Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.Хім.зах.(курс).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

1. Мета і завдання курсової роботи

Метою курсової роботи з навчальної дисципліни «Агрофармакологія (Хімічний захист рослин)» є поглиблене вивчення теоретичного матеріалу, а також практична підготовка студентів до самостійного розв’язування виробничих ситуацій. Майбутні фахівці повинні вміти застосовувати теоретичні знання і практичні навички на виробництві, а також на основі аналізу досягнень науки та передового досвіду самостійно впроваджувати екологічно безпечні та економічно вигідні системи захисту рослин в умовах конкретного господарства.

Завданням курсової роботи є обґрунтування вибору пестицидів для проведення заходів хімічного захисту культури від шкідливих організмів, складання календарного плану проведення заходів хімічного захисту культури від шкідливих організмів, розрахунки потреби у техніці і пестицидах для проведення заходів хімічного захисту культури від шкідливих організмів.

Вибір культури індивідуальний для кожного студента відповідно до завдання.

Виконуючи курсову роботу, необхідно пам’ятати, що на сьогодні хімічний метод захисту рослин розглядається не як засіб тотального знищення шкідливих організмів у посівах і посадках сільськогосподарських культур, а як інструмент регулювання їх чисельності на господарсько невідчутному рівні.

Оптимізація хімічного захисту рослин відбувається за рахунок використання нових високоефективних пестицидів, удосконалення технічних засобів їх застосування, а також надійного прогнозу розвитку небезпечних видів комах і збудників хвороб.

Основними вимогами до організації робіт із хімічного захисту рослин є визначення доцільності застосування пестицидів, проведення заходів в оптимальні фенологічні строки, дотримання санітарних правил з охорони праці та гігієнічних параметрів застосування пестицидів.

Питання безпеки пестицидів вирішується нормуванням вмісту їх залишків у природних середовищах, продуктах харчування та відповідною регламентацією хімічних обробок сільськогосподарських культур. Перевага надається засобам захисту рослин, що швидко розкладаються в об’єктах довкілля і селективним токсикантам у екологічно безпечних препаративних формах.

Основними складовими сучасної системи захисту рослин є максимальне використання потенційних можливостей стійких сортів; використання агротехнічних прийомів; раціональний вибір засобів хімічного захисту рослин з урахуванням особливостей біології шкідливих видів організмів і рівня їх загрози врожаю; попереднє планування та правильне проведення захисних заходів.

2. Організація курсової роботи

Розпочинаючи вивчення дисципліни «Агрофармакологія (Хімічний захист рослин)», студент обирає тему курсової роботи, одержує завдання та працює над роботою впродовж семестру.

Студент виконує курсову роботу самостійно за заданою темою, відповідно до індивідуального завдання (див. розділ 3). Студент може обрати варіант завдання (культуру) і за темою його дипломної роботи.

Тема курсової роботи: «Засоби захисту______ від шкідників і хвороб»

( назва культури )

Виконання курсової роботи слід розпочинати з підбору літератури і написання теоретичних розділів (розділ 1 і 2). З цією метою студент може використовувати літературу, запропоновану йому в бібліографічному списку, або користуватися матеріалом, викладеним у наукових статтях спеціальних періодичних видань, а також реферативними журналами. Рекомендовано використовувати такі наукові джерела: міжвідомчі тематичні наукові збірники «Карантин і захист рослин», «Вісник ЛНАУ «Агрономія», «Вісник аграрної науки», «Передгірне і гірське землеробство і тваринництво»; науково-виробничі журнали «Карантин і захист рослин», «Агроном», «Пропозиція», а також офіційне видання Укрдержхімкомісії «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні».

Розділ 3 і 4 курсової роботи передбачають складання студентом календарного плану проведення заходів захисту культури від шкідливих організмів відповідно до одержаного завдання, а також проведення розрахунків потреби у пестицидах і техніці при проведенні заходів хімічного захисту рослин. Працюючи над цими розділами, студент відвідує консультації керівника згідно з графіком їх проведення, розміщеним на дошці оголошень кафедри.

Студент подає курсову роботу в завершеному вигляді керівнику в терміни, визначені кафедрою, але не пізніше ніж за 10-7 днів перед її захистом.