Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН и ДСТУ / ДБН / ДБН В.2.2-24~2009. Будинки _ споруди. Проектування.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Автоматичні системи пожежогасіння

9.112 У житлових будинках усі вбудовані і прибудовані громадські та інші нежитлові приміщення (автостоянки, допоміжні, технічні, сміттєзбірні, стовбур сміттєпроводу тощо) слід обладнувати автоматичними системами пожежогасіння.

Усі приміщення громадських будинків повинні захищатися автоматичною системою пожежогасіння (крім приміщень, зазначених у примітці 1 таблиці С1 ДБН В.2.2-9).

Вид вогнегасної речовини (вода, піна, порошок, газ, аерозоль), конструктивне виконання установок

(агрегатні, модульні, спринклерні, дренчерні), спосіб гасіння (по площі, по об'єму, локальні) необхідно приймати з урахуванням нормативних вимог, виходячи із призначення та об'ємно-планувальних особливостей приміщень, пожежної небезпеки матеріалів на підставі обгрунтування.

9.113 Для захисту електрощитових, машинних приміщень ліфтів для транспортування пожежних підрозділів, серверних необхідно використовувати автоматичні системи об'ємного пожежогасіння. Під час спрацювання автоматичних систем об'ємного пожежогасіння повинні вимикатися всі системи вентиляції зазначених приміщень, забезпечуватися час, необхідний для евакуації людей (не менше 30 с) та герметизація приміщень.

9.114 У житлових висотних будинках над вхідними дверима квартир ззовні необхідно передбачати установку спринклерних зрошувачів, підключених до стояків внутрішнього протипожежного водопроводу через реле протоку.

9.115 Насоси, вузли управління системами пожежогасіння, ємкості для води необхідно розміщувати у приміщенні насосних станцій пожежогасіння.

Приміщення насосних станцій пожежогасіння слід улаштовувати з безпосереднім виходом до сходової клітки та відокремлювати від приміщень іншого призначення протипожежними перегородками вогнестійкістю ЕІ 60.

Температура повітря у приміщенні насосної станції повинна бути не нижче 5 °С. Відносну вологість повітря необхідно приймати відповідно до категорії робіт І - Б згідно з ГОСТ 12.1.005.

Станції повинні бути обладнані телефонним зв'язком.

Біля входу в станцію слід встановити табло з написом "Насосна станція пожежогасіння".

9.116 Для потреб пожежогасіння необхідно передбачати не менше двох насосів (основний та резервний). Розрахункові витрати вогнегасної речовини визначаються згідно з ДБН В.2.5-13.

Система оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей

9.117 Система оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей (СО) повинна передбачатися згідно з ДБН В.1.1-7:

- не нижче 3-го типу - для висотних житлових будинків;

- не нижче 4-го типу - для висотних громадських будинків.

9.118 СО повинна видавати звуковий та світловий сигнали в кожну квартиру, офіс, готельний номер тощо, а також забезпечувати двохсторонній зв'язок квартир, готельних номерів, офісів та інших приміщень з пожежним постом (ЦПУБ, диспетчерською).

9.119 СО повинна мати можливість передачі екстреної інформації до всіх приміщень, де можуть перебувати люди.

9.120 Алгоритм управління СО необхідно формувати на основі отриманої інформації про спрацювання пожежних сповіщувачів, а також результатів розрахунку розвитку можливої пожежі і процесу евакуації людей.