Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

SITUATs_JN_ZADACh

.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
137.73 Кб
Скачать

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-1

На прийом до лікаря звернувся хворий, у якого 2 дні тому з'явився сильний біль у лівій половині грудей клітки, загальне нездужання, підвищення температури, головний біль. Об'єктивно: зліва по ходу 4-5-го міжреберних нервів на гіперемованій шкірі є групи тісно скупчених пухирців із серозним прозорим вмістом. Розміри пухирців від 2-4 мм до горошини. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Герпетиформний дерматоз Дюрінга

B. Простий герпес

C. Стрептококове імпетиго

D.Пухирчатка

E. Герпес оперізуючий

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-2

Хвора 20 років звернулась до гінеколога зі скаргами на появу яки­хось "виростів" в області статевих ор­ганів. Оглянувши хвору, лікар виявив на великих і малих соромітних губах сосочкоподібні розростання, що нагадують, цвітну капусту, м'якої консистенції не болючі, не ерозовані. Хвору направлено на консультацію до дерма­толога. Який діагноз найбільш імовір­ний у цьому випадку?

A. Гранульоматозний кандидоз

B. Широкі кондиломи

C. Вегетуюча міхурчатка

D. Гострокінцеві кондиломи

E. Папіломатоз

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-3

Хворий 65 років скаржиться на біль у правій половині обличчя, го­ловний біль, підвищення температури. Хворіє 3 дні, захворювання пов'язує з переохолодженням. Об'єктивно: в об ласті правої половини шкіри лоба-яскрава гіперемія, набряк, окремі пу­хирі, ерозії з некротичним нальотом. По краях вогнища - дрібні пухирці з запальною гіперемією. Яка найбільш вірогідна патологія?

A. Бешиха

B. Оперізуючий лишай

C. Дерматит

D. Екзема

E. Червоний плескатий лишай

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-4

На прийом до дерматологазвернувся хворий із скаргами на пері­одичну появу упродовж року болючих ерозій на статевому члені. При огляді: на головці статевого члена є згруповані міхурці і ерозії поліциклічних обрисів,з чіткими межами, м'які при пальпації. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Вульгарна міхурниця

B. Герпес генітальний

C. Піодермія статевого члена

D. Короста

E. Первинний сифіліс

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-5

Хв. К. 30р, звернулася зі скаргами на висипання на шкірі тулуба, свербіж. Напередодні приймала аспірин. При огляді: на бокових поверхнях тулуба, верхніх та нижніх кінцівках наявні множинні червоно-ціанотичні папули, різних розмірів, що місцями зливаються, з лущенням на поверхні. На дотик шкіра гаряча. Ваш діагноз:

А. алергічний дерматит;

В. токсикодермія

С. псоріаз;

Д. сифіліс вторинний рецидивний;

Е. червоний плоский лишай.

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-6

Молодий чоловік 24 років звернувся з приводу появи пухирців куточку рота. Хворіє 3 роки. Захво­рювання рецидивує 2-3 рази на рік, як правило, після переохолодження. Об'єктивно: в правому куті рота є згруповані пухирці розміром 2-3 мм, шкіра біля пухирців яскраво-черво­ного кольору. Яка найбільш вірогідна патологія?

A. Стрептококова заїда

B. Герпес оперізуючий

C. Кандидоз

D. Вторинний сифіліс

E. Герпес простий

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-7

У хворої 53 років без явних причин на слизових оболонках ротової порожнини з'явилися яскраво-червоні ерозії діаметром до 1 см. Процес супро­воджується болючістю, що утруднює приймання їжі, поступово прогресує. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Сифілітична міхурниця

B. Оперізуючий лишай

C. Простий міхурцевий лишай

D. Вульгарна міхурниця

E. Афтозний стоматит

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-9

До дерматолога звернулася жінка 34 років з приводу ураження шкіри кистей і нижньої третини пе­редпліч у вигляді значного набряку, гіперемії, везикуляції, мокнуття. За­хворювання виникло після застосу­вання упродовж 4 місяців для прання білизни порошку "Лотос". В минуло­му шкірних захворювань у хворої не було. Який найбільш імовірний діа­гноз у хворої?

