Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ В ОФК / Lek 4.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

8. Методика позбавлення від вікових хвороб Томаса Ханна.

Секрет неймовірної популярності методики Томаса Ханна – у її високій ефективності та доступності. якщо ти не використовуєш що-небудь то ти це втратиш” - цей вислів правильний з точки зору анатомії, фізіології та неврології. Наприклад, якщо наші м'язи не працюють регулярно, то вони слабшають. Якщо наші мозкові клітини активно не працюють, то вони також виходять з ладу в тій чи іншій степені. Тепер ми знаємо, що коли людина стає старшою, то фізична активність залишається не менш необхідною.

Програма Томаса Ханна побудована за принципом поступового збільшення складності. Вона сконцентрована на тих частинах тіла, де виникає сенсорно-моторна амнезія. перші чотири соматичні вправи навчать вас відчувати м'язи, що розташовані в ділянці центру тяжіння. наступні дві вправи спрямовані на тренування м'язів рук, ніг і шиє. останні дві вправи зосереджені на двох важливих функціях вашого тіла: на дихання і ходьбі. І це, і інше зазвичай порушується при сенсорно-моторній амнезії.

Найважливішим моментом, який вам треба запам'ятати, це те, що соматичні вправи змінюють вашу м'язову систему шляхом зміни вашої центральної системи. Ви отримаєте максимальну користь від восьми типів соматичних вправ, якщо зробите наступне:

  • Вивчивши сутність сенсорно-моторної амнезії, зрозумієте, як вона виникає в головному мозку;

  • Основне завдання при виконанні соматичних вправ - сконцентрувати увагу на внутрішніх відчуттях при рухах;

  • В ідеальному випадку соматичні вправи варто виконувати лежачи на килимі або маті;

  • Рухи завжди слід виконувати повільно;

  • Вправи завжди виконуються з легкістю і без найменших зусиль;

  • Не можна форсувати будь-які рухи;

  • соматичні вправи безболісні;

  • При виконанні соматичних вправ необхідно бути настирливим і терпеливим, всі зусилля повинні бути спрямовані на розширення можливостей вашої соматичної системи.

Томас Ханн пропонує 8 уроків виконання соматичних вправ.

Урок 1. управління м'язами-розгиначами спини.

Ці вправи слід розпочати з невеликих обережних рухів, які необхідно виконувати повільно і обережно. Для прикладу приведемо кілька вправ і положень, з яких вони виконуються. Положення: лягти на спину, зігнути коліна і поставити п'ятки недалеко від сідниць. Рух: кілька разів притисніть таз до підлоги, потім почніть притискати куприк до підлоги щільніше від інших частин тазу. Рух: зробити вдих, коли прогинаєте нижню частину спини, і видих, коли притискаєте нижню частину спини до підлоги.

Урок 2. управління м'язами-згиначами живота.

Впродовж уроку необхідно слідкувати за відчуттями. Це не менш важливо, ніж управляти м'язами. В кінці уроку важливо, щоб ви уявляли собі, в якому стані знаходяться м'язи вашого тіла і чого ви прагнете за допомогою вправ. Приклад вправи. Положення: лягти на спину із зігнутими ногами, поставити п'ятки недалеко від сідниць. покладіть ліву руку на лобкову кістку, а праву - на праву половину грудей. Рух: вдихніть, повільно піднімаючи нижню частину спини; таз при цьому опуститься до низу, упритул до куприка; дальше видихніть, намагаючись зробити плоскою нижню частину спини. Повторити вправу 6 разів.

Урок 3. управління м'язами попереку.

Якщо у вас короткий поперек, то ці вправи допоможуть вам помітно подовжити її. Якщо ваш тулуб звик нахилятися в одну сторону, то урок 3 допоможе вам прийняти більш вертикальне положення. Приклад вправи. Положення: ляжте на лівий бік. Одне коліно лежить на іншому, причому стегна розташовані під прямим кутом до тулуба. витягніть ліву руку на підлозі таким чином, щоб ви змогли лежати на ній лівим вухом, як на подушці. проведіть праву руку над головою так, щоб долоня правої руки розташувалась би біля лівого вуха. Рух: вдихніть і з допомогою правої руки дуже повільно підніміть голову. потів видихніть, даючи можливість голові повільно опуститись (3 рази).

