Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
355.84 Кб
Скачать

1.5 Характеристика туристичної галузі

Американський регіон посідає третє місце у світі за кількістю міжнародних туристичних прибуттів. У межах регіону домінує Північна Америка - майже 70 % туристів приїздить до США, Мексики та Канади. Усі основні потоки в цьому регіоні починаються і закінчуються в США. Між США та Мексикою сформувався найбільш потужний світовий міждержавний туристичний потік - близько 20 млн американців щороку відвідують південного сусіда. Протягом останніх років кількість прибулих туристів до США стабілізувалася на рівні 55-58 млн осіб. Туристів приваблюють унікальні природні об'єкти, національні і тематичні парки, міста з хмарочосами, музеї із багатими колекціями художніх творів та інші атракції. Канада та Мексика щороку приймають близько 17 і 22 млн туристів відповідно.

У межах Карибського басейну розташована переважна більшість "країн-готелів" світу, які існують за рахунок міжнародного туризму. Головним видом ресурсу, який став основою розвитку туризму в районі є узбережжя теплих морів.

Центральна і Південна Америка нині позиціонуються як райони з потужними природними ресурсами, насамперед лісовими, флоро-фауністичними і ландшафтними, які сприяють інтенсивному використанню екотуристичних технологій. Екологічний туризм в обох районах перетворився на реальну альтернативу сільському господарству і лісозаготівлі. До країн, які реалізують грандіозні екотуристичні проекти належать Бразилія, Перу, Венесуела, Беліз, Гватемала.

Латинська Америка у цілому багата на культурно-історичні ресурси. Особливий інтерес у туристів викликають пам'ятки

13

доколумбових часів на території Перу, Мексики та інших країн регіону.

1.6Туристичні райони та центри країни

ПІВНІЧНОАМЕРИКАНСЬКИЙ ТУРИСТИЧНИЙ РАЙОН

США - Канада – Мексика

ЦЕНТРАЛЬНОАМЕРИКАНСЬКИЙ ТУРИСТИЧНИЙ РАЙОН

Беліз - Гватемала - Гондурас - Коста-Рика - Нікарагуа - Панама – Сальвадор

КАРИБСЬКИЙ БАСЕЙН

Ангілья - Антильські Острови - Антигуа і Барбуда - Аруба - Багами - Барбадос - Бермуди - Віргінські Острови - Гаїті - Гваделупа - Гренада - Домініка - Домініканська Республіка - Кайманові Острови - Куба - Мартініка - Монтсеррат - Сент-Люсія - Сент-Кітс і Невіс - Тринідад і Тобаго – Ямайка

ПІВДЕННОАМЕРИКАНСЬКИЙ ТУРИСТИЧНИЙ РАЙОН

Аргентина - Болівія - Бразилія - Венесуела - Еквадор - Гайана - Колумбія - Парагвай - Перу - Суринам - Уругвай - Французька Гайана – Чилі

1.6.1. Вашингтон.

Саме у Вашингтоні знаходиться знаменита на весь світ будівля – Білий Дім. Більше ніж два сторіччя він є резиденцєю американських президентів, місцем, де вирішується доля не лише США, але й всього світу.

До речі, свою назву Білий Дім отримав на самому початку 20 століття за розпорядженням президента Теодора Рузвельта, а до цього називався «Президентський палац» або «Президентський особняк».

Також, в цьому місті заборонено будівництво споруд, що перевищують за висотою Капітолій – будівлю, в якій засідає Конгрес США. Таким чином, Капітолій є найвищою спорудою у Вашингтоні.Історія:

На початку становлення американської держави, на роль столиці претендувало багато міст. Проте, у 1790 році було прийнято рішення побудувати абсолютно нове місто в районі річки Потомак. Його назвали Вашингтон, на честь першого президента США – Джорджа Вашингтона.

Авторство проекту міста належить французькому архітекторові

14

Пьеру Л

У 1801 році був утворений федеральний округ Колумбія, у складі якого знаходяться міста: Вашингтон, Джорджтаун, Олександрія, а також графства: Вашингтон та Олександрія. У 1846 році місто та графство Александрія відійшли у підпорядкування штату Вірджінія, а ще через деякий час, в 1873 році утворився єдиний муніципалітет – округ Колумбія, до складу якого увійшли: Джорджтаун, Вашингтон і графство Вашингтон.

