Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ В ОФК / Lek 4.doc
Скачиваний:
164
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

6. Система Су-Джок

Су-Джок — метод лікування дією на кисть і стопу. Цей метод простий, безпечний, ефективний і може застосовуватися для профілактики і самооздоровлення будь-якою людиною навіть без спеціальної медичної підготовки.

Історія системи Су-Джок.

Кисті і стопи по своїй будові подібні людському тілу. На них в строгому порядку розташовані «активні точки», які відповідають певним органам і ділянкам тіла, відображаючи в зменшеному вигляді анатомічну будову організму. Стимуляція цих крапок надає яскраво виразну лікувальну і профілактичну дію.

Активні точки утворюють системи відповідності кистей і стоп, керівники здоров'ям людини. Людське тіло і системи відповідності знаходяться в постійній взаємодії один з одним. При захворюванні «сигнал» прямує з ураженого органу або частини тіла в точку відповідності і приводить її в збуджений стан — точка стає хворобливою. Стимуляція такої точки надає лікувальну дію на хворий орган. При ходьбі, бігу, роботі руками відбувається природна стимуляція цих точок, яка попереджає появу хвороб. Якщо природній стимуляції точок і зон відповідно недостатньо, то людина може захворіти. Тому кращі ліки від хвороб — рух.

Переваги Су-джок-терапії.

Висока ефективність. При правильному застосуванні виразний лікувальний ефект наступає через декілька хвилин, іноді навіть секунд. Абсолютна безпека застосування. Стимуляція точок відповідності приводить до лікування, а неправильне застосування су-джок не завдає ні щонайменшої шкоди людині, у гіршому разі воно просто неефективно.

Універсальність.

За допомогою су-джок-терапії можна лікувати будь-яку частину тіла і будь-який орган. Доступність для кожної людини. В су-джок-терапії не потрібно нічого вивчати. Метод достатньо один раз зрозуміти, а потім ним можна користуватися все життя.

Простота застосування. Ваші руки і знання завжди з вами, а відповідний інструмент для проведення лікування ви без праці знайдете.

7. Методика збереження здоров'я пальцевими вправами Йосіро Цуцумі.

“Свою хворобу можна вилікувати рухами своїх пальців, в цьому я глибоко переконаний; я сам здобув міцне здоров’я завдяки вправам своїми пальцями” – стверджує Йосіро Цуцумі. Великий німецький філософ Кант писав: “Рука є головним мозком, що вийшов назовні”.

В будь-якому виді спорту, в будь-якій системі гімнастичних вправ є елементарні підготовчі рухи. Є вони і в рекомендованій методиці збереження здоров’я пальцевими вправами. Щоденне повторення тільки цих елементарних рухів дасть велику користь.

  1. Згинання пальців;

  2. Прогинання пальців;

  3. Згинання і розгинання пальців;

  4. Кругові рухи горіхами.

У своїх працях Цуцумі описує пальцеві вправи, які підвищують життєздатність. Це вправи на розвиток пам’яті, зосередженості, уваги, тренування сили волі, збереження душевного спокою, усунення психічної напруженості, зняття нервової втоми, активізація функції печінки, лікування міжреберної невралгії, лікування запалення мигдалин, лікування розтягнення м’язів шиї, лікування оніміння пальців, лікування тремтіння рук, лікування хронічного запору. (для прикладу вправа для лікування хронічного запору – 1. масувати мізинець до повного розслаблення; 2. На точки, що знаходяться на два пальці вправо і вліво від серединної точки між четвертим і п’ятим поперековими хребцями, сильно надавлюють подушечками мізинців рук /по 5 с. 3 рази/; 3. Зціплюють мізинці один за другий перед грудьми і тягнуть руки в різні сторони).

При описуванні методики збереження здоров’я вправами для кистей рук Й. Цуцумі відзначає, що за допомогою цих вправ можна лікувати: серцебиття і задишку, пітливість, закладення носу, головокружіння, а також збереження молодості. (для прикладу вправи для збереження молодості – 1. Тримаючи ліву руку правою, крутять лівою кистю туди і назад і цим самим труть ліву руку правою (30 разів); 2. Злегка масують великий і другий палець ноги, а також точку, яка знаходиться біля внутрішнього краю колінної чашечки; 3. З зусиллям надавлюють подушечкою середнього пальця лівої руки на точку Юсен на ступні правої ноги (ззаду підвищення основи великого пальця ноги). При цьому важливо при надавлюванні робити видих (для кожної ступні 8 разів).

Крім цих вправ Йосіро Цуцумі описує вправи для лікування вже виниклих захворювань (наприклад одна вправа від зубної болі: точки для цієї вправи розміщені на обличчі. Перші дві симетричні точки знаходяться на рівні мочок вух, спереду від них приблизно на 3 см. дві інші – спереду від кута нижньої щелепи, де прощупується заглиблення. Їх легко подразнюють вказівними пальцями по 10 разів.);

вправи для зняття втоми, болезаспокійливі вправи, косметичні вправи для жінок і вправи, що омолоджують (наприклад вправи для лікування повноти – 1. Зціплюють вказівні пальці один за другий і тягнуть їх у протилежні сторони. Спочатку прикладають найбільше зусилля, при цьому повільно видихають і одночасно втягують живіт. Потім, послаблюють зусилля, роблять вдих (повторюють 10 разів). 2. З положення лежачи на спині піднімають тулуб, не згинаючи спини, і з’єднані разом і випрямлені ноги. Зжаті кулаки витягують прямо вперед. Зберігають рівновагу 6 с. вправу роблять 3 рази).

Детальний опис всіх пальцевих вправ за методикою Йосіро Цуцумі подано у його книзі:

Соседние файлы в папке СТ В ОФК