Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ / 3_rozdyl.docx
Скачиваний:
76
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
88.87 Кб
Скачать

106

Розділ 3 охорона праці на дп «малинське лісове господарство»

3.1. Система управління охороною праці на підприємстві

Згідно з Законом України «Про охорону праці» на підприємстві незалежно від форми власності та виду діяльності має бути створена система управління охороною праці для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям у процесі праці.

Система управління охороною праці (СУОП) – це сукупність органів управління підприємством, які на підставі комплексу нормативної документації проводять цілеспрямовану, планомірну діяльність щодо здійснення завдань і функцій управління з метою забезпечення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці. Створення СУОП здійснюється шляхом послідовного визначення мети і об'єкта управління, завдань і заходів щодо охорони праці, функцій і методів управління, побудови організаційної структури управління, складання нормативно-методичної документації.

Головна мета управління охороною праці є створення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці, покращення виробничого побуту, запобігання травматизму і профзахворюванням.

Відповідно до ст. 13 Закону «Про охорону праці» роботодавець повинен забезпечити функціонування системи управління охороною праці (СУОП). Він очолює роботу з управління охороною праці та несе безпосередню відповідальність за її функціонування в цілому на підприємстві.

СУОП, як підсистема загальної системи управління виробництвом, повинна передбачати такі функції:

  • організацію і координацію робіт (обов'язки, відповідальність, повноваження керівників різного рівня, осіб, які виконують та перевіряють виконання роботи);

  • облік, аналіз та оцінка ризиків;

  • планування показників стану умов та безпеки праці;

  • контроль планових показників та аудит всієї системи;

  • коригування, запобігання та можливість адаптації до обставин, які змінюються;

  • заохочення працівників за активну участь та ініціативу щодо здійснення заходів з підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці.

Охорона праці – це система законодавчих актів, соціально-економічних, організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, що забезпечують безпеку збереження здоров’я та працездатності людини в процесі праці.

У колективному договорі ДП «Малинський ЛГ» передбачено забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці, а також комплексні заходи щодо досягнень встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму і професійних захворювань.

Обов'язковим медичним попереднім та періодичним оглядам підлягають працівники, які приймаються на роботу або працюють у контакті з шкідливими речовинами та несприятливими виробничими чинниками; працівники усіх професій, що, додаються до Положення про медичний огляд працівників певних категорій.

Додержання правил техніки безпеки і виробничої санітарії залежить не тільки від виконання власником або уповноваженим ним органом своїх обов'язків, а й від того, наскільки кожний працівник знає і виконує їх під час роботи. Навчання та інструктаж працівників з питань охорони праці є складовою частиною системи управління охороною праці підприємства і проводиться з усіма працівниками в процесі їх трудової діяльності.

Перед перевіркою знань з охорони праці на підприємстві організовуються заняття, лекції, семінари та консультації. Перелік питань для перевірки знань з охорони праці з урахуванням специфіки виробництва складають члени комісії по перевірці знань з питань охорони праці, узгоджує служба охорони праці і затверджує керівник підприємства. Результати перевірки знань працівників ДП «Малинський ЛГ» з питань охорони праці оформляються протоколом. Особам, які при перевірці знань показали задовільні результати, видаються посвідчення. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання і перевірку знань, забороняється. Примірник інструкції з охорони праці повинен бути виданий працівникові за його професією або вивішений на його робочому місці.

Відповідно до п. 1.4. Типового положення про службу охорони праці СОП створюється на підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше осіб. Якщо підприємство має до 50 працівників, то функції служби охорони праці можуть виконувати особи з відповідною професійною підготовкою за сумісництвом. Передбачається, що при відсутності спеціалістів відповідної кваліфікації, можуть бути використані послуги асоціації спеціалістів з охорони праці.

На ДП «Малинський ЛГ» питанням охорони праці приділяється велика увага. Насамперед слід сказати, що за стан та організацію роботи по охороні праці на підприємстві відповідають головний інженер та інженер з охорони праці, відповідно до Положення про службу охорони праці, затвердженого наказом керівника підприємства. Положення складається з двох розділів: у розділі «Загальні положення» вказується мета створення служби охорони праці, завдання, покладені на службу охорони праці, відомості про спеціалістів з охорони праці; у розділі «Служба охорони праці підприємства» подаються відомості про відповідального за створення служби охорони праці (інженер з охорони праці).

