Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_KP_TS / Методичка_ КП.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
171.01 Кб
Скачать

6. Рекомендації щодо виконання розділу 4

6.1. Технологічна частина КП є найбільш змістовною та серйозною частиною пояснювальної записки до КП. У цьому розділі студент повинен показати свою відповідність щодо прийняття технічних рішень як майбутнього технолога, а саме: вибору типу виробництва; вибору методів складання і ув’язки; розробки укрупненого робочого технологічного процесу у маршрутному описі; проектування технологічної оснастки, вибору необхідних ЗТО тощо. При цьому, значну увагу слід приділяти обґрунтуванню рішень, що приймаються.

6.2. В підрозділі 4.1 необхідно вибрати та дати обґрунтування необхідного типу виробництва, виходячи із програми випуску, що планується. Рекомендовано вибір зупиняти на мало-, середньо- та великосерійному виробництві.

6.3. В підрозділі 4.2 необхідно виконати аналіз сучасних методів складання (випробування, монтажу) Об’єкта, вибрати та обґрунтувати вибір необхідного методу (чи комбінованого методу, із застосуванням декількох способів базувань). Крім цього, необхідно дати укрупнену технологічну послідовність складання (випробування, монтажу) Об’єкта, що відповідає змісту завдань, зазначених у Цикловому графіку (підрозділ 4.10 пояснювальної записки).

6.4. В підрозділі 4.3 необхідно дати інформацію щодо формування технічних умов (ТУ) на постачання складових частин на складання (монтаж, випробування) сучасних авіаційних конструкцій. Крім цього, необхідно подати загальні (універсальні) ТУ і розробити специфічні ТУ, стосовно до теми КП. Результати розробки специфічних ТУ рекомендовано подавати в табличному вигляді (див. Додаток 1).

6.5. В підрозділі 4.4 необхідно дати інформацію щодо можливих методів ув’язки сучасних авіаційних конструкцій. Рекомендовано дати їх класифікацію (див. Додаток 1). Необхідно вибрати метод ув’язки Об’єкта та виконати обґрунтування вибору, виходячи із конструктивно-технологічних характеристик Об’єкта і вибраного методу його складання (випробування, монтажу).

6.6. В підрозділі 4.5 необхідно дати інформацію щодо теоретичних основ розробки схем складання і випробування та основних вихідних даних, необхідних для виконання цієї роботи, з акцентом на тему КП.

Підрозділ рекомендовано закінчувати так: «Розроблено схему складання [монтажу, випробування] Об’єкта, поміщену в Графічну частину курсового проекту».

6.7. В підрозділі 4.6 необхідно виконати порівняльний аналіз розробленої технологічної послідовності та робочого ТП, стосовно до Об’єкта, який діє (діяв раніше) на відповідному підприємстві. У випадку неможливості використовувати у якості вихідних даних робочого ТП, аналіз слід проводити із акцентом на можливе застосування на підприємстві морально застарілих ЗТО чи ЗТО, що характеризуються застосуванням, переважно, ручної праці. Також необхідно визначити:

  • основні відмінності між ТП, який діє (діяв раніше) на відповідному підприємстві, та розробленої технологічної послідовності;

  • пропозиції щодо вдосконалення та актуалізації ТП, який діє (діяв раніше) на відповідному підприємстві.

6.8. В підрозділі 4.7 необхідно вибрати та обґрунтувати ЗТО для складання [монтажу, випробування] Об’єкта, що будуть використовуватися у запропонованому варіанті технології. При виборі ЗТО, перевагу слід приділяти сучасним моделям, що присутні на ринку та випускаються вітчизняними та закордонними компаніями, акредитованими у сфері виконання робіт в авіаційній галузі. Приблизний перелік можливих моделей ЗТО поданий у Додатку 3.

6.9. В підрозділі 4.8 необхідно подати інформацію щодо видів технічного контролю, що застосовуються на авіабудівних підприємствах світу, та вибрати засоби контролю, використовуючи принципи, викладені у попередньому пункті, із відповідними обґрунтуваннями.

6.10. В підрозділі 4.9 необхідно подати наступну інформацію: теоретичні основи щодо порядку розробки ТП; дані, які повинні в ньому міститися; класифікація робочих ТП у сфері авіабудування; основні вихідні дані для розробки ТП; порядок технічного нормування технологічних операцій.

Підрозділ рекомендовано закінчувати так: «Розроблено робочий ТП складання [монтажу, випробування] [Об’єкта], поміщений в Додатки курсового проекту».

Робочий ТП необхідно подавати на спеціальних картах ТП (Додаток 6), в яких обов’язково вказується: зміст завдання; ЗТО, що використовується, по кожному завданню; розряди робіт; норми часу на виконання кожного завдання, із урахуванням їх суми, що повинна дорівнювати трудомісткості складання [монтажу, випробування] [Об’єкта] – див. Цикловий графік. Розряди робіт рекомендовано встановлювати з урахуванням Додатку 5.

6.11. До підрозділу 4.10 необхідно включити наступну інформацію: укрупнені теоретичні дані щодо потоково-стендового виробництва та розробки циклового графіку; такт випуску; укрупнений аналіз графіку. Рекомендовані бланки для виконання циклових графіків (на 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11; 12; 13; 14; 15 операцій) поміщені у Додатку 7. Методика розробки циклових графіків поміщена у Додатку 8.

Підрозділ рекомендовано закінчувати так: «Розроблено цикловий графік складання [монтажу, випробування] [Об’єкта], поміщений в Графічну частину курсового проекту».

6.12. В підрозділі 4.11 необхідно подати інформацію щодо загальних технологічних вимог, що пред'являються до технологічної оснастки для складання (монтажу, випробування) Обʾєкта. Необхідно розробити специфічні вимоги до неї, які вказати у Заявці на проектування оснастки (Додаток 9).

Підрозділ рекомендовано закінчувати так: «Розроблено Заявку на проектування оснастки для складання [монтажу, випробування] [Об’єкта], поміщена в Додатки курсового проекту».

6.13. В підрозділі 4.12 необхідно подати дані щодо принципів вибору ЗТО для монтажу і контролю технологічної оснастки; основних конструктивно-технологічних параметрах технологічної оснастки для складання [монтажу, випробування] [Об’єкта], розробленою згідно із Заявкою на її проектування. Крім того, слід подати інформацію щодо аналогів технологічного оснащення, що вибирається.

Підрозділ рекомендовано закінчувати так: «У графічній частині курсового проекту наведено складальне креслення технологічної оснастки для складання [монтажу, випробування] [Об’єкта] на арк. ф. [А1…2А1]».

Примітка. У Додатки КП необхідно помістити специфікацію до складального креслення технологічної оснастки для складання [монтажу, випробування] [Об’єкта], яка повинна абсолютно точно відповідати кресленню (Додаток 10).