Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcja_1_8_++zrobleno.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Завдання для самоконтролю

1. Дайте вичерпні відповіді на запитання.

1. Які завдання та функції бухгалтерського обліку в Україні?

2. На які види поділяється бухгалтерський облік залежно від користувачів інформації?

3. Які види та рівні бухгалтерського регулювання Вам відомі?

4. Що є складовими організації бухгалтерського обліку?

5. Який порядок формування та документального оформлення облікової політики на підприємстві?

6. Який взаємозв’язок Плану рахунків бухгалтерського обліку з елементами та формами фінансової звітності?

2. Виберіть правильну відповідь.

1 Відповідальність за розробку облікової політики покладається на:

а) власника підприємства;

б) головного бухгалтера підприємства;

в) внутрішнього аудитора підприємства;

г) головного економіста

2. Нормативне регулювання бухгалтерського обліку в Україні здійснюється за допомогою:

а) облікової політики підприємства;

б) міжнародних стандартів фінансової звітності;

в) Положень (стандартів) бухгалтерського обліку;

г) Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”

3. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві покладається на:

а) головного бухгалтера;

б) директора;

в) власника;

г) управлінський персонал

4. Первинні документи повинні бути складені:

а) не пізніше звітної дати;

б) в момент здійснення операції;

в) комісією, що створюється на підприємстві;

г) до кінця поточного місяця

5. Робочий план рахунків підприємства:

а) складається на основі типового плану рахунків;

б) не містить позабалансових рахунків;

в) складається з рахунків, якими користується бухгалтер протягом 1-го робочого дня;

г) складається на основі міжнародних стандартів

6. Первинні документи повинні бути складені:

а) у звітному місяці (періоді);

б) у момент здійснення операції або безпосередньо після її закінчення;

в) після з’ясування вимірників бухгалтерського обліку (кількісний, грошовий, натуральний);

г) до дати балансу

3. Розв’яжіть завдання:

Знайти відповідне визначення для кожного наведеного терміну.

Термін

Визначення

__(1) Стандарт обліку

А. Сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності, тобто це вибір самим підприємством певних конкретних методик, форм і техніки ведення бухгалтерського обліку, виходячи з діючих правил господарювання і особливостей діяльності підприємства

__(2) Міжнародний стандарт

Б. Містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період

__(3) Бухгалтерський стандарт

В. Документи, що розробляються Комітетом з міжнародних стандартів обліку та рекомендуються до застосування в світовій практиці

__(4) Фінансова звітність

Г. Стандартні вимоги до методів і процедур ведення бухгалтерського обліку

__(5) Облікова політика

Д. Облікові правила та процедури, що стосуються виміру, оцінки і надання облікової інформації, розроблені відповідними професійними організаціями

19 Апчёрч А. Управленческий учет: принципы и практика: Пер. с англ. / Под ред. Я.В. Соколова, И.А. Смирнова. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 952 с. – С. 12.

20 Німчинов П.П. Загальна теорія бухгалтерського обліку. – Київ: Вища школа, 1977. – 240 с. – С. 7.

21Соколов Я.В. Предисловие редактора // Апчёрч А. Управленческий учет: принципы и практика: Пер. с англ. / Под ред. Я.В. Соколова, И.А. Смирновой. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 952 с. – С. 12-13.

22 Медведев М.Ю. Бухгалтерский учет для посвященных. – М.: ИД ФБК-ПРЕСС, 2004. – 320 с. – С. 8.

23 Бутинець Ф.Ф. та ін. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / Ф.Ф. Бутинець, Т.В. Давидюк, З.Ф. Канурна, Н.М. Малюга, Л.В. Чижевська; За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2005. – 480 с.

24 В Житомирській бухгалтерській науковій школі податковий облік вивчається в курсі “Бухгалтерський податковий облік”. Бухгалтерський податковий облік. Навчальний посібник для студентів спец. 7.050106 “Облік і аудит”. / За ред. д.е.н., проф. Ф.Ф. Бутинця, к.е.н., доц. С.Л. Берези. – 2-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “РУТА”, 2004. – 384 с.

25 Патримоніальна система орієнтована на облік наявності та руху майна, доходи і витрати сприймаються як наслідок цього руху; камеральна – на облік грошових потоків, доходів та витрат; стан і рух майна розглядається як наслідок виконання бюджету, причому в камеральній системі реєстрації підлягають не лише витрати і доходи, але й виникнення прав на їх здійснення або отримання (за матеріалами Соколов Я.В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1996. – 638 с.).

26 Соколов Я.В. Основы теории бухгалтерского учета. – М.: Финансы и статистика, 2000. – 496 с. – С. 23.

27 Ришар Ж. Бухгалтерский учет: теория и практика: Пер. с фр. / Под ред. Я.В. Соколова. – М.: Финансы и статистика, 2000. – 160 с.

28 В англомовній літературі поняття “креативний облік” пов’язують з поняттям “управління розкриттям інформації” (“disclosure management”) у значенні цілеспрямованого втручання у процес підготовки та надання фінансової звітності.

29 В одному із дисертаційних досліджень, виконаних в Житомирській бухгалтерській науковій школі, доведено, що більш доцільно використовувати поняття не “екологічний облік”, а “облік операцій з охорони навколишнього середовища”.

* Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися.

30 Бутинець Ф.Ф., Войналович О.П., Томашевська І.Л. Організація бухгалтерського обліку: Підручник для студентів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / За редакцією д.е.н., проф., Заслуженого діяча науки і техніки України Ф.Ф. Бутинця. – 4-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2005. – 528 с.

31 План счетов бухгалтерского учета производственно-хозяйственной деятельности объединений, предприятий и организаций и инструкция по его применению, утверждены приказом Министерства финансов СССР от 28 марта 1985 г. № 40. – Москва: «Финансы и статистика», 1985. – 175 с. – С. 4-9.

32 В рамках реалізації політики щодо створення вільного міжнародного ринку у рамках Союзу були розроблені директиви, орієнтовані на гармонізацію їх бухгалтерських систем і вільне переміщення капіталів. Серед них можна назвати основні:

  • Директива № 4 – про бухгалтерські звіти компаній;

  • Директива № 7 – про консолідацію бухгалтерських документів;

  • Директива № 8 – про аудиторський звіт.

33 Наприклад, план рахунків ФРН, затверджений у 1970 р., мав 111 рахунків фінансового обліку, до складу яких не входили рахунки виробничого обліку. На сьогодні план рахунків організацій Федеративної Республіки Німеччина нараховує всього лише 80 синтетичних рахунків першого порядку, які поділяються потім на 227 рахунків другого порядку.

34 Так, наприклад, План рахунків Франції – це документ, який містить уніфікований план рахунків, стандартні форми бухгалтерської звітності, інструкції та рекомендації з їх складання, заповнення та представлення рахунків і додатків до них.

35 Так, в плані рахунків 1985 р. зі змінами, станом на 1991 р., офіційно затверджена кількість рахунків та субрахунків скоротилася в порівнянні з першим планом рахунків 1925 р. на 29 позицій, а у порівнянні з 1939 р. – на 247 позицій, чи майже в 3 рази. Сучасний план рахунків бухгалтерського обліку підприємств України – це план-мінімум, який за узгодженням з Міністерством фінансів може бути за необхідності розширений за рахунок введення додаткових синтетичних рахунків для обліку специфічних операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]