Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
82.43 Кб
Скачать

1.3. Зміст курсу і взаємозв’язок його з іншими економічними дисциплінами

Змістом курсу є вивчення основних чинників виробничої діяльності підприємства, тобто праці, знарядь праці, предметів праці, продукту праці; питань раціональної організації трудових процесів; шляхів найбільш ефективної реалізації досягнень у галузі створення й освоєння нової техніки і нових технологій; способів переміщення предметів праці у виробничому процесі; організації раціонального обслуговування основного виробництва в допоміжних цехах і складському господарстві; проблем підвищення ефективності капітальних вкладень на підприємстві, заміни старої техніки новою і впровадження автоматизованих систем управління; проблем підвищення якості продукції, що випускається, та її конкурентоспроможності, включаючи розробку систем управління якістю продукції; основних напрямків зниження витрат виробництва і зростання прибутковості підприємства.

Розробка рішень у рамках організації виробництва базуються на знаннях економічних, технічних та інженерних наук.

Основи економічної теорії є вихідною базою, на якій будується вивчення закономірностей розвитку виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ.

Економіка підприємства дає змогу вивчати закономірності розвитку підприємств базових галузей народного господарства, розкривати дію економічних законів, визначати шляхи і тенденції розвитку виробництва. Головні положення цих наук є теоретичною основою для побудови курсу "Організація виробництва" і визначають методи вирішення завдань, поставлених перед підприємствами в умовах конкретної галузі виробництва. Крім названих дисциплін, тісно пов'язані з цим курсом й інші економічні дисципліни; планування в організації, операційні системи менеджменту, економіка праці, статистика, маркетинг, виробничий облік, теорія економічного аналізу та інші, на основі яких розробляються заходи щодо поліпшення організації виробництва і підвищення його ефективності.

Технічні дисципліни (технологія машинобудування, основи моделювання й оптимізація управлінських рішень та ін.) вивчають закономірності розвитку й удосконалення властивостей і конструкцій предметів праці, знарядь і продуктів праці та способів їх виготовлення. Вони безпосередньо не пов'язані з організацією конкретного виробництва на підприємстві, однак є основою для інженерних питань організації діяльності підприємства.

Розробка питань організації виробництва нерідко вимагає виконання складних аналітичних розрахунків, на основі яких вибираються найкращі варіанти рішень в умовах певного підприємства. За допомогою математичних методів визначають оптимальні кількісні та якісні параметри виробництва.

Організація виробництва передбачає широке використання правової науки, що досліджує суб'єктивні чинники управління підприємством.

Контрольні запитання та завдання

  1. Розкрийте сутність понять «виробнича діяльність» та «виробництво».

  2. Які сучасні вимоги ставляться до виробництва ?

  3. Яке з визначень поняття «організація виробництва» найточ­ніше відображає її суть?

  4. У чому полягає взаємозв’язок функцій технології та організації виробництва?

  5. Охарактеризуйте конкретне коло завдань організації виробництва.

  6. Визначте, що є предметом і завданнями курсу «Організація виробництва».

  7. Опишіть у загальних рисах методи, які використовуються при вивченні курсу. Розкрийте сутність системного підходу.

  8. У чому, на ваш погляд, полягає різниця між поняттями «виробничий менеджмент», «операційний менеджмент» та «організація виробництва»?

  9. Укажіть місце, роль і значення курсу «Організація виробництва» серед інших функціональних економічних дисциплін.

  10. Чому дослідження виробництва стали активно проводитися у XVІІІ столітті?

  11. Як впливають на ефективність виробництва поділ праці та стандартизація елементів предметів праці і хто на цьому акцентував увагу?

  12. Хто запропонував заздалегідь планувати методи роботи та всю виробничу діяльність підприємства в цілому?

  13. Коротко охарактеризуйте внесок Ф. Тейлора в організацію та управління виробництвом.

  14. Поясніть, чому основні елементи виробничих операцій не залежать від змісту роботи і хто це довів?

  15. Охарактеризуйте переваги поточної організації виробництва і в чому полягає заслуга Г. Форда перед суспільством.

  16. Стисло охарактеризуйте нововведення у сфері організації та управління виробництвом на межі 20-х—40-х років ХХ ст. та оцініть їх вплив на промисловість.

  17. З чим пов’язана активізація дослідження операцій і впровадження яких нових методів підвищило рівень планування та організації виробництва?

  18. Охарактеризуйте вплив комп’ютерної технології на виробництво.

  19. Чому і які виробничі стратегії стали засобом конкурентної боротьби? Дайте їх стислу характеристику.

  20. Що розуміють під сучасними концепціями якості, гнучкості та часової конкуренції? Які є методи та інструменти їх реалізації?

  21. Чим відрізняється концепція всеосяжного управління якістю від концепції всеосяжного контролю якості?

  22. Що розуміється під перепроектуванням бізнес-процесів і з чим це пов’язано?

  23. Яку роль і значення для людства на сучасному етапі розвитку має екологічний менеджмент?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]