливість просуватися по службі особливо під час активних військових дій.) 4. Церковний (пробитися до найвищої церковної ієрархії). 5. Науковий (піднятися завдяки досягненням тієї чи іншої галузі науки). 6. Шлюбний(вигідний шлюб).