Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_3.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать

9

Лекція № 3 Радіонуклідні методи діагностики захворювань печінки та жовчовивідних шляхів.

Печінка відіграє дуже велику роль у функціонуванні нашого організму. Залежно від поставленої мети за допомогою радіонуклідного методу можна вивчати її жовчопродуктивну, жовчовидільну, бар’єрну та фагоцитарну функцію, стан печінкового кровоплину, антитоксичну функцію.

Комплекс радіонуклідних досліджень захворювань печінки та жовчовивідних шляхів можна представити наступним чином:

  1. Функціональна радіонуклідна гепатографія, яка в залежності від кінетики та тропності РФП поділяється на:

а) радіонуклідну гепатографію з використанням бенгальського рожевого I131 або Тс99m – бутил – ІДА;

б) радіонуклідну гепатографію з використанням колоїдних РФП, мічених Au198 та Тс99m, In113m, які нагромаджуються в РЕС, купферівських клітинах, кінетично віддзеркалюють фагоцитарну активність печінки та стан печінкового кровоплину.

  1. Гамма - топографічні дослідження:

а) сканування (сцинтіграфія) печінки;

б) динамічна сцинтіграфія гепатобіліарної системи;

в) туморотропна сцинтіграфія.

  1. РІА (визначення α – фетапротеїну).

Радіонуклідна гепатографія.

Метою дослідження цієї методики є вивчення функціональної здатності печінки, функції жовчевого міхура, прохідності жовчевий шляхів та стану печінкового кровоплину. Ця методика показана всім категоріям хворих із загальними захворюваннями, захворюваннями обміну, дифузними та вогнищевими захворюваннями печінки, з дискінезіями біліарного тракту, захворюваннями травного каналу, а також для контролю ефективності лікування.

Розрізняють такі типи гепатографії:

  1. Вивчення та оцінка функціонального стану жовчовивідних шляхів. З цією метою використовуються гепатотропні РФП - бенгальський рожевий I131, Тс99m – бутил – ІДА, які з’єднуються з білками сироватки крові, вибірково поглинаються полігональними клітинами печінки, після чого в складі жовчі виводяться до жовчевого міхура та кишківника.

  2. Вивчення фагоцитарної активності РЕС, селезінки та стану печінкового кровоплину, що ґрунтується на властивостях купферівських клітин очищати плазму від колоїдних розчинів. При довенному введенні 90 % колоїдів (Au198, Тс99m, In113m) нагромаджуються в печінці, а 10 % - в селезінці та у кістковому мозку.

В залежності від функціональних порушень (хронічний гепатит, холецистит, цироз, рак) знижується швидкість нагромадження РФП в печінці, а також знижується висота кривої і знижується кліренс Вінтера, що свідчить про печінкову недостатність.

Гамма – топографія печінки та жовчовивідних шляхів.

Підлягають обстеженню І та ІІ категорія хворих із захворюваннями гепатобіліарної системи, із запальними захворюваннями печінки, жовчевого міхура та з патологією обміну, жовчевокам’яною хворобою, дискінезією біліарного тракту, аномаліями та вадами розвитку жовчовидільної системи та печінки, захворюваннями шлунково-кишкового тракту з абдомінальним синдромом неясної етіології.

Метою обстеження є вивчення форми, топографії, функціональної активності РЕС печінки та селезінки, наявності деструктивних змін паренхіми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]