Урок 4. управління м'язами шляхом обертання тулуба.

В цій вправі повною мірою використовується вміння управляти м'язами і відчувати їх. Це стосується трьох груп м'язів: розгиначів спини, згиначів живота і бокових м'язів в ділянці попереку. Приклад вправи. Положення: ляжте на спину, зігнувши ноги в колінах і наблизивши стопи до сідниць. Рух: схрестіть ноги так, щоб ліва нога повністю розташувалась над правою ногою. вдихніть, потім під час видиху дайте ногам повільно опуститися вліво, ніби вони впали природнім шляхом. потім вдихніть і повільно поверніть стегна у вертикальне положення. повторіть так 10 разів.

Урок 5. управління м'язами ніг у ділянці тазостегнових суглобів.

Цей урок дозволить вам зрозуміти, що для того, щоб досягти успіху, вправи необхідно виконувати безперервно і послідовно. Ви зробите відкриття у власному тілі, дізнавшись про то, як звільняючи спочатку м'язи в центрі тяжіння, ви отримуєте можливість розкути рухи стегон, гомілок і ступень. Приклад вправи. Положення: ляжте на спину. Ноги витягнуті на підлозі. Права нога трішки зігнута в коліні і нахилена в праву сторону. Рух: поверніть всередину праву ступню, повертаючи при цьому гомілку всередину, і продовжуйте цей рух доти, поки в результаті його не почне трохи підніматися над підлогою вся нижня частина ноги. Праве коліно опуститься вправо, в той час, коли ступня буде здійснювати рух вгору і трохи вліво, як би щось черпала. положіть стопу назад на підлогу і повторіть вправу 10 разів.

Урок 6. управління м'язами шиє і надпліччя.

Це – дуже красива фізична вправа. Дякуючи цій вправі ви взнаєте про те, як, звертаючи увагу на рухи різних частин тіла, ви звільняєте ці частини, і вони можуть вільно рухатися.

Приклад вправи. Положення: сядьте на підлогу. обидві ноги зігнуті в колінах, нахилені вліво і притиснені до підлоги. прикладіть підошву лівої ступні до правого стегна. витягніть ліву руку донизу в напрямку до підлоги, легко спираючись на неї. Утримуйте тулуб випрямленим, стараючись не відкидатися назад. Тепер покладіть праву долонь на ліве надпліччя. Рух: дуже повільно поверніть повністю тулуб вліво. При цьому повертайте очі, голову, плече, лікоть і тулуб як можна більше, однак не доводіть поворот до виникнення неприємних відчуттів. Коли досягнуто межі при цьому русі, зробіть зворотній рух і поверніться у вихідне положення. повторіть вправу 5 разів, потім опустіть руки, щоб трішки відпочити.

Урок 7. Покращення дихання.

Ви навчитеся краще відчувати м'язи в центрі тіла і верхньої його частини. Тепер перед вами відкривається можливість навчитися мистецтву більш глибокого дихання – діафрагмальному диханню. Кожен раз при виконанні ви відчуєте покращення дихання. Приклад вправи. Положення: ляжте на спину, зігніть ноги в колінах, ступні підтягніть ближче до сідниць. Ноги трохи розсунуті, а руки витягніть вздовж тіла. Рух: вдихніть через ніс і підніміть поперек; при цьому куприк трішки опуститься. потім видихніть, опускаючи поперек і притискаючи його до підлоги. повторіть вправу повільно і обережно 15 разів.

Урок 8. Покращення ходи.

То, що ви навчитесь, виконуючи цю вправу, є життєво необхідним. Люди – єдині істоти на землі, які ходять на двох ногах, в той час як руки вільно хитаються, будучи як би противагою. Ось чому ви відчуєте велике задоволення, виконуючи красиві колові рухи стегна, які є частиною, легкої ходьби, що проходить без зусиль. приклад вправи. Положення: ляжте на спину. Руки вздовж тіла. Ноги витягнуті на підлозі. ступні трохи розсунуті. Рух: повільно видовжуйте праву ногу, просуваючи п'ятку ковзким рухом вниз по підлозі. потім повільно видовжуйте ліву ногу, просуваючи п'ятку ковзким рухом вниз по підлозі. повторіть цю вправу 20 разів.

Соседние файлы в папке СТ В ОФК