A. Контактний алергічний дерматит

B. Простий контактний дерматит

C. Справжня екзема

D. Токсикодермія

E. Мікробна екзема

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-10

Хворий 32 років скаржиться на гострий біль та появу пухирців на лівій половині тулуба. Захворювання пов'язує з переохолодженням. Об'єк­тивно: на шкірі тулуба зліва по ходу ребер згруповані дрібні пухирці, по периферії пухирців - запальна ерите­ма. Яка найбільш вірогідна патологія?

A. Простий пухирчатий лишай

B. Оперізуючий лишай

C. Екзема

D. Дерматит

E. Герпетиформний дерматоз Дюринга

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-11

Учень 5 класу скаржиться на висипку на шкірі, яка супроводжується інтенсивним свербежем, переважно в нічний час. Хворіє 2 тижні, не лікувався. При огляді: в ділянці міжпальцевих складок обох рук, згинальної поверхні передпліч, на шкірі живота та сідниць спостерігаються дрібні червоні папули, а також мікровезикули. Елементи мають тенденцію до попарного розташування. Відмічаються також кров'янисті кірочки та окремі екскоріації. Який найбільш імовірний діагноз у хворого?

A. Екзема дитяча

B. Короста

C. Дитячий свербець

D. Дерматит алергічний поширений

E. Нічого з вищеперерахованого

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-12

Хвора, 28р, скаржиться на поширену висипку на шкірі, сильний свербіж. Висипка звилася після щеплення протигрипозною вакциною. При огляді: на шкірі обличчя, тулуба, кінцівок поширена уртикарна висипка, зливна. Пухирі рожево-червоного кольору, підвищуються над рівнем шкіри, центральна частина окремих елементів – біло-матового кольору. Про яке захворювання іде мова?

А. синдром Лайєла;

В. багатоформна ексудативна еритема;

С. свербець дорослих;

Д. гостра кропив’янка;

Е. алергічний дерматит.

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-13

Студент 20 років, 2 тижні скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, переважно вночі. Об'єктивно: на шкірі тулуба помітні дрібні парно розташовані папули, розчухи, кірочки. Який найвірогідніший діагноз?

A. Нейродерміт

B. Кропив'янка

C. Екзема

D. Алергічний дерматит

E. Короста

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-14

У хворого В. 34 років симетрично на шкірі тилу кистей, живота і стегон наявні вогнища ураження різного розміру з неясними межами, де на ериматозному фоні відмічаються дрібні папули, везикули, поодинокі пустули, а у центрі - ерозії та кірки, мокнуття. Поставте діагноз:

A. Стрептодермія

B. Істинна екзема

C. Мікробна екзема

D. Нейродерміт

E. Короста

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-15

До лікаря звернулася хвора із скаргами на появу виразок на статевих органах, які помітила 2 дні тому. Під час обстеження на великих соромітних губах виявлена безболісна блюдцеподібна ерозія розміром 0,Зх0,2см. З рівними краями, без помітних запальних явищ, на споді якої визначається інфільтрат хрящової твердості. Який попередній діагноз?

A. Сифіліс первинний

B. Шанкриформна піодермія

C. Прогенітальний герпес

D. Короста

E. Новоутворення шкіри

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-16

У молодика 25 років через 30 днів після випадкового статевого контакту з'явились дрібні виразки на статевому члені. Під час огляду хворого на внутрішньому листку передньої шкірочки виявлено декілька округлих обрисів ерозій до 0,2 см в діаметрі, з рівними краями, без помітного запалення навколо. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Короста, ускладнена піококами

B. Простий герпес

C. Шанкриформна піодермія

D. Первинний сифіліс

E. М'який шанкр

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-17

На прийом до лікаря звернувся хворий із скаргами на болючі ерозії на статевому члені. З анамнезу відомо часте виникнення та існування подібного висипу на протязі року. Під час огляду: на головці статевого члена є згруповані пухирці та ерозії з фестончатими краями, м'які при пальпації. Вони є досить болючими. Для якого захворювання найбільш характерна клінічна картина?

A. Короста

B. Шанкриформна піодермія

C. Первинний сифіліс

D. Генітальний герпес

E. Новоутворення шкіри

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-18

На прийом до лікаря зверну­лася мати з хлопчиком 6 років, який захворів позавчора. При огляді: на шкі­рі лоба і правої щоки мають місце вог­нища червоного кольору, на поверхні яких є плоскі ненапружені пухирі еро­зії, вологі кірки. Про який дерматоз з приведених нижче можна думати?

