Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chervona_krov.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
211.46 Кб
Скачать
  1. *В12-дефіцитна анемія

40. Чоловіку 57 років, після обстеження було встановлено діагноз – В12 -дефіцитна анемія, призначене лікування. Через 3 доби був зроблений контрольний аналіз крові. Що буде найбільш адекватним критерієм підвищення еритропоезу?

  1. *Підвищення кількості ретикулоцитів

41. У хворого має місце мутація гена, що відповідає за синтез гемоглобіну. Це призвело до розвитку захворювання серпоподібноклітинної анемії. Як називається патологічний гемоглобін, що виявляється при цьому захворюванні?

  1. *HbS

42.У хворого з хронічним гіпоацидним гастритом має місце гіпохромна анемія. У мазку крові виявлені анулоцити, мікроанізоцитоз, пойкілоцитоз. Який вид анемії спостерігається у пацієнта?

  1. *Залізодефіцитна

43. У хворого на жовтяницю в крові виявлені мішенеподібні еритроцити. Для якої хвороби характерні ці клітини?

  1. *α-таласемії

44. Хворий поступив у відділення з діагнозом гостра постгеморагічна анемія. У анамнезі - масивна кровотеча в результаті ушкодження однієї з гілок легеневої артерії. Клінічні дані: блідість шкіри і слизових оболонок, частий пульс, часте поверхневе дихання. У основі розвитку вказаних симптомів лежить:

А. *Гіпоксія

45. Пацієнтка 58 років, скаржиться на швидку втому, зниження працездатності, сонливість, задишку при швидкій ході. Аналіз крові: еритроцити - 4,0х1012/л, гемоглобін - 92 г/л, КП - 0,6. В мазку крові - велика кількість анулоцитів і мікроцитів. Для якої анемії це характерно?

  1. *Залізодефіцитної

46. При обстеженні хворого на хронічний пієлонефрит без порушення азотовидільної функції нирок виявлено нормохромну анемію. Який механізм є провідним у розвитку анемії в даному випадку?

  1. *Зменшення еритропоетину

47. Хвора поступила в клініку зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, задишку. Незадовго перед тим вона приймала лівоміцетин для профілактики кишкових інфекцій. Аналіз крові: еритроцити - 1,9х1012/л, гемоглобін - 58 г/л , КП- 0,9, лейкоцити - 2,2х109/л. Про яку анемію йдеться?

  1. *Гіпопластичну

48. У жінки 46 років, на фоні тривалої менорагії розвинулась анемія: Ер - 3,6х1012/л, Нв - 60 г/л, КП - 0,5, ретикулоцити - 0,1 %. В мазку: гіпохромія , анулоцити , мікроцитоз, пойкілоцитоз . Який вид анемії розвинувся у хворої?

  1. *Залізодефіцитна

49. У хворого 35 років, розвинулася імунна гемолітична анемія. Який показник сироватки крові зросте в найбільшій мірі?

  1. *Непрямий білірубін

50. У чоловіка 52 років, через 3 роки після операції видалення шлунку вміст еритроцитів в крові складає 2,0x1012/л, НЬ-85г/л, КП-1,27. Порушення засвоєння якого вітаміну викликало таку картину?

  1. 12

51 У жінки після ускладнених пологів, що супроводжувались значною кровотечею, через місяць діагностована гіпохромна анемія. Які патологічні форми еритроцитів є характерними для цього захворювання?

  1. *Анулоцити

52. У чоловіка, віком 50 років, при обстеженні було виявлено зниження кількості еритроцитів в крові і підвищення рівня вільного гемоглобіну в плазмі крові (гемоглобінемію). КП становив 0,85. Який вид анемії спостерігається у хворого?

  1. *Набута гемолітична анемія

53.При підйомі на гірську вершину біля 4000 м у екскурсанта швидко розвинулась виражена жовтушність шкіри і слизових. Яке спадкове захворювання може зумовити жовтяницю в гірських умовах?

  1. *Серповидноклітинна анемія

54. У хворого при дослідженні мазка крові забарвленого по Романовському знайдені нижче перераховані види еритроцитів. Які з них відносяться до дегенеративних форм еритроцитів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]