Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методологія викладання гуманітарних та соціально-економічних дисциплін у ВНЗ України.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
244.74 Кб
Скачать

27. Особливості методики читання навчальних лекцій студентам заочної форми навчання

Установча лекція – читається студентам заочної форми навчання за семестр до іспиту/заліку - установчий час – 2 год. - Установча лекція за змістом є близькою до вступної: o Перелік навчальної літератури o Перелік контрольних питань на іспит чи залік o Завдання на виконання контрольної роботи o Питання першої теми семінару

Оглядова – читається студентам заочної форми навчання, а також випускникам перед державними іспитами. заочникам виокремлюється 30 відсотків занять стаціонару. темп більше, аніж лекційних занять. Треба дати основне з кожної теми. Спочатку кафедра розробляє тематику оглядових лекцій і затверджує цю тематику перед д іспитами. Вони є більш загальними. Виділяється від 12 до 20 годин. Тема формулюються відповідно до розділів навчального курсу. Рекомендується анотувати сучасну літературу.

28. Методика підготовки і читання оглядових лекцій до державного іспиту

1. Оглядова Заочної форми навчання, а також випускникам перед державними іспитами. заочникам виокремлюється 30 відсотків занять стаціонару. темп більше, аніж лекційних занять. Треба дати основне з кожної теми. Спочатку кафедра розробляє тематику оглядових лекцій і затверджує цю тематику перед д іспитами. Вони є більш загальними. Виділяється від 12 до 20 годин. Тема формулюються відповідно до розділів навчального курсу. Рекомендується анотувати сучасну літературу.

29. Основні положення рецензії на навчальну лекцію

Рецензія  Оцінка початку лекції  Формулювання теми, питань плану, література (яка література), чи була визначена мета, зв’язок теми з попередньою, як вирішена проблема пробудження інтересу студентів до теми, чи зроблені анотації з видань.  1. Науковий рівень лекції  Наскільки викладення матеріалу було цілісним, систематичним і послідовним, переконливою була аргументація тез чи теоретичних положень, що висувалися викладачем. Чи пов’язувались теоретичні положення з практикою і чи використовувався теоретичний матеріал. Чи враховувався профіль вузу, факультету. Орієнтування в останніх досягненнях науки. Дискусійні питання. Текст лекцій і текст підручника (співвідношення).  2. Активізація пізнавальної діяльності студентів Чи використовувався проблемний метод викладання, засоби наочності, елементи бесіди (риторичні запитання),  3. Закінчення лекції Чи зроблені Висновки з теми, чи вклався в час, запитання студентів, як відповідав на запитання.  4. Поведінка лектора Наскільки лектор вільно володіє матеріалом з теми лекції, емоційність викладу матеріалу, наявність контакту з аудиторією Узагальнюючий висновок: якою є лекція за теоретичним і методичним рівнем, чи відповідає вимогам.

30. Контроль за якістю лекцій як складова частина навчально-методичної роботи кафедри

Контроль за якістю лекцій Форми: 1. Проведення відкритих лекцій Кожен викладач мусить провести 1,2 відкритих занять. Зайняття проводяться згідно графіку. В ньому зазначається прізвище викладача, місце проведення і дата проведення. цей графік затверджується на засіданні кафедри, на зайнятті мають бути всі викладачі які не зайняті. Висновки і т.д. Обговорення. Визначається науковий і методичний рівень лекції.  2. Взаємо відвідування лекцій. Кожен викладач повинен відвідувати 5,6 лекцій.  3. Контрольне відвідування лекцій завідувачем кафедри. (не менше 1 зайняття). 4. Створення на кафедрі фонотеки лекцій. 5. Створення кафедрального фонду текстів лекцій.

31. Лекція і семінар - головні форми навчального процесу, співвідношення між ними

За змістом співвідношення семінару і лекції  1. розглядаються ті положення які аналізувалися в лекціях, 2. розглядаються ті питання які в лекціях були лише поставлені. 3. питання які в лекції взагалі не ставилися.

За часом: 1. Проводиться після лекції, через певний час (1 тиждень, максимум 2 тижні)

32. Освітні та виховні завдання, які розв'язуються з допомогою семінарських занять

Переваги семінару: 1. Пов’язаний із самостійною роботою студентів. Передбачає підготовку до семінару і участь у зайнятті. 2. Семінар передбачає високий рівень творчої самостійності студента. 3. У семінарі найбільш оптимально поєднується навчання як діяльність студентів і викладання. 4. Семінар передбачає високий рівень активності студентів 5. Семінар дозволяє здійснювати ефективний зворотній зв’язок. 6. С сприяє поєднанню навчальних і наукових засад в навчальному процесі. 7. С дає можливість активно впливати на формування світогляду студентів, навичок пропагандистської роботи.  8. С виконує низку функцій, пізнавальна, виховна, контролю.  На семінарських зайняттях знання студентів закріплюється, поглиблюються.