Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-03-2013_13-26-50 / 6_Osn fondy_.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
467.46 Кб
Скачать

3. Показники стану та ефективності використання основних засобів

Фінансовий стан підприємства найбільшим чином залежить від якісного стану і динаміки зростання основних виробничих засобів (ОВЗ).

Рис. 6.3. Показники стану ефективності використання

основних засобів

До показників, які характеризують забезпеченість підприємства основними засобами, відносяться: фондомісткість, фондоозброєність та коефіцієнт вартості основних засобів у майні підприємства.

Фондомісткість характеризує забезпеченість підприємства основними засобами і визначається як відношення вартості основних фондів до вартості виробленої продукції.

Фондоозброєність показує величину основних фондів, що припадає на одного працівника.

Коефіцієнт вартості основних виробничих фондів у майні підприємства визначається діленням вартості основних виробничих засобів (за мінусом суми зносу основних засобів) на вартість майна підприємства.

До показників якісного стану основних засобів відносяться коефіцієнти зносу, придатності, оновлення, вибуття і приросту.

Коефіцієнт зносупоказує, яка частина вартості основних засобів вже перенесена на готову продукцію, який ступінь зношеності діючих основних засобів. Він розраховується як відношення суми зносу основних засобів до первісної їх вартості. На величину коефіцієнта зносу впливають такі фактори, як ступінь оновлення основних засобів, виконання плану капітального ремонту, строки служби основного енергообладнання тощо.

Коефіцієнт придатності – показник, зворотній коефіцієнту зносу; він характеризує стан основних засобів на визначену дату і розраховується шляхом відношення незношеної їх частини до первісної вартості.

Коефіцієнт оновлення основних фондів показує, яку питому вагу займають введені в дію основні засоби в їх первісній вартості на кінець періоду, що аналізується. В цілому по промисловості величина цього коефіцієнта зменшується.

Коефіцієнт вибуттяосновних засобів розраховується як відношення основних засобів, які вибули за розрахунковий період, до первісної вартості всіх основних засобів на початок розрахункового періоду. Вибуття основних засобів відбувається у зв’язку з їх ліквідацією чи продажем іншим підприємствам та організаціям.

Вибуття внаслідок ліквідації відображає відносну величину фізичного і морального зносу основних засобів на відміну від вибуття з причини продажу основних засобів іншим підприємствам, що не змінює загальної маси діючих основних засобів. Вибуття внаслідок ліквідації відображає дійсне зменшення основних фондів в народному господарстві.

Коефіцієнт приросту основних виробничих засобів розраховують як відношення різниці між вартостями введених і виведених з експлуатації основних засобів за звітний період до балансової вартості основних засобів.

Крім вищезазначених, існує група показників ефективності використання основних виробничих засобів.

До показників ефективності використання основних виробничих засобів належать: фондовіддача, рентабельність основних засобів і абсолютна сума прибутку, що припадає на одну гривню основних засобів.

Фондовіддача – це величина, зворотна показнику фондомісткості. Вона показує суму виробленої продукції, що припадає на одну гривню основних виробничих засобів.

Рентабельність основних засобів характеризує ступінь використання основних засобів і визначається як відношення балансового прибутку за звітний період до балансової вартості основних засобів на кінець звітного періоду.

Соседние файлы в папке 11-03-2013_13-26-50