Розваги:

Бурхливих, галасливих та активних розваг у Вашингтоні практично немає. Індустрія розваг в цьому місті розвинена слабко. Нічні клуби, бари та ресторани не працюють цілодобово.

Зате тут можна відчувати себе в цілковитій безпеці.

Розваги у Вашингтоні, в основному, культурні: музеї, бібліотеки, парки.

Наприклад, бібліотека Конгресу – це те місце, куди варто обов'язково зайти. Дуже красива стара і велична будівля. Правда, для того, щоб увійти, необхідно заздалегідь придбати квиток.

З музеїв гідні уваги такі, як: Музей природної історії, Музей мистецтва, Музей Хіршборна, Сад Скульптур.

Музей Hillwood відомий завдяки своїй колекції коштовних речей: яйця Фаберже, розшиті царські вбрання, царська корона, портрети Миколи II та його дружини, діамантові прикраси й інші унікальні та просто безцінні речі. Також, у цьому музеї показаний побут вельмож царської Росії – кухні, ванні кімнати, столові комплекти, одяг, бібліотеки, портрети та фотографії того часу.

Чудовий Ботанічний сад, що знаходиться неподалік від Капітолія, подарує багато приємних вражень від прогулянок його алеями.

У самому центрі Вашингтона також знаходиться приголомшливої краси Кафедральний собор з вітражами та величезними панно з біблейськими сюжетами.

А який незвичайний є в місті Парк лотосів! Неможливо й передати той особливий аромат, який поширюють довкола ці надзвичайно красиві та ніжні квіти!

Вашингтон: Пам'ятки

Окрім Білого Дому у Вашингтоні також багато й інших пам'яток, які неодмінно варто оглянути та зберегти на фото- чи відеокамері.

15

Меморіал ветеранів Вьетнаму — національний меморіал США, на честь загиблих або зниклих безвісти протягом війни у В'єтнамі.

На Еспланаді в центрі Вашингтона розташований Меморіал Лінкольна. Він був побудований на честь шістнадцятого президента США Аврама Лінкольна.

Пам'ятник жертвам комунізму — меморіал, розташований на перетині Массачусетс-авеню та G-стріт недалеко від Капітолію.

1.6.2 С Ш А

США мають дуже великі і різноманітні природно-рекреаційні ресурси, на основі яких склалися значні природно-рекреаційні райони. Головні райони приморського туризму - Флорида, Каліфорнія і Гаваї, гірського - штати Заходу, особливо в межах Скелястих гір, приозерного - штати Приозер'я.

У США 50 національних парків, які щорічно відвідують більш 50 млн. туристів. Найбільш відомі з них - Єллоустонський, Йосемітський, Секвойя, Глейшер, Великий каньйон, Колорадо на Заході і Грейт-Смокі-Маунтинс в Аппалачах. Крім національних парків, заповідників і природних резерватів, система туристсько-рекреаційних територій у США включає такі категорії, як "національний пам'ятник", "національний меморіал", "національний історичний парк", "національне бойовище" і т.д.

Основні визначні пам'ятки Вашингтона - Білий Дім, Капітолій, Національний музей США. Численних туристів приваблює і Приозер'я на кордоні з Канадою. Спочатку цей район заснували фермери. Але надалі вирішальним чинником його становлення став розвиток промисловості. Найбільшим з міст Приозер'я є Чикаго, який цілком можна порівняти з Нью-Йорком за кількістю бірж,штаб-квартир корпорацій і хмарочосів. Південна частина Приозер'я - одна з житниць США. Тут розташований знаменитий кукурудзяний пояс. Сільськогосподарська спеціалізація цієї частини Приозер'я знайшла відображення в афористичних назвах місцевих об'єктів. Так, дві великі вежі-хмарочоси в Чикаго отримали назву "кукурудзяні качани". Район в північно-східній частині США носить назву "Нова Англія". Це перший район, який був освоєний європейськими колоністами. В основному це край внутрішнього туризму і дач. Нова Англія - один з інтелектуальних центрів Америки. У Бостоні знаходиться широко відомий Гарвардський

16

університет, а в Н'ю-Хейвені (штат Коннектікут) - не менш престижний Єльський університет. У Новій Англії сформувався національний тип американця-янкі. Так назвали перший працьовитих колоністів, які змогли вижити завдяки своїй працьовитості у боротьбі з суворою природою цього краю. У центрі континентальної частини США розташовані Великі Рівнини, які в широтному напрямку розрізають притоки самої повноводної річки країни Міссісіпі.

