Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН и ДСТУ / ДБН / ДБН В.2.2-24~2009. Будинки _ споруди. Проектування.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Сміттєвидаляння

5.138 Сміттєвидаляння у висотних житлових та громадських будинках необхідно влаштовувати у відповідності з вимогами ДБН В.2.2-15, ДБН В.2.2-9, ДСТУ Б В.2.5-34 та положеннями цього документа.

Для висотних будинків система Сміттєвидаляння приймається за одним конструктивним рішенням і не залежить від функціонального призначення приміщень та їх розташування по висоті будинку.

У висотних будинках допускається передбачати організацію роздільного збирання сміття.

5.139 Відстань від дверей квартири висотного житлового будинку до найближчого завантажувального клапана сміттєпроводу не повинна перевищувати 25 м, а від робочих приміщень громадського призначення - 50 м.

5.140 Стовбур сміттєпроводу повинен виконуватися димогазоводонепроникним із корозійностійких сталевих труб із умовним діаметром не менше 500 мм і відповідати санітарно-епідеміологічним вимогам. Конструкція стовбура сміттєпроводу повинна відповідати чинним нормативам щодо звукоізоляції, а будівельні конструкції необхідно виготовляти із негорючих матеріалів. Конструкція стовбура сміттєпроводу не повинна примикати до житлових і громадських приміщень із постійним перебуванням людей, мати вмонтовані пристрої для зниження швидкості падіння відходів, міжповерхові силові розвантажувальні муфти, закінчуватися поворотним шибером із протипожежним клапаном із межею вогнестійкості ЕІ 45 у сміттєзбірній камері. Розташування стовбура сміттєпроводу в ліфтовому холі не допускається.

Пристрої для зниження швидкості падіння відходів монтуються на рівні технічних поверхів висотного будинку.

5.141 Сміттєпровід повинен бути обладнаний устаткуванням для періодичного промивання та дезінфікування стовбурів, яке може також використовуватися для гасіння пожежі всередині стовбура в ручному або автоматичному режимах. Устаткування встановлюється на верхній частині сміттєпроводу.

5.142 Сміттєзбірну камеру необхідно розташовувати безпосередньо під стовбуром сміттєпроводу з підведенням до неї гарячої і холодної води та трапом у підлозі, приєднаним до системи каналізації. Сміттєзбірну камеру не допускається розташовувати під житловими приміщеннями або поряд з ними.

Висота сміттєзбірної камери в світлі повинна бути не менше 2,2 м, а її розміри в плані - не менше

2,5 м х 4 м із зручним підходом до шибера та з забезпеченням можливості розміщення контейнерів для збирання і вивезення відходів та інвентарного інструменту. Коридор, який веде до сміттєзбірної камери, повинен мати, як правило, ширину не менше 1,5 м.

5.143 Сміттєзбірна камера повинна мати самостійний вихід із дверима, що відчиняються назовні і бути ізольована від входу в будинок глухою стіною (екраном) та відокремлюватися протипожежними перегородками з класом вогнестійкості ЕІ 90 і перекриттями з класом вогнестійкості не менше REI 90. Межа вогнестійкості дверей сміттєкамери не нормується, а її обшивку з внутрішньої сторони необхідно виконувати з негорючих матеріалів.

При розміщенні сміттєзбірних камер під маршами (площадками) сходових кліток перекриття над сміттєзбірною камерою необхідно виконувати протипожежними 1-го типу з межею вогнестійкістю не менше REI 150.

5.144 Відходи із сміттєзбірних камер повинні завантажуватися в пересувні контейнери, які розташовуються безпосередньо біля сміттєпроводу. Допускається встановлення в сміттєзбірних камерах малогабаритних пресів для ущільнення відходів.

5.145 У висотних будинках громадського призначення рекомендується передбачати, як правило, контейнерну схему сміттєвидаляння в мішках із полімерного матеріалу, які доставляються за допомогою ліфтів на збірний пункт поза або всередині висотного будинку. Збірні пункти всередині висотного будинку для відходів, упакованих у полімерні мішки, повинні задовольняти вимоги до сміттєзбірних камер і можуть бути поєднаними із сміттєзбірними камерами або розташовуватися в окремих ізольованих приміщеннях.

5.146 Специфічні відходи (харчові та інші з установ громадського харчування) повинні видалятися окремим сміттєпроводом, який проходить транзитом через інші поверхи.

5.147 Пункти збирання та зберігання специфічних відходів (харчових та інших), а також великогабаритних відходів, які утворюються у всіх функціональних елементах висотного будинку, необхідно розташовувати на ділянках поза будинком.

Збір інших видів твердих побутових відходів здійснюється в збірних пунктах, якими є сміттє-збірні камери, розташовані всередині будинку.

Збір люмінесцентних та ртутних ламп, а також інших відходів 1-го класу небезпеки необхідно здійснювати в змінній одноразовій герметичній ємкості в спеціальних ізольованих приміщеннях із наступним видаленням ручним способом і за допомогою ліфтів на окремо виділену контейнерну ділянку.