А. Герпетиформний дерматоз Дюринга

B. Стрептококове імпетиго

C. Пухирчатка

D. Дитяча екзема

E. Оперізуючий лишай

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-19

Хвора 23 років, захворіла 3 тижні тому: у неї з'явилось дуже болю­че затвердіння у лівій підпахвинній впадині. Через 4-5 днів воно розкри­лось з виходом великої кількості гною. Пізніше навколо з'явились нові інфіль­трати. До цього випадку шкірними хворобами не хворіла. Ваш діагноз?

A. Гідраденіт

B. Фурункул

C. Мікоз

D. Оперізуючий герпес

E. Стрептодермія

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-20

До лікаря звернувся хворий із скаргами на висипку на шкірі шиї, яка супроводжується болем. Об'єктивно: на задній поверхні шиї різко болючий інфільтрат діаметром до 4 см. Шкіра над ним яскраво-червоного кольору, Навколо місця ураження - набряк. На поверхні інфільтрату є отвір, з якого видавлюється гній. При дослідженні крові - лейкоцитоз, прискорена ШОЕ. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Фурункул шкіри шиї

B. Стрептококова ектима

C. Герпетиформний дерматит Дюринга

D. Скрофулодерма

E. Сифілітична ектима

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-21

Хворий 26 років, скаржиться на висип на обличчі, свербіж, печію, біль. Хворіє 1,5 року. Об'єктивно: на шкірі обличчя в області підборіддя ін­фільтровані ділянки яскраво-червоно­го кольору, "засіяні" пустулами та кір­ками, є численні ерозії, по периферії розташовані папуло-пустульозні еле­менти. Ваш діагноз?

A. Екзема

B. Паразитарний сикоз

C. Звичайний сикоз *

D. Контактний дерматит

E. Звичайні вугрі

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-22

У хворої 40 років на правій руці між 3 і 4 пальцями в глибині складки є ерозія, обрамлена облямів­кою білого відшарованого епідермісу. Яка можлива етіологія цієї патології?

A. Дріжджові грибки

B. Механічне тертя

C. Стафілококи

D. Стрептококи

E. Мікроспори

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-23

Хворий 20 років, скаржиться на появу різкого болю та висипу на зад­ній поверхні шиї, підвищення темпе­ратури до 38,2 °С, головний біль. Об'єк­тивно: на шкірі задньої поверхні шиї різко болісний щільний, глибокий ін­фільтрат, розміром з волоський горіх. Шкіра над інфільтратом синюшно-червона, набрякла, без різких меж. На дотик - дуже болючий. Ваш діагноз?

A. Хронічна вегетуюча піодермія

C. Туберкульоз шкіри

D. Аспергільоз

E. Карбункул

B. Абсцес

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-24

На прийом до дерматолога звернувся хворий із скаргами на пері­одичну появу упродовж року болючих ерозій на статевому члені. При огляді: на головці статевого члена є згруповані міхурці і ерозії поліциклічних обрисів, з чіткими межами, м'які при пальпації. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Вульгарна міхурниця

B. Герпес генітальний

C. Піодермія статевого члена

D. Короста

E. Первинний сифіліс

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-25

Хворий 72 років, скаржиться на свербіж шкіри лівої гомілки навкруг трофічної виразки. Шкіра почервоніла та набрякла, місцями мокнення, пооди­нокі жовтуваті кірочки. Межі вогнища ураження чіткі. Який діагноз найбільш імовірний у даному випадку? A .Алергічний дерматит

B. Мікробна екзема

C. Себорейна екзема

D. Туберкульоз шкіри

E. Стрептодермія

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-26

Хвора 20 років звернулась до гінеколога зі скаргами на появу якихось "виростів" в області статевих органів. Оглянувши хвору, лікар виявив на великих і малих соромітних губах сосочкоподібні розростання, що нагадують « кольорову капусту», м'якої консистенції, не болючі, не ерозовані. Хвору направлено на консультацію до дерматолога. Який діагноз найбільш імовірний у цьому випадку?

