Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_3.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Сканування печінки та жовчевого міхура.

Візуалізація печінки може бути забезпечена введенням радіоактивних сполук, що поглинаються печінковими клітинами (I131 бенгальський рожевий, Тс99m – бутил – ІДА), радіоактивними речовинами, що поглинаються РЕС печінки (Au198, Тс99m).

Покази до сканування печінки:

  1. вогнищеві ураження печінки (кисти, абсцеси, злоякісні пухлини, метастази пухлин);

  2. локалізація уражень печінки з метою проведення біопсії (дренування при абсцесі);

  3. обстеження онкологічних хворих, що пройшли хіміотерапію чи променеву терапію;

  4. обстеження хворих з дифузними ураженнями (гепатит, цирози);

  5. передопераційне обстеження хворих з метою виявлення метастатичних уражень печінки;

  6. визначення стану біліарного тракту (печінкова, над печінкова, під печінкова жовтяниця).

Дані скенограми печінки аналізують з врахуванням діагностичних критеріїв, до яких відносять розміри та форму сканографічного зображення, характер розподілу РФП у тканині печінки, рівномірність його розподілу, дифузне розрідження чи посилення нагромадження РФП, вогнищеве збільшення чи зменшення, наявність вогнищевого ураження. При скануванні печінки за допомогою I131 бенгальського рожевого у здорових осіб межі органу чіткі, відповідають анатомічним орієнтирам. Верхня межа печінки округлої форми і медіально має втиснення, утворене серцем. Нижній край відповідає реберній дузі. Візуалізуються рівномірний розподіл та достатнє нагромадження РФП в паренхімі, нагромадження дещо менше виражене по краях органу, щільність тканевої маси якого знижена. Вогнищеві дефекти відсутні. В ділянці кишківника визначається незначна кількість препарату. Скенограми при введенні колоїдного розчину мають такий самий вигляд, однак нагромадження препарату у кишківнику відсутнє. У хворих на гепатит при скануванні з I131 бенгальським рожевим може бути збільшення розмірів печінки. Нагромадження препарату рівномірне. У випадках затяжного перебігу захворювання може бути зменшення розмірів печінки, її контур стає нечітким, поглинання носить нерівномірний характер. Скенограми з колоїдними розчинами мають такий само вигляд, однак може виявитись різної інтенсивності зображення селезінки.

При гіпертрофічних цирозах сканування з I131 бенгальським рожевим межі органу значно розширені, контури нерівні, розподіл препарату нерівномірний. Аналогічний вигляд має скенограма з Au198.

При атрофічних цирозах розміри функціонуючої тканини печінки зменшені. В лівій частці печінки препарат нагромаджується в незначній кількості. Також спостерігається нагромадження препарату у збільшеній селезінці. Велике значення має сканування для виявлення вогнищевих змін печінки, коли тканина окремих ділянок паренхіми заміщена. Це дає можливість віддиференціювати абсцеси печінки, кисти, діагностувати первинні та метастатичні новоутвори в печінці. Сканування дозволяє виявити вогнища ураження понад 6 см при будь якій локалізації, від 2 до 6 см при розміщенні вогнища в лівій частці та на глибині 5 см – у правій частці.

З врахуванням характеру змін зображення печінки є кількох типів:

І тип – форма органу та його розміщення звичайні, помірне збільшення розмірів, порушення контрастності, зниження швидкості нагромадження РФП в печінці (характерний для рівномірного дифузного ураження печінки), ступінь вираженості різних змін скенограми є показником ступеня важкості дифузного ураження печінки;

ІІ тип – деформація печінки, розміри можуть бути збільшеними чи зменшеними, розподіл РФП нерівномірний; нагромадження колоїдних розчинів у селезінці помірне;

ІІІ тип – зменшення сканографічних розмірів печінки, високе її розміщення і деформація, контрастність рівномірна; збільшення селезінки, зображення її контрастне;

IV тип – відмічається у хворих з помірно вираженими застійними змінами у печінці різного ґенезу на тлі обструкції, при біліарному цирозі; характерне збільшення печінки, різке зниження поглинально-видільної функції, збільшення нагромадження препарату в селезінці.

Таким чином, у поєднанні з інструментальними та лабораторними методами, з врахуванням клінічних проявів захворювань, сканування сприяє ранньому виявленню патологічних процесів у печінці та призначенню вірного лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]