СУОП ДП «Малинський ЛГ» керується відповідно розробленим положенням про систему управління охороною праці на підприємстві. Основні аспекти функціонування системи управління охороною праці ДП «Малинський ЛГ» полягають в наступному:

  1. Метою управління охороною праці є збереження здоров’я і працездатності працівників підприємства в процесі праці, поліпшення виробничого побуту, попередження травматизму і профзахворювань. Об’єктом управління охороною праці є діяльність структурних підрозділів, функціональних служб і всього колективу підприємства по забезпеченню здорових і безпечних умов праці на робочих місцях, виробничих ділянках і підприємстві в цілому.

  2. Планування заходів з охорони праці на ДП «Малинський ЛГ» включає розробку: розділу «Охорона праці» у колективному договорі; оперативних (квартальних) планів, місячних планів.

  3. Управління охороною праці здійснюють: директор – загальне керівництво СУОП; служба охорони праці в особі інженера з охорони праці - керівництво роботою по контролю за виконанням вимог законодавчих і нормативних актів по охороні праці, надання методичної допомоги керівникам структурних підрозділів по виконанню цього напрямку роботи; керівники підрозділів – забезпечення умов праці під час виробничо-господарських процесів в межах підрозділів.

  4. СУОП ДП «Малинський ЛГ» у своїй діяльності керується положеннями законодавства України та внутрішніми нормативними актами.

  5. Управління документацією з питань охорони праці покладається на службу охорони праці.

  6. Контроль за станом охорони праці на ДП «Малинський ЛГ» передбачає триступеневу структуру: 1 ступінь – щотижневий контроль за станом умов праці – реалізується керівниками підрозділів; 2 ступінь – щомісячний контроль за станом умов праці – реалізується інженером з охорони праці; 3 ступінь – щоквартальний контроль за станом умов праці – реалізується комісією з питань охорони праці. До складу комісії з питань охорони праці входять директор ДП «Малинський ЛГ», інженер з охорони праці, уповноважений представник трудового колективу.

Інженер з охорони праці виконує такі функції:

  1. опрацьовує для подальшого затвердження власником ефективну цілісну систему управління охороною праці, сприяє удосконаленню діяльності у цьому напрямку кожного структурного підрозділу і кожної особи;

  2. здійснює оперативно-методичне керівництво роботою з охорони праці;

  3. складає разом із структурними підрозділами підприємства комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки гігієни праці та виробничого середовища (підвищення існуючого рівня охорони праці, якщо встановлені норми досягнуто), а також розділ «Охорона праці» у колективному договорі;

  4. проводить для працівників вступний інструктаж з питань охорони праці;

  5. організовує: забезпечення працюючих правилами (стандартами, положеннями, інструкціями та ін.), паспортизацію цехів, дільниць, робочих місць щодо відповідності їх вимогам охорони праці; облік, аналіз нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, а також шкоди від цих подій; підготовку статистичних звітів підприємства з питань охорони праці; розробку перспективних та поточних планів рбооти підприємства щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці; роботу методичного кабінету охорони праці, пропаганду безпечних та нешкідливих умов праці шляхом проведення консультацій, оглядів, бесід, оформлення інформаційних стендів тощо; допомогу комісій з питань охорони праці підприємства з опрацювання необхідних матеріалів та реалізації її рекомендацій; підвищення кваліфікації і перевірку знань посадових осіб з питань охорони праці.

