Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Квантова та атомна 2012 А5 студ друк.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
36.72 Mб
Скачать

Експериментальна установка

Принцип дії установки полягає в отриманні на екрані осцилографа залежності анодного струму Iа газонаповненої лампи (тріода з підігрівним катодом) від напруги катод-сітка Uкс при фіксованій напрузі анод-сітка з подальшим вимірюванням напруги в характерних точках.

До складу установки входять об'єкт дослідження ОД і вимірювальний пристрій ВП (див. рис. 90.3). Об'єкт дослідження встановлюється в штативі 8 і з'єднується з вимірювальним пристроєм за допомогою кабелю 9.

Об'єкт дослідження виконаний на базі манометричної лампи ПМИ-2, заповненої криптоном. Лампа поміщена в металевий корпус, на підставці якого є стійка 10 для установки її в штатив.

Вимірювальний пристрій виконаний у вигляді конструктивно закінченого виробу. На передній панелі корпусу розташовані елементи управління (виведення резистора установки струму розжарювання «НАКАЛ» 11, і ручки 2 «ГРУБО» і 5 «ТОЧНО» для переміщення мітки), табло індикації 1 напруги катод-сітка і виходи 3 і 6 для підключення осцилографа і його синхронізації 4.

На задній стінці вимірювального пристрою розташовані мережевий вимикач, мережевий шнур, запобіжники, клема заземлення і роз'єм для підключення об'єкту дослідження.

Установка працює таким чином.

З генератора пилкоподібної напруги на об'єкт дослідження подаються імпульси амплітудою приблизно 40В. Крім того на об'єкт дослідження подається також регульована напруга розжарювання Uр і запірна напруга Uзап, які забезпечують нормальний режим роботи лампи. Анодний струм лампи Iа вимірювальним пристроєм перетвориться в напругу пропорційну струму і подається на вхід осцилографа. На екрані осцилографа відображається залежність Iа від напруги Uкс.

Вимірювальний пристрій при цьому формує на екрані осцилографа мітку, яку можна переміщати по екрану осцилографа за допомогою ручок «ГРУБО» і «ТОЧНО». При наведенні мітки на певні точки графіка, що відображається, відбувається збіг опорної напруги і миттєвої пилкоподібної напруги, що дозволяє вимірювати напругу Uкс за допомогою цифрового вимірювача напруги.

Порядок виконання роботи

1. Встановити на осцилографі розгортку 5 ms/под. і посилення 0,5 В/см.

2. Включити осцилограф і за допомогою ручок «↔» та «↕» встановити розгортку променя в центрі екрану.

3. Включити вимірювальний пристрій. При цьому повинен засвітитися об'єкт дослідження. Витримати лампу у ввімкненому стані протягом 10 хвилин для встановлення робочого режиму лампи.

4. Відрегулювати синхронізацію осцилографа для отримання стійкої картини на екрані.

Примітка:в разі спотворення осцилограми відрегулюйте її за допомогою резистора «НАКАЛ» вимірювального пристрою.

5. За допомогою ручок «ГРУБО» і «ТОЧНО» переміщати мітку по осцилограмі, поєднуючи лівий край мітки з характерними точками (мінімумами або максимумами) і виконати вимірювання Uкс по індикатору вимірювального пристрою.

6. Обертаючи ручки «ГРУБО» і «ТОЧНО» на лицьовій панелі ВП, встановити мітку на осцилограмі по черзі на 3 максимуми, записуючи кожного разу покази індикатора «В».

7. Визначити не менше чотирьох значень першого потенціалу збудження для двох серій вимірів. Знайти його середнє значення і оцінити похибку.