Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова Саша.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
98.87 Кб
Скачать

Розвиток творчих здібностей за підсумками експерименту

Критерії та показники

Констатуючий етап

Контрольний етап

Когнітивно-пізнавальний (наявність пізнавальних питань, емоційна замученість дитини у діяльність)

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

ЕГ

30%

65%

5%

29%

66%

5%

КГ

25%

65%

10%

5%

35%

60%

Мотиваційно-ціннісний (створення ситуацій успіху і радості, цілеспрямованість діяльності, її завершеність)

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

ЕГ

49%

31%

20%

39%

41%

20%

КГ

44%

33%

23%

7%

57%

36%

Емоційно-вольовий (прояв позитивних емоцій у процесі діяльності, тривалість і стійкість інтересу до вирішення творчих завдань)

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

ЕГ

65%

33%

2%

22%

68%

10%

КГ

69%

31%

-

15%

45%

40%

Діяльнісно-творчий (ініціативність у пізнанні, прояв рівнів творчої діяльності та наполегливості, ступінь ініціативності дитини)

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

Низ. рівень

Сер. рівень

Вис. рівень

ЕГ

32%

58%

10%

40%

50%

10%

КГ

25%

53%

22%

6%

24%

70%

Висновок до розділу II

Отже, у ході цілеспрямованої роботи на заняттях визначених програмою «Шлях до творчості» у більшості дітей відзначено зростання творчої активності, розширення і поглиблення творчих здібностей, бажання і здатності вчитися і творити. Підбір матеріалу здійснювався на основі ознак даного поняття. Заняття будувалися так, щоб різні аспекти знань отримувалися логічно і послідовно.

Експериментально доведено, такі елементи творчих здібностей, як прагнення долати труднощі при виконанні завдань, пошук шляхів вирішення завдань, концентрація на об’єкті діяльності, захопленість, активність, самостійність при застосуванні даної програми в процесі творіння формуються набагато швидше.

Також були досягнуті мета та завдання даної програми: відбувся розвиток пам’яті, мислення, сприймання, уяви, уваги учнів; сформувалися навики активного творчого пошуку; розвиток мотиваційно спрямованого пошуку нестандартних рішень; формування позитивних емоцій у процесі діяльності учнів; прояв творчої діяльності та ініціативності молодших школярів.

Висновки

Отже, творчі здібності та творча обдарованість є характерною ознакою творчої особистості, спрямованої реалізувати свій творчий потенціал за власною ініціативою і вибором відповідних засобів. Найбільш істотним чинником особистісного розвитку школяра виступають здібності - як база формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості, як основа формування індивідуальності учня та творчих здібностей. Головними компонентами яких є когнітивний, емоційний, мотиваційно-ціннісний, діяльнісно-творчий. Важливо знати показники творчих здібностей, серед яких психологи виділяють: швидкість та гнучкість думки, оригінальність, допитливість та сміливість. Аналізуючи ці показники, робимо висновок, що на сьогоднішній день вони притаманні майже всім дітям молодшого шкільного віку, а отже, здібності можна розвинути у всіх учнів початкової школи.

У дослідженні виявлено, що результатом використання програми «Шлях до творчості» є формування у молодших школярів активності, творчого інтересу, самостійності, комунікативних умінь, набуття учнями творчого досвіду.

Нами доведено, що активізація навчальної діяльності, розвиток творчих здібностей учнів початкових класів відбувається завдяки використанню комплексу вправ визначених програмою «Шлях до творчості».

Ми переконані, що використання даної програми у навчальному процесі невпинних щоденних роздумів батьків, вимагає творчості і фантазії від нас, педагогів. Виховання дитини – велика відповідальність, велика праця і величезна творча радість, що дає усвідомлення вагомості нашого існування на землі.