Інженер з охорони праці на ДП «Малинський ЛГ» контролює:

  • дотримання чинного законодавства, міжгалузевих, галузевих та інших нормативних актів, виконання працівниками посадових інструкцій з питань охорони праці;

  • виконання приписів органів державного закладу, пропозицій та подань уповноважених трудового колективу і профспілки з питань охорони праці, використання за призначенням коштів фонду охорони праці;

  • відповідність нормативним актам про охорону праці машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, технологічних процесів, засобів протиаварійного, колективного та індивідуального захисту працюючих;

  • своєчасне проведення навчання та інструктажу працюючих, атестації та переатестації з питань безпеки, а також дотримання вимог безпеки при виконанні цих робіт;

  • забезпечення працюючих спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту, лікувально-профілактичним лікуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, миючими засобами, санітарно-побутовими приміщеннями; надання працівникам передбачених законодавством пільг і компенсацій, пов'азаних з важкими та шкідливими умовами праці;

  • використання праці неповнолітніх, жінок, інвалідів, згідно з діючим законодавством;

  • виконання заходів, наказів, розпоряджень з питань охорони праці, а також заходів щодо усунення причин нещасних випадків і аварій, які визначені в актах розслідування.

Керівником ДП «Малинський ЛГ»затверджено ще ряд положень: Положення про навчання з питань охорони праці, Положення про медичний огляд працівників, Положення про роботу уповноваженого трудового колективу з питань охорони праці та ін.

Наказом керівника підприємства затверджені інструкції і підписані керівниками підрозділів, зокрема: інструкція про заходи пожежної безпеки у службових приміщеннях; інструкція правил техніки безпеки під час виконання робіт при сушці та збиранню змелю, для автозаправника, для вантажника, для електрозварника ручного зварювання, для електромонтерів, для інженерно-технічних працівників, які здійснюють нагляд за безпечною експлуатацією вантажопідйомних кранів, інструкція по охороні праці при роботі на персональному комп’ютерно- та відеодисплейних терміналах; загальна інструкція для ДП «Малинський ЛГ»про заходи пожежної безпеки, що поширюється на службові, складські та інші приміщення і встановлює основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки в них. Вона є обов'язковою для вивчення та виконання всіма працівниками та відвідувачами підприємства.

В цілому, маючи специфічний характери своєї діяльності, підприємство вагому увагу приділяє відділу охорони праці своїх працівників. Практично усі заходи з охорони праці базуються на законодавчих і нормативних положеннях. Адміністрація для створення безпечних і нешкідливих умов праці працівників і для власної безпеки зобов’язана керуватися переліком основних нормативно-законодавчих актів і документів з охорони праці.

Відповідно проведемо аудит відповідності наявного переліку нормативно-правових актів з охорони праці на ДП « Малинський ЛГ» існуючим законодавчим вимогам (табл. 3.1).

Таблиця 3.1 

Нормативно-правова база з питань охорони праці на ДП «Малинський ЛГ» (станом на 1 січня 2014 р.)

Нормативно-правові акти (Закони, накази, Положення, інструкції тощо), що повинні бути на підприємстві (установі, організації)

Відмітка про наявність

Відмітка про відповідність чинному законодавству

Висновки / Коментарі

1

2

3

4

5

1

Закон України «Про охорону праці».

+

Повністю відповідає

Використовується згідно існуючих в країні правових норм

2

Положення про службу охорони праці

+

В доповненому вигляді відповідає законодавству

Дане положення не лише регламентує діяльність відділу охорони праці Філії «Зарічанська ДЕД», але й законодавчо встановлює шляхи розв’язання спірних та неоднозначних ситуацій, що можуть виникнути у разі настання виробничого травматизму, профзахворювання, тощо.

3

Положення про навчання з питань охорони праці та інструктажі.

+

Відповідає

Згідно даного положення проводяться первісні інструктажі нових робітників та підвищення кваліфікації вже працюючих.

4

Перелік робіт з підвищеною небезпекою та шкідливих умов.

+

Відповідає

Один раз на три роки проводиться державна атестація робочих місць незалежними атестаційними комісіями, що мають законодавчо встановлене право розподіляти різні види робіт за рівнем їх шкідливості.

5

Положення про медичний огляд працівників окремих категорій.

+

Відповідає

Згідно чинного законодавства України, робітники, що безпосередньо працюють в галузі харчової промисловості мають 2 рази на рік проходити медогляд (робітники цеху). Для інших категорій робітників передбачена флюорографія 1 раз на рік.

6

Положення про систему управління охороною праці.

+

Відповідає

Використовується в повному обсязі.