A. Гранульоматозний кандидоз

B. Широкі кондиломи

C. Вегетуюча міхурчатка

D. Гострокінцеві кондиломи

E. Папілома

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-27

До лікаря звернувся чоловік 27 років зі скаргами на посилене випадіння волосся протягом останніх тижнів. При огляді на голові є численні неправильної форми вогнища різкого порідіння волосся розмірами до 10 мм у діаметрі. Шкіра у цих місцях не змінена, фолікулярний апарат збережений. Суб'єктивних відчуттів немає. З анамнезу встановлено, що 4 місяці тому у хворого на тулубі був висип, який зник без лікування приблизно за 2-3 тижні. Для якого діагнозу найбільш характерна ця клінічна картина?

A. Сифіліс вторинний свіжий

B. Мікроспорія

C. Сифіліс вторинний рецидивний

D. Поверхнева трихофітія

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-28

У вагітної 20 років у жіночій консультації виявлені різко позитивні реакції на сифіліс. При огляді знайдено широкі кондиломи у ділянці промежини, поодинокі згруповані розеольозні плями на тулубі, сифілітичну лейкодерму на шиї. З боку внутрішніх органів та нервової системи патології не знайдено. Про яку стадію сифілісу у жінки йде мова?

A. Сифіліс вторинний рецидивний

B. Сифіліс прихований

C. Сифіліс первинний серопозитивний

D. Сифіліс третинний горбиків

E. Сифіліс вторинний свіжий

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-29

У хворого на тулубі численні гіпопігментні плями різної конфігурації та розмірів, ізольовано розташовані на загорілій шкірі. Вони з'явилися після літнього сезону. Місцями відмічаються поодинокі жовтувато-бурі плями з чіткими межами та висівкоподібним лущенням. Про який дерматоз слід думати в даному випадку?

A. Різнокольоровий лишай*

B. Рожевий лишай

C. Вітиліго

D. Склеродермія

E. Сифілітична лейкодерма

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-30

Водій 27 років скаржиться на раптову появу висипки на шкірі тулуба, яка з'явилася тиждень тому. Появі висипки передували: слабкість, біль у м'язах, болі в суглобах, які підсилювалися вночі. На шкірі численна висипка у вигляді рожево-червоних плям, діаметром до 0,5 см, з чіткими межами. Елементи розташовані ізольовано, при діаскопії зникають. Периферичні лімфатичні вузли помірно збільшені, безболісні, щільно-еластичної консистенції, рухливі, не спаяні. Поставте діагноз:

A. Токсикодермія

B. Сифіліс вторинний

C. Рожевий лишай Жибера

D. Різнокольоровий лишай

E. Краснуха

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-31

Хворий 36 років скаржиться на висипку на шкірі, яка з'явилася тиждень тому і хворого не турбує. При огляді: на шкірі долонь та підошв - множинні лентикулярні дисеміновані папули, які не підвищуються над рівнем шкіри, застійно-червоного кольору, частково покриті скупченням рогових лусочок, щільні при пальпації. Поставте попередній діагноз хворому.

A. Руброфітія долонь та підошв

B. Множинні бородавки

C. Долонно-підошовний псоріаз

D. Сифіліс вторинний

E. Омозолілості долонь та підошв

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-32

Хворий 34 років скаржиться на випадіння волосся на голові та бровах, яке почалося 2 тижні тому без явної причини. Соматичних захворювань у хворого немає. При огляді: на шкірі волосистої частини голови в ділянці потилиці та скронь є численні дрібні осередки порідіння та випадіння волосся круглої форми. Шкіра в цих осередках не змінена. Поряд з цим, на шкірі тулуба відмічаються поодинокі щільні лентикулярні папули мідно-червоного кольору, без ознак запалення шкіри навколо них. Поставте попередній діагноз:

A. Осередкова алопеція

B. Себорейна алопеція

C. Сифіліс вторинний

D. Поверхнева трихофітія

E. Червоний плоский лишай

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-33

Хворий 45 років, звернувся до лікаря зі скаргами на наявність висипки на шкірі, яка не супроводжується суб'єктивними відчуттями. Об'єктивно: на шкірі тулуба і кінцівок велика кількість рожевих плям розмірами 0,3-0,7 см. Поверхня їх не лущиться і вони не зливаються. Є поліаденіт. На крайній плоті ерозія, що епітелізується. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Висипний тиф

