Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КласифПерекривАрматури.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
536.58 Кб
Скачать

1 Загальні відомості про перекривальну арматуру магістральних трубоПроводів

Основні конструктивні частини арматури та класифікацію арматури за різними параметрами визначає ДСТУ 2611-94 “Арматура трубопровідна загальнопромислового призначення. Терміни та визначення”.

Згідно з ДСТУ 2611-94 трубопровідна арматура загально-промислового призначення (арматура) - це сукупність пристроїв та приладів, що установлюються на трубопроводах та місткостях і забезпечують керування потоками робочого середовища шляхом зміни прохідного перерізу.

Робоче середовище - рідина, газ, пара, пульпа, їхня суміш тощо, потоками яких керує арматура.

Згідно з ДСТУ 3543-97 арматура та з'єднувальні частини трубопроводів характеризуються номінальним тиском.

Номінальний тиск - літерно-числове позначення, що характеризує надлишковий тиск, за якого забезпечується заданий термін служби арматури та з'єднань трубопроводу за температури робочого середовища 293 К (20 оС).

Позначення номінального тиску складається з літерного сполучення "PN" та числової частини, що є значенням тиску в кгс/см2, на яких проведено розрахунок на міцність арматури та з'єднань трубопроводів за характеристиками міцності вибраних матеріалів, що відповідають температурі 293 К (20 оС).

Числова частина позначення номінального тиску повинна вибиратися з ряду, наведеного нижче, кгс/см2:

0,1; 0,16; 0,25; 0,4; 0,63; 1; 1,6; 2,5; 4; 6,3; 10; 16; 25; 40; 80; 100; 125; 160; 200; 250; 320; 400; 500; 630; 800; 1000.

Приклад. Номінальний тиск трубопровідної арматури та з'єднань трубопроводів, розрахованих на тиск 1,0 МПа (10 кгс/см2 за температури робочого середовища 293 К (20 оС), згідно з ДСТУ 3543-97 повинен позначатися так: PN 10.

Номінальний тиск відповідає допустимому для даного виробу робочому тиску при нормальній температурі експлуатації. При підвищенні температури механічні властивості конструкційних матеріалів погіршуються, що обумовлено матеріалом, з якого виготовлена трубопровідна арматура, і залежністю міцності матеріалу від температури.

Тиски, що вказуються для арматури, завжди є надлишковими. Робочою температурою вважається найвища тривала температура робочого середовища без урахування короткочасних підвищень, що допускаються технічними умовами.

Під робочим тиском розуміють найбільший надлишковий тиск, за якого забезпечується заданий термін служби арматури та з'єднань трубопроводів за температури робочого середовища, що відрізняється від 293 К (20 оС).

Робочий тиск залежно від матеріалу, конструкції та температури робочого середовища вибирають із таблиць "Робочий тиск / Температура робочого середовища", що наведені у відповідних стандартах.

Слід зазначити, що до введення у дію ДСТУ 3543-97 відповідно до ГОСТ 356-80 арматура і з’єднувальні частини трубопроводів характеризувалися умовним, випробувальним і робочим тиском. Залежно від умовного тиску арматуру ділили на три основні групи: низького тиску (до 1 МПа); середнього тиску (МПа) і високого тиску (МПа).

Згідно з ДСТУ 2485-94, номінальний діаметр (DN) - параметр, що використовується як характеристика, загальна для всіх компонентів трубопроводу, крім таких, що характеризуються зовнішнім діаметром або діаметром різьби.

Номінальний діаметр приблизно дорівнює внутрішньому діаметру трубопроводу в мм.

Номінальний діаметр не має розмірності, не підлягає контролю, не використовується при замовленні труб та розрахунках.

Позначення номінального діаметра складається з літерного сполучення DN та числа, що вибирається з ряду, наведеного в ГОСТ 28338, яке приблизно дорівнює внутрішньому діаметру трубопроводу в мм.

Приклад. Номінальний діаметр трубопроводу з внутрішнім діаметром 125 мм повинен позначатися DN 125.

Арматура та з'єднання трубопроводів однакового номінального діаметра та однакового номінального тиску повинні мати однакові приєднувальні розміри.

Слід зазначити, що до введення у дію ДСТУ 2485-94, основним розмірним параметром арматури вважався діаметр умовного проходу Dy. Діаметр умовного проходу - це номінальний внутрішній діаметр трубопроводу, на якому установлюють дану арматуру. Різні типи арматури при тому самому умовному проході можуть мати різні прохідні перерізи. Не слід також плутати умовний прохід із прохідним перерізом в арматурі. У той же час умовний прохід арматури не збігається і з фактичним прохідним діаметром трубопроводу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]