Продовження табл. 3.1

1

2

3

4

5

7

Внутрішні накази та розпорядження

+

Повністю відповідають

Ведення даної документації суворо контролюється відповідним відділом.

8

Інструкція з охорони праці

+

Відповідає

Використовується в повному обсязі.

Таким чином, спираючись на положення нормативно-правових актів і теоретичних положень, ознайомившись зі станом організації охорони праці на ДП «Малинський ЛГ», провівши аудит, можна зробити висновок, що стан охорони праці можна вважати добре організованим і таким, що відповідає чинним нормам українського законодавства. Дослідження свідчать, що основні витрати на охорону праці зосереджені на попередження виробничого травматизму та захворюваності, на нормалізацію умов праці.

Фінансування охорони праці здійснюється роботодавцем. Фінансування профілактичних заходів з охорони праці, виконання загальнодержавної, галузевих та регіональних програм поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, інших державних програм, спрямованих на запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням, передбачається, поряд з іншими джерелами фінансування, визначеними законодавством, у державному і місцевих бюджетах.

Для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5% від суми реалізованої продукції, а для підприємств, що утриму­ються за рахунок бюджету, такі витрати передбачаються в Державному або місцевих бюджетах і становлять не менше 0,2 % від фонду оплати праці.

Варто відзначити, що з 2012 року відповідно до внесених поправок витрати на охорону праці мають становити не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік.

Дані про планові та фактичні витрати на охорону праці ДП «Малинський ЛГ» у 2011-2013 роках наведено у табл. 3.2.

Таблиця 3.2

Витрати на охорону праці на ДП «Малинський ЛГ» у 2011 - 2013 рр., тис. грн.

Заходи та засоби з охорони праці

2011 р.

2012 р.

2013 р.

план

факт

план

факт

план

факт

1

2

3

4

5

6

7

Приведення основних фондів у відповідність з вимогами НПАОП

7,83

7,83

5,23

5,37

10,3

10,52

Приведення рівнів небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях до вимог НПАОП

11,04

11,2

8,14

8,26

13,2

12,07

Проведення атестації робочих місць

3,21

3,56

2,36

4,32

7,59

8,8

Проведення навчання і перевірки знань з питань ОП

2,15

2,36

1,58

3,2

5,9

6,2

Забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту

8,02

10,05

8,5

7,8

11,25

10,26

Надання працівникам спеціального харчування

4,26

3,25

2,43

3,36

5,9

6,87

Проведення медичного огляду працівників

2,15

1,0

2,5

2,8

4,0

5,1

Всього доцільних витрат

38,66

40,25

30,74

35,11

58,14

59,82

Відшкодовано потерпілим від нещасних випадків

-

-

-

0,7

-

0,8

Сума штрафів за настання з вини підприємства нещасних випадків на виробництві

-

-

-

5,2

-

4,3

Всього недоцільних витрат

-

-

-

5,9

-

5,1

В цілому ми можемо зробити висновок, що вимоги законодавства щодо фінансування заходів з охорони праці дотримано протягом усього досліджуваного періоду, причому витрати ДП «Малинський ЛГ» на охорону праці перевищують нормативні значення, що є свідченням уваги керівництва до визначеної сфери.

Найбільшу питому вагу у загальній структурі витрат займають витрати на приведення рівнів небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях до вимог НПАОП, а також на забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту.

Водночас негативним є формування недоцільних витрат з оплати праці. Такі витрати спричинені тим, що у 2012 році відбувся один нещасний випадок, який призвів до тимчасової втрати працездатності працівника, у 2013 році – також один нещасний випадок. Такі нещасні випадки призвели до формування додаткових витрат підприємства – на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності, а також штрафних санкцій.

В цілому можемо зробити висновок, що організація охорони праці на ТОВ ДП «Малинський ЛГ» здійснюється у відповідності до чинного законодавства та внутрішніх нормативних документів та відповідає усім вимогам. Тобто можемо сказати, що система управління охороною праці на досліджуваному підприємстві організована належним чином. Однак керівництву підприємства варто звернути увагу на небезпечні фактори, що спричинили нещасні випадки у 2011 та 2012 роках.

Соседние файлы в папке ДИПЛОМ