B. Вторинний свіжий сифіліс

C. Черевний тиф

D. Медикаментозна токсикодермія

E. Вторинний рецидивний сифіліс

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-34

Хвора Л. скаржиться на висипку на шкірі, що без видимої причини з'явилася тиждень назад і не викликає порушення загального стану здоров'я. Об'єктивно: на тулубі і плечах спостерігаються численні симетрично розташовані плями круглястої форми, діаметром 0,7-0,9 см, які мають блідо-рожевий колір, не злущуються, не зливаються. В обох пахвинних областях прощупуються збільшені до розміру квасолини лімфатичні вузли. Вони мають тверду консистенцію, гладеньку поверхню, рухливі, не спаяні між собою та шкірою. Поставте клінічний діагноз:

A. Різнокольоровий лишай

B. Токсикодермія

C. Вторинний свіжий сифіліс

D. Мікроспорія гладенької шкіри

E. Черевний тиф

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-35

Робітник ливарного цеху скаржиться на помірний свербіж, сухість, лущення шкіри стопи. Хворіє 3 роки. Об'єктивно: уражені vcі міжпальцеві складки обох стоп, вімічається лущення, тріщини. Шкіра підошв інфільтрована, суха, дифузно почервоніла, де-не-де у складках відмічається муковидне лущення. Процес розповсюджується також на гладеньку шкіру пальців стопи. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Рубромікоз

B. Псоріаз

C. Вторинний сифіліс

D. Спадкова кератодермія

E. Епідермофітія

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-36

Пенсіонеру, що звернувся в ЦРЛ з приводу гіпертонічної хвороби, хронічного гепатиту та цукрового діабету, вперше встановлено діагноз третинного гумозного сифілісу. Про своє захворювання раніше не знав, яких-небудь проявів сифілісу не помічав, не лікувався. Укажіть головну причину розвитку третинного сифілісу у даного хворого:

A. Зниження імунологічної реактивності

B. Відсутність терапії в попередні періоди

C. Цукровий діабет

D. Хронічний гепатит

E. Гіпертонічна хвороба

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-37

Хворий 28 років скаржиться на появу висипки на шкірі статевого члена, яка з'явилася 2 тижні тому і хворого суб'єктивно не турбує. Три дні тому хворий помітив у себе збільшення пахвинних лімфатичних вузлів. При огляді: на шкірі головки статевого члена - виразка правильної округлої форми, до 1 см в діаметрі; дно та краї виразки щільні; шкіра навколо виразки не змінена. Пахвинні лімфатичні вузли збільшені до розмірів великої квасолини, рухливі, безболісні, щільно-еластичної консистенції. Поставте діагноз:

A. Ракова виразка статевого члена

B. Вульгарна ектима.

C. Сифіліс третинний.

D. Герпес генітальний.

E. Сифіліс первинний.

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-38

При профогляді хлопчика в дитячому будинку встановлено, що він відстає у фізичному та інтелектуальному розвитку від одноліток. Шкірні покриви дитини без патологічної висипки, лімфатичні вузли не збільшені. Череп має сідницеподібну форму, ніс дещо сідлоподібний, піднебіння високе. Обидва передні верхні різці мають діжкоподібну форму з вирізкою у вигляді півмісяця на вільному краї. Поставте попередній діагноз:

A. Сифіліс прихований пізній

B. Сифіліс природжений ранній

C. Сифіліс природжений латентний

D. Сифіліс третинний

E. Сифіліс природжений пізній

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-39

Хворий 29 років, поступив у стаціонар із скаргами на діарею (до 3-4 раз на день), різке схуднення, затруднене дихання, кашель. При обстеженні виявлено пневмоцистну пневмонію. В анамнезі - численні статеві контакти з маловідомими жінками. На предмет якого захворювання найбільш доцільно почати обстеження?

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Туберкульозний мезаденіт

C. Дизентерійна діарея

D. Синдром набутого імунодефіциту

E. Третинний сифіліс

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-40

Мати 3-місячної дитини скаржиться на почервоніння шкіри між сідницями та у пахвинних ділянках дитини на 16-й день після народження. Об'єктивно: шкіра яскраво-червоного кольору, вогнища великих розмірів з чіткими краями, поверхня їх волога.

По периферії вогнищ - бордюр з мацерованого епідермісу. На поверхні вогнищ - плівка білого кольору, яка легко знімається. При мікроскопічному дослідженні: міцелій та спори грибка. Яка найбільш вірогідна патологія?

