Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya_1_V_6.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
618.5 Кб
Скачать

З чого починається бухгалтерський облік на підприємстві?

Пояснимо важливість ведення бухгалтерського обліку на підприємстві з моменту його реєстрації. Чи може функціонувати фірма без надання консультацій з фінансових питань? Хто розраховуватиме суми, які потрібно сплатити до державного бюджету? Хто підказуватиме, в який момент необхідно домовлятися з постачальниками про чергову поставку сировини, а з покупцями – про дату відвантаження меблів і т.д. такі питання виникають щоденно.

Кожен господар відкривши фірму розуміє, що настав час відомій йому фразі: “Дебет – ліворуч, Кредит – праворуч” і слід опанувати професію бухгалтера або ж запросити його зі сторони. А чи потрібні самому власнику знання з бухгалтерського обліку? Він же керівник власної фірми! Це ж знову вчитися треба!

Хто ж може вести облік на фірмі у відповідності до Закону? За чинним законодавством на фірмі бухгалтерський облік дозволено вести:

1) бухгалтеру або бухгалтерській службі, яку очолює головний бухгалтер, якщо обсяги діяльності підприємства такі, що один бухгалтер не впорається. “До речі, термін “бухгалтер” з’явився у кінці ХV ст. Першою особою, що одержала звання бухгалтера, був Христофор Штехер, діловод Інсбрукської рахункової палати, який був призначений на цю посаду Указом імператора Максиміліана І від 13 лютого 1498 р.”;

2) приватному підприємцю, який за ведення бухгалтерського обліку отримає від фірми певну винагороду;

3) аудиторській фірмі, яка прийматиме документи від підприємства та на підставі них вестиме бухгалтерський облік. Але у такому випадку необхідно обов’язково укласти договір про надання таких послуг. Аналогічні функції може виконувати й спеціальна бухгалтерія, яку називають “централізованою”;

4) власнику або керівнику фірми. Але такий варіант підходить не для всіх підприємств. Власник або керівник не може вести бухгалтерський облік на підприємствах, які друкують (оприлюднюють) свою звітність у періодичних виданнях (спеціальних газетах, журналах), а саме – відкритих акціонерних товариствах.

Всі зазначені варіанти визначено спеціальним нормативним документом – Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

Слід визначитися з тим, чи необхідна обов’язкова присутність на фірмі бухгалтера, чи може достатньо його залучення для складання звітності. Крім того, слід зважати, що бухгалтер, який веде облік на декількох підприємствах, практично завжди відсутній у найбільш потрібні моменти, а його думки та творча енергія розпорошені між декількома фірмами.

Бухгалтер – спеціаліст із бухгалтерського обліку.

Головний бухгалтер – посадова особа, яка підпорядковується безпосередньо керівнику підприємства і забезпечує дотримання на підприємстві єдиних засад ведення бухгалтерського обліку та складання і подання у встановлені строки звітності, контролює відображення в обліку всіх господарських операцій.

Якщо передбачити в штаті фірми посаду бухгалтера, це вимагатиме виплати щомісячної заробітної плати, що не завжди виправдано за невеликих обсягів робіт. Інколи заробітна плата, яку слід платити своєму бухгалтеру, буде більшою, ніж сума, яку необхідно сплатити бухгалтеру-підприємцю. Крім того, вимоги до кандидата на посаду бухгалтера повинні бути суворі.

Віддавати документи аудиторській фірмі – варіант непоганий, але коштуватиме це набагато дорожче, ніж послуги бухгалтера-підприємця. Тут же виникають проблеми із захистом інформації, оскільки сторонній особі на підприємстві (якою може бути так званий “зовнішній бухгалтер”) власник не може довіряти на всі сто відсотків. У такому випадку навіть краще було б, щоб бухгалтерський облік вів сам керівник, проте це вимагає відповідного рівня його підготовки з бухгалтерського обліку.

Підприємство складається із структурних підрозділів, в кожному з яких є свій керівник. Бухгалтерія – це один із структурних підрозділів підприємства. Співробітники бухгалтерії називаються бухгалтерами, а керівник бухгалтерії – головним бухгалтером або фінансовим директором.

Бухгалтерія фірми займає особливе привілейоване місце серед інших підрозділів. Адже бухгалтерія – це верховний наглядач за майном фірми з боку власника і керівника. Не сторож, а саме наглядач. Охороняють, зберігають майно фірми, або, точніше, відповідають перед керівником і власником за його збереження, зовсім інші люди. За товари на складі відповідає комірник. За товари на прилавку – продавець. За меблі і комп’ютери у відділі збуту – начальник цього відділу або його помічник з господарських питань. За готівку підприємства – касир.

Рис. 12. Структура бухгалтерського апарату

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]