Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерська.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Висновки

В даній роботі розв’язано актуальну задачу визначення рівня енерго-ефективності тепло господарства, як складної енерготехнологічної системи на основі енергетичного бенчмаркінгу ефективності енерговикористання, який передбачає врахування початкових умов функціонування та особливостей організації технологічного процесу, що має важливе значення для виявлення резервів підвищення ефективності функціонування підприємства теплопостачального господарства. Основні висновки та результати роботи:

1. В магістерській роботі наведено результати дослідження використання методів ранжування для вирішення задач енергетичного бенчмаркінгу в системах теплопостачання. Спираючись на останні наукові й практичні результати в досліджуваній області, здійснено методологічне й емпіричне обґрунтування вирішення науково-прикладної проблеми низької енергоефективності вітчизняних підприємств теплопостачання, що виражається в розробці та обґрунтуванні методології формування загального механізму управління ефективністю енерговикористання підприємства.

2. В результаті дослідження запропоновано методичні положення з трьохрівневого аналізу енергоефективності (споживання електричної енергії, виробництво тепла, споживання палива), які дозволяють: укрупнено оцінювати ефективність кожного із них; складати відповідний рейтинг; виділяти із загальної сукупності кращі й гірші елементи підприємства системи теплопостачання; встановлювати фактори ефективності виробництва; виявляти резерви зниження витрат і зростання обсягів виробництва, а також тенденції зміни енергоефективності окремої котельні чи її складової; визначати потенціал зростання ефективності та виробляти рекомендації щодо його використання для різних підгалузей, підприємства та його окремих складових.

3. Визначено кращі котельні підприємства теплопостачання по різних видах енергоефективності, висока ефективність яких визначається сучаснішими технологіями, високим рівнем автоматизації виробництва і кваліфікованим персоналом, впровадженням якісного менеджменту, що забезпечують великий випуск продукції при відносно невисоких питомих витратах виробництва. Кращі котельні підприємства можуть стати еталонами, на які орієнтуватимуться менш ефективні підприємства системи теплопостачання при здійсненні енергетичного бенчмаркінгу енергоефективності за допомого рейтингових оцінок..

5. Узагальнення переваг використання рейтингових оцінок в діяльності об’єктів виявило ряд проблем, одним з яких є низький рівень знання суб’єктів оцінювання щодо можливостей рейтингових оцінок у сфері енергоефективності. Дослідження в роботі покликані показати напрями використання рейтингових оцінок для підвищення рівня ефективності енерговикористання в системах теплопостачання.

6. Таким чином, рейтинг є інструментом, використання якого, дозволяє отримувати інформацію щодо якості оцінюваної системи теплопостачання, стимулювати для здійснення дій з поліпшення стану справ у сфері енергоефективності, здійснювати взаємодію між різними суб'єктами відносин і контролювати процес досягнення задачі енергетичного бенчмаркінгу - підвищення рівня ефективності енерговикористання в системах теплопостачання.