Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya_1_V_6.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

(Склад і підлеглість взаємопов’язаних організаційних одиницьчи ланок бухгалтерії, що виконують різні функції)

Свою роль верховного наглядача бухгалтерія підприємства виконує вельми своєрідно. Бухгалтери не ходять по підприємству. (Ходити вони можуть тільки за його межі – в банк, до податкової інспекції.) Все, що може знадобитися бухгалтерам на території підприємства, їм приносять інші співробітники. А приносять інші співробітники документи. Насамперед бухгалтерію підприємства цікавлять ті документи, які підтверджують господарські факти.

Касир – це співробітник особливого підрозділу підприємства, яке називається касою (прохання не плутати з касовим апаратом). У касі, і лише в касі, зберігається готівка підприємства. Начальник структурного підрозділу каси, називається старшим касиром.

Співробітники підприємства, які відповідають за збереження якого-небудь конкретного майна підприємства, називаються матеріально відповідальними особами. З ними підприємство укладає особливі договори про матеріальну відповідальність. Гроші теж є майном підприємства, а касир є матеріально відповідальною особою.

Матеріальна відповідальна особа зовсім не зобов’язана знаходитися поряд з ввіреним їй майном цілу добу. Але вона повинна в кожен момент часу знати, де і в якій кількості це майно знаходиться. Матеріальна відповідальна особа повинна першим підняти тривогу у разі зникнення майна або його псування.

Бухгалтер не має права бути матеріально відповідальною особою.

Для невеликих підприємств з останнього правила існує виключення: тут бухгалтер може одночасно виконувати функції касира а, отже, брати на себе матеріальну відповідальність за готівку підприємства.

Багато людей, у тому числі і підприємці, вважають бухгалтерський облік чимось страшно складним, майже недоступним для розуміння і всіляко прагнуть позбавити себе від необхідності “заглиблюватися” в нього. Звичайно, роботі бухгалтера не можна навчитися за 1-2 занятті. Але й “боятися” бухгалтерського обліку не варто; для цього потрібно перш за все зрозуміти, для чого він призначений і на яких основних принципах будується бухгалтерська діяльність.

Добрий фахівець своєї справи – це успіх в житті. Але успіх нічого не вартий, якщо Ви не можете насолодитися певною мірою. Це завжди буде підкреслювати Ваш бухгалтерський статусі перетворить Ваше щоденне життя на задоволення, а робота в офісу – буде приголомшувати усіх свою елегантністю, сучасною, продуманою до дрібниць системою обліку, що не завадить Вам підкорювати нові вершини в бізнесі, отримувати усе більші та надзвичайно великі доходи, бути в авангарді управління великої компанії.

1 Как добиться успеха. Практические советы деловым людям. / Под общ. Ред В.Е. Хруцкого М.: Издательство политической литературы., 1991 г., – 510 с.

2 В нашій країні замість слова “фірма” часто використовують поняття “підприємство”, і це – не тільки завод або фабрика. Підприємством може називатися фірма, діюча в сільському господарстві та медицині, транспорті і рекламному бізнесі.

3 У розумінні ч. 1 cm. 62 ГКУ.

4 У ЦКУ іменовані підприємницькими.

- 14 -

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]