Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Методична вказівка до лабораторного заняття з дисципліни “Фармацевтична ботаніка” для студентів заняття 1

ТЕМА: Основи лабораторної мікроскопії. Дослідження структур рослинної клітини, які мають діагностичне значення. Приготування тимчасових препаратів. Будова рослинної клітини.

АКТУАЛЬНІСТЬ: Робота з мікроскопом дає можливість оволодіти технікою анатомо-гістохімічного аналізу рослинних об’єктів, що в подальшому буде використовуватися майбутнім провізором для ідентифікації лікарської рослинної сировини.

НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ:

ЗНАТИ: - будову світлового мікроскопу, правила користування і догляду

за ним;

- будову рослинної клітини.

ВМІТИ: - користуватися світловим мікроскопом;

- виготовляти тимчасовий мікропрепарат;

- проводити мікроскопічний аналіз будови рослинної клітини;

- зарисувати з великого збільшення мікроскопу рослинну клітину

з органелами;

- описати результати досліджень.

Завдання для самостійної позааудиторної роботи

1. Вивчити теоретичний матеріал до теми:

Будова мікроскопа та його функції. Правила роботи з мікроскопом. Основні положення і значення клітинної теорії. Сучасне визначення поняття "клітина". Будова рослинної клітини. Ультраструктура цитоплазми. Фізичний стан та біологічні властивості цитоплазми. Функції ядра, його будова та хімічний склад.

2. Підготувати вихідні дані для протоколу лабораторної роботи.

Контрольні питання

  1. Будова мікроскопа.

  2. Правила роботи і догляд за мікроскопом.

  3. Основні прийоми ботанічної мікротехніки.

  4. Правила приготування тимчасових мікропрепаратів.

  5. Основні положення клітинної теорії.

  6. Форма та розміри рослинних клітин.

  7. Будова рослинної клітини.

  8. Відмінності між клітинами рослин, грибів і тварин.

Самостійна аудиторна робота

ОБЛАДНАННЯ: мікроскопи, лупи, предметні і покривні скла, бритви, препарувальні голки, пінцети, крапельниці, вода очищена, таблиці, постійні мікропрепарати, реактиви.

ОБ’ЄКТИ ДОСЛІДЖЕНЬ: листки елодеї, соковиті луски цибулі.

ЗАВДАННЯ 1. Ознайомитися з будовою мікроскопа і правилами роботи з ним. Засвоїти основні прийоми мікротехніки.

1. Будова мікроскопа

У мікроскопі виділяють дві системи: оптичну й механічну. До оптичної системи відносять об’єктиви, окуляри і освітлювальну частину. Об’єктив – найважливіша частина мікроскопа. Він. являє собою металічний циліндр з вмонтованими в ньому лінзами. Лінзу, повернуту до препарату називають фронтальною. Об’єктив дає збільшене, справжнє, зворотне зображення об’єкта. Збільшення об’єктива позначено на ньому цифрами: х8, х40, х90. Окуляр складається з 2-3 лінз, вмонтованих у металічний циліндр. Він дає пряме, уявне, збільшене зображення об’єкта, який вивчають. Збільшення окулярів позначено на них цифрами: 7х, 10х, 15х. Щоб визначити загальне збільшення мікроскопа, треба збільшення об’єктива помножити на збільшення окуляра.

Освітлювальна частина складається з дзеркала, конденсора з ірисовою діафрагмою і кільцем з матовим склом або світлофільтром, що розташовані під предметним столиком. За допомогою дзеркала світло крізь конденсатор і отвір предметного столика спрямовується на об’єкт. Дзеркало закріплено на штативі так, що може рухатися у двох взаємно перпендикулярних площинах. Конденсор піднімають або опускають за допомогою спеціального гвинта, при цьому відповідно конденсується або розсіюється світло, що падає від дзеркала на об’єкт. За допомогою ірисової діафрагми, розміщеної між дзеркалом і конденсором, змінюють діаметр світлового потоку, відповідно до діаметра фронтальної лінзи об’єктива. Матове скло або світлофільтр зменшують освітленість об’єкта.

Механічна частина мікроскопа складається з підставки, коробки з мікрометричним механізмом і мікрометричним гвинтом, тубусотримача, гвинта грубого наведення, кронштейна, конденсора, гвинта, за допомогою якого переміщується конденсор, револьвера, предметного столика. Коробка з мікрометричним механізмом нерухомо закріплена на підставці. За допомогою мікрометричного гвинта незначно переміщується тубусотримач, а отже і об’єктив на відстань, що дорівнює кільком мікрометрам. При повному оберті мікрометричного гвинта тубусотримач пересувається на 100 мкм, а при повороті на одну поділку тубусотримач опускається або піднімається на 2 мкм. Щоб запобігти псуванню мікрометричного механізму, дозволяється крутити мікрометричний гвинт в один бік не більш, ніж на половину оберту. Тубусотримач несе тубус і револьвер. У тубус зверху вставляють окуляри. Револьвером можна швидко змінити об’єктиви, які угвинчено в його гнізда. Тубусотримач, а отже, і об’єктив з метою фокусування об’єкта при малому збільшенні переміщують гвинтом грубого наведення. Предметний столик має посередині круглий отвір. На столику знаходиться пересувний диск, який можна обертати навколо осі і пересувати по двох взаємне перпендикулярних напрямках за допомогою двох гвинтів, розміщених по обох боках столика. Завдяки цьому знаходять потрібне місце для об’єкта, що особливо важливо, якщо об’єкт розглядають при великому збільшенні. На столику є дві пружні клеми, які закріплюють препарат.

Соседние файлы в папке Методичка-Фармацевтична ботаніка