A. Пелюшковий дерматит

B. Кандидоз

C. Епідемічна міхурниця

D. Сифілітична міхурниця

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-41

Дитина 15 днів, народилася від матері, котра не має постійного місця проживання. Об'єктивно: на шкірі рясний плямистий висип яскраво-червоного кольору, розмірами з сочевицю. На долонях та підошвах міхурі, навколо яких вінчик мідно-червоного кольору. Окремі ерозії. Навколо рота шкіра інфільтрована, з глибокими тріщинами. Підшкірно-жировий шар розвинутий недостатньо, лімфатичні вузли збільшені. Ваш діагноз?

A. Ексфоліативний дерматит Ріттера

B. Епідемічна міхурниця новонароджених

C. Природжений бульозний епідермоліз

D. Природжений ранній сифіліс

E. Алергічний дерматит

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-42

Яке лікування показане чоловіку, що мав статевий контакт з хворою на сифіліс жінкою 100 днів тому назад, а дізнався про її хворобу тільки вчора?

A. Профілактична терапія

B. Пробна терапія

C. Превентивна терапія

D. Диспансерний нагляд

E. Специфічна терапія

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-43

2. Хвора Н., 47 років, скаржиться на появу висипу у підлопаткових ділянках та на сідницях. При огляді у цих місцях виявлено горбики розміром до 7 мм у діаметрі, темно-червоного кольору з бурим відтінком, напівсферичної форми, щільно-еластичної консистенції. Елементи мають правильні обриси, розташовані у вигляді окремих груп, ізольовані один від одного. Реакція Вассермана позитивна. Який діагноз є найбільш імовірним?

A. Туберкульозний вовчак

B. Сифіліс третинний горбиковий

C. Сифіліс вторинний рецидивний

D. Фурункульоз

E. Лейшманіоз шкіри

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-44

У вагітної 20 років у жіночій консультації виявлені різко позитивні реакції на сифіліс. При огляді знайдено широкі кондиломи у ділянці промежини, поодинокі згруповані розеольозні плями на тулубі, сифілітичну лейкодерму на шиї. З боку внутрішніх органів та нервової системи патології не знайдено. Про яку стадію сифілісу у жінки йде мова?

A. Сифіліс вторинний рецидивний

B. Сифіліс прихований

C. Сифіліс первинний серопозитивний

D. Сифіліс третинний горбиковий

E. Сифіліс вторинний свіжий

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-45

Хворий 47 років, скаржиться на висип на шкірі упродовж 2 місяців. Спочатку з'явилися щільні, підвищені над рівнем шкіри вузлики темно-червоного кольору. Вони поступово регресували, залишаючи після себе пігментні рубчики. Три роки тому хворий спостерігав на тому ж місці появу рожево-червоних плям, які без лікування зникли. При огляді: на шкірі правої бокової поверхні тулуба - різко відмежовані від здорової шкіри невеликі горбики, що, зливаючись між собою, утворюють кільце, в центрі якого - мозаїчний рубець. Поставте попередній діагноз:

A. Сифіліс третинний

B. Туберкульоз шкіри

C. Руброфітія гладкої шкіри

D. Сифіліс вторинний

E. Лепра

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-46

Пацієнт 25 років, котрий є ВІЛ - інфікований висловлює такі скарги: лихоманка, недомагання, загальна слабість, підвищена пітливість, головна біль, нудота, розлади стільця.

Об’єктивно: збільшені реґіонарні лімфатичні вузли, збільшена печінка та селезінка.

На якій клінічній стадії ВІЛ знаходиться пацієнт?

A. стадія інкубації;

B. стадія первинних проявів;

C. стадія вторинних захворювань;

D. гостра інфекція;

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ (для студентів)

В-47

Пацієнтка 38 років, яка є ВІЛ - інфікована скаржиться на появу висипань в ділянці обличчя, волосистої частини голови, на тулубі, виражений свербіж. Об’єктивно: висипання локалізується в ділянці брів, біля рота, в носо-губних складках, на волосистій частині голови, по тулубі у вигляді еритиматозних плям і бляшок, які покриті жирними гіперкератотичними лусками і кірками сірувато- жовтого кольору. Встановіть діагноз.

A. себорейний дерматит;

B. атопічний дерматит;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]