Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН и ДСТУ / ДБН / ДБН В.2.2-24~2009. Будинки _ споруди. Проектування.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Організаційно-технологічні схеми

10.4 Організаційно-технологічні схеми будівництва висотних будинків включають:

- просторове розчленування висотного будинку на яруси по вертикалі та на ділянки по горизонталі;

- технологічну послідовність виконання робіт на ярусах, ділянках;

- характеристику основних методів зведення висотного будинку. Вихідними даними для розроблення організаційно-технологічних схем є:

- проектні рішення висотного будинку;

- організаційно-технологічні рішення при будівництві подібних висотних об'єктів та дані щодо їх реалізації;

- відомості щодо матеріально-технічної бази організацій, які будуть брати участь у будівництві;

- дані щодо кращих зразків будівельної техніки (вітчизняної та закордонної).

При розробленні організаційно-технологічних схем необхідно застосовувати найбільш ефективні методи та технологічні засоби зведення висотних будинків із врахуванням переваг поточного методу будівництва.

При влаштуванні глибоких котлованів для багаторівневих підземних гаражів з метою скорочення строків спорудження висотних будинків рекомендується одночасне зведення наземної і підземної частин методом "вверх-вниз", наведених у додатку И.

10.5 При зведенні висотного будинку із монолітним каркасом баштового типу його доцільно розділяти на окремі яруси по 8-10 поверхів, починаючи з нижнього. При суміщенні виконання робіт на різних ярусах для забезпечення безпеки проектна організація повинна виконати розрахунки перекриттів або захисних укриттів на сприйняття ударної дії можливого падіння вантажу з висоти, яка вказана в ПОБ.

10.6 При виборі вантажопідйомних засобів необхідно брати до уваги наявність системи обмеження зони робіт.

Зведення висотних будинків здійснюється із використанням баштових кранів вантажопідйомністю 8-10 т та вильотом стріли до 50-60 м на рельсовому ходу, приставних кранів, які встановлюються на спеціальному фундаменті, або кранів, які монтуються на перекриттях висотної будівлі, що споруджується. В окремих випадках можливе використання кранів, які швидко монтуються, на гвинтових опорах вантажопідйомністю 2-8 т, стрілових кранів як пневмоколісних, так і гусеничних вантажопідйомністю 40-160 т.

Всі баштові крани доцільно з'єднувати єдиною системою управління, яка виключає можливість зіткнення кранів або вантажів, які піднімаються ними. Технологічні схеми сумісної роботи баштових кранів розробляються у проекті виконання робіт (ПВР).

Календарний план будівництва

10.7 Календарний план будівництва висотного будинку розробляється на підготовчий та основний періоди із визначенням обсягів будівельно-монтажних робіт по місяцях і кварталах.

У свою чергу, основний період може розбиватися на два періоди - будівництво підземної та наземної частин висотного будинку.

10.8 При зведенні висотного будинку організується комплексний потік на весь комплекс будівельно-монтажних робіт, який включає влаштування інженерних комунікацій та основи, зведення підземної і наземної частин висотного будинку, благоустрій і озеленення.

Комплексний потік складається із групи організаційно позв'язаних, спеціалізованих і локальних потоків, об'єднаних загальною метою зведення висотного будинку як кінцевої продукції.

У складі кожного комплексного потоку визначається інтенсивність провідного спеціалізованого потоку та його тривалість.

Таким потоком для висотного будинку, як правило, є бетонування каркаса для монолітних будинків та монтаж конструкцій для збірно-монолітних будинків.

Із наведеним спеціалізованим потоком ув'язуються інші спеціалізовані або локальні потоки.

По кожному локальному потоку складається графік, де визначаються граничні умови, з урахуванням яких здійснюється складання (зшивання) локальних графіків в одну зведену модель у формі комплексного графіка. При цьому перевіряється правильність складання локальних графіків, узгодження граничних умов та можливість забезпечення поточного методу робіт на об'єкті.

У процесі складання комплексного графіка доцільно окремо визначати (відокремлювати) строки проектних робіт, організаційно-технологічні заходи, виготовлення та постачання на об'єкт конструкцій і технологічного обладнання, будівельно-монтажних робіт та строки можливого введення в експлуатацію окремих частин висотного будинку.