1.6.3 Мексика

Мексиканські Сполучені Штати - одна із ключових латиноамериканських країн із потужним природно-ресурсним потенціалом, що розташована на півдні Північної Америки. Мексика - федеративна республіка у складі 31 штату і столичного округу. Площа країни складає майже 2 млн км2. Її населяє 111,2 млн осіб. Столиця - Мехіко.

Більшу частину країни займає Мексиканське нагір'я, оточене хребтами Сьєра-Мадре, Поперечної Вулканічної Сьєри, що включає діючі вулкани Орісаба (5 700 м), Попокатепель (5 452 м) та ін. Клімат на більшості території країни тропічний, на півночі - субтропічний. Пересічні температури січня коливаються від +10оС на північному заході до +25оС на півдні; червня - від +15оС на Мексиканському нагір'ї до +30оС на узбережжі Каліфорнійської затоки. Опадів випадає від 100 до 3 000 мм за рік. Кліматичні особливості Мексики дозволяють цілорічно розвивати масовий пляжно-купальний відпочинок

У посушливих районах переважає пустельна і напівпустельна природна рослинність, у вологих - панують тропічні ліси, у горах на півночі - хвойні. На основі лісових і ландшафтних ресурсів у країні створена мережа національних парки: Каньйон-дель-Ріо-Бланко, Невадо-де-Толука, Босенчев, Кумбрес-де-Монтеррей із гірськими сосновими лісами, Ла-Молінче і Піко-де-Орісаба зі знаменитими вулканами, заповідник рідкісних птахів Селестум та ін.

На початку ХХІ ст. Мексика - визнаний латиноамериканський лідер в експорті туристичних послуг. Кількість іноземних туристів, які відвідали Мексику за період із 1970 по 1998 роки, зросла більше ніж втричі і в середньому збільшувалася на 5 % у рік, тоді як прибутки від туризму виросли майже у двадцять разів - із $ 415 млн до $ 7,9 млрд.

17

Для такого стрімкого зростання туристичної галузі Мексика мала відповідні природні і соціально-економічні передумови, якими скористалася сповна. Серед природних чинників слід виділити два компоненти - сонце і вода, точніше, морське й океанічне узбережжя із чистими та зручними пляжами і комфортні для відпочинку кліматичні умови окремих регіонів.

1.6.4 Канада

Найбільша країна Західної півкулі, друга за величиною країна світу (площа - майже 10 млн км2), Канада простирається на 7 700 км із заходу на схід і на 4 600 із півночі на південь. Загальна кіль кість населення країни становить 33,5 млн осіб. Столиця Канади - місто Оттава.

Єдиний сухопутний сусід Канади - США, "прозорий" кордон з якими перетворився на значний чинник соціально-економічного розвитку країни. Повною мірою це стосується і туризму. Американці - головні споживачі канадського туристичного продукту.

Значну частину території Канади займають ліси (дугласія, кедр, ялина, сосна, ялиця, клен). У країні величезна кількість річок (найбільші - Св. Лаврентія, Саскачеван, Юкон) і озер (Верхнє, Велике Ведмеже, Гурон, Ері, Онтаріо). Є тут і величезні гірські масиви (Кордильєри, Скелясті гори, Аппалачі) і неосяжні простори Внутрішніх рівнин, і навіть невеликі ділянки полинових пустель.

Більша частина території країни лежить в області вічної мерзлоти. Клімат переважно помірний і субарктичний, трохи вологіший і м'якший на західному і східному узбережжях, де зими досить теплі, а літо не дуже жарке. У центрі країни клімат різко континентальний і посушливий, однак у горах Селкірка часті дощі і снігопади. Середня температура січня коливається від -35оС на півночі до +4оС на півдні; середні літні температури - від +21оС на півдні до +4оС на островах Канадського Арктичного архіпелагу. Опади по території розподіляються нерівномірно: від 150 мм у рік на півночі до 2 500 мм на західному узбережжі.

У країні станом на початок 2010 р. нараховується 39 національних парків і заповідників: Банфф - найстаріший національний парк країни і найбільш відвідуваний парк світу; Йохо із водоспадом Такаккау, каньйонами і карстовими печерами; Вуд-Баффало із найбільшою чередою бізонів; Джаспер із льодовиками і гарячими джерелами та ін.

18

РОЗДІЛ ll ТУРИСТИЧНІ ФОРМАЛЬНОСТІ В СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