Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародна економіка.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Висновок

Поняття "інтеграція" і "міжнародна інтеграція" стали настільки розхожими, що, на жаль, часто втрачають свою сутнісну основу. І політики, і науковці, і журналісти говорять про "інтеграцію країн у світову економіку "," реінтеграції Киргизстану в світове господарство ". Виникла настільки широка інтерпретація проблем інтеграції в економіці, міжнародних відносинах, що сам цей термін фактично перестає сприйматися як термін науки.

Поняття міжнародної економічної інтеграції увійшло в науковий оборот в середині ХХ століття для характеристики абсолютно певного нового явища у світовій економіці - міждержавних економічних співтовариств (у зв'язку з утворенням ЄЕС - Європейського Економічного Співтовариства). p> За своєю суттю інтеграція у сфері міжнародних економічних відносин являє собою одну з основних форм і стадій історичного процесу інтернаціоналізації господарського життя і з позицій теоретичного його осмислення повинна розглядатися тільки в даній якості (як це і відбувалося спочатку, поки популярний термін не став використовуватися в самих різних варіантах).

Міжнародна економічна інтеграція за її сутнісними ознаками не може бути нічим іншим, як: по-перше, добровільним міждержавним утворенням, при якому економічні ресурси суверенних країн об'єднуються для спільного рішення окремих економічних, гуманітарних, оборонних завдань, по-друге, організацією, забезпечує рішення спільно визначених завдань на основі розвитку товарно-грошових відносин та практики міждержавного програмування, по-третє, таким об'єднанням, в якому ряд функцій управління поступово переходить до загальних органам, що припускає певне обмеження державного суверенітету.

Поглиблення міжнародної економічної інтеграції (зміна в її формах, системі управління і т.д.) обумовлено розвитком світового господарства в ході інтернаціоналізації господарського життя.

У цьому зв'язку в економічній науці необхідні чіткі позиції і при трактуванні поняття "світове господарство" ("світова економіка"), і при визначенні стадій розвитку інтернаціоналізації господарського життя.

В основі природи міжнародної економічної інтеграції завжди лежали процеси міжнародної спеціалізації праці та виробництва. Але одна справа - практика розподілу праці і спеціалізація всередині країни, регульовані системою державної внутрішньої економічної політики (податки, мита, державне замовлення, ціни та ін заходи). І інша справа - щодо стихійний розвиток міжнародного поділу праці в рамках міжнародного економічного співробітництва, де панують сьогодні закони не соціальної доцільності чи технологічної необхідності, але, перш за все - закони сили (будь-якої форми її прояви), з позиції якої і В«плануєтьсяВ» перспектива інтегрованості у світову систему. Більш пріоритетним для сильних країн є політичні (економічні) інтереси з метою підтримки високого рівня своєї соціально-економічної стабільності, конкурентоспроможності та насиченості ринку відповідного регіону світу. Разом з тим об'єктивний процес організації та розвитку нових виробництв (наприклад, космос, авіабудування, видобуток і переробка поліметалів та іншої сировини глибоко під землею або на шельфах океану) пов'язаний з величезними витратами на наукові дослідження, дослідно- конструкторські розробки і т.д. (Наприклад, будівництво міжнародної космічної станції «Альфа» (США, Західна Європа і Росія), будівництво транспортного тунелю через протоку Ла-Манш (Франція і Англія) та ін.) Все це змушує по-новому поглянути на доцільність і конструктивність міжнародного співробітництва.

Європа йшла до свого економічного союзу півстоліття. Багато років формувалася зона вільної торгівлі в Північній Америці. Не в одночас виникли світові інтеграційні об'єднання в Азії та Латинській Америці. Але й донині, вони змушені спільно долати безліч протиріч, щоб крок за кроком просуватися до загальних геостратегічним орієнтирам. Такого часу в запасі у країн СНД немає. На рубежі нового тисячоліття, перед обличчям нового історичного виклику вони отримали унікальну можливість здобуття свого гідного місця у світі. Критичне осмислення прожитих разом років, взаємні терпимість і довіру, спільне прагнення до взаємоприйнятних рішень дозволяють з оптимізмом дивитися в майбутнє, хоча б тому, що будь-який інший шлях - це повернення в минуле, це шлях в нікуди.

Список використаної літератури

1. Деніелс Джон Д., Радеба Лі Х. Міжнародний бізнес: зовнішнє середовище й ділові операції, гл.10.М., 2001

2. Крилатих Е., Строкова О. Регіональні торговельні угоди в рамках СОТ і аграрний ринок СНД. - Світова економіка і міжнародні відносини. 2003, № 3

3. Міжнародні економічні відносини. Інтеграція: Навч. Посібник для вузів/Ю.А. Щербанін, К.Л. Рожков, В.Є. Рибалкін, Г. Фішер. - М.: Банки і Біржі, ЮНИТИ, 2010

4. Пебро М. Міжнародні економічні, валютні і фінансові відносини. М., 2009

5. Семенов К.А. Міжнародна економічна інтеграція.М., МАУП-Гардарика, 2007

6. Харламова В.М. Міжнародна економічна інтеграція. Навчальний посібник. М., Анкил, 2008

7. Шишков Ю. НАФТА: витоки, надії, перспективи// МЕ і МО. 1994. № 11. (На прикладі АСЕАН). - М.: Наука, 2000. p

8. Шишков Ю.В. Інтеграційні процеси на порозі XXI століття. Чому не інтегруються країни СНД. М., 2007

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]