Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нормальна дипломна.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
114.25 Кб
Скачать
    1. Поняття «професійної установки»

Установка являє собою первинне стосовно діяльності явище, але системо-діяльнісний підхід відіграє важливу роль у визначення поняття «професійної установки». Термін «професійна установка» вперше вводиться біхевиористами, що досліджували різну моторну активність при здійсненні тих чи інших трудових операцій. У сучасній літературі поняття соціально-психологічних установок використовується в соціальній психології праці, інженерної психології. Соціальні установки маю такі характерні ознаки:

- Представляють позицію оціночної природи;

- Спрямовані на особистісно-значущі об'єкти і цінності;

- Сформовані в процесі соціалізації.

Опис соціальних установок можливе на основі даного суб'єктом у вербальних судженнях відносини прийняття-неприйняття, яке визначається як усвідомлене установче відношення або як глобальне відображення активації фіксованої установки в напрямку до об'єкта [27].

«Установки - це ефективний спосіб дати навколишнього світу оцінку». З точки зору Майерса при описі установок необхідно використовувати 3 наступних характеристики:

- Афект (почуття);

- Поведінка (намір);

- Пізнання (думки).

Установка - це зв'язок, створювана нами між об'єктом його оцінкою. Зв'язок установки з оцінкою відображає певну - ціннісно-орієнтаційну - наукову парадигму в дослідженні установок [2]. У даному контексті установки виступають насамперед як явища, представлені у свідомості суб'єкта, але необов'язково усвідомлювані в момент дослідження. Відповідно до проведених досліджень В.А. Ядова ціннісні орієнтації та соціальні установки є складовими диспозиційної структури особистості. Ввівши поняття «актуальної соціальної диспозиції особистості», В.А. Ядов заклав основи динамічного підходу до вивчення особистості, поставив питання про необхідність досліджувати особистість не відокремлено, а в умовах здійснення конкретної діяльності [10].

Саме дослідження соціально - психологічних установок в рамках конкретної професійної діяльності присвячені роботи Е.С. Чугуновой і її учнів. Досліджуючи особливості функціонування соціально - психологічних установок у професійній діяльності, вона доходить висновку про складні складових , компонентах соціально - психологічних установок [35]. У структурній діяльності стосовно до професійної діяльності Е.С. Чугунова виділяє 6 компонентів, що формують професійні установки:

1. Емоційний (сенсетивний) компонент, пов'язаний з відношенням особистості до професії, який виявляє ступінь задоволеності спеціальністю, що включає різноманітну гаму почуттів;

2. Комунікативний компонент, який полегшує або ускладнює розвиток системи ділових і міжособистісних зв'язків у процесі професійної взаємодії;

3. Когнітивний компонент, що являє відносно стійкі індивідуальні відмінності в особливостях пізнавальних процесів, що виявляється в індивідуально пізнавальних процесах в оціночних судженнях про раціональні типах роботи тощо;

4. Мотиваційний компонент, пов'язаний з усвідомленням стимулів трудової діяльності, співвідношенням зовнішніх і внутрішніх факторів регуляції поведінки в умовах професійної діяльності;

5. Поведінковий компонент демонструє ступінь пасивно - активного ставлення фахівця до професійних обов'язків , схильність особистості до реальних позитивних (або негативним) діям у своєму мікросоціумі;

6. Рефлексивний компонент виступає як перекладу одного виду активності в іншій, стимулює саморегуляцію особистості і означає прагнення до самопізнання, до осмислення й оцінки власних дій, вчинків. Крім того, в процесі функціонування соціально - психологічних установок рефлексивний компонент відображає як реальну ситуацію, так і уявлення про неї (наприклад, еталонні), а також прогнозує власну поведінку і поведінку інших людей.

Розроблені 6 компонентів соціально-психологічних установок мають методичне значення при розробці анкет і тестів для дослідження професійних установок [19].

Під соціально-психологічною установкою розуміється схильність, готовність до певного соціального реагування. Соціальні установки не тільки формуються в діяльності, але і впливають на характер її протікання.

Існують різні соціальні типи, групи людей, що володіють тими чи іншими соціально-психологічними установками, сприяють професійній успішності [17].

Термін «професійні установки» став останнім часом досить стійким в психологічній літературі (А.К. Маркова, І.А. Зимова, Е.А. Климов та ін.) Проте різні дослідники вкладають в його розуміння різний зміст: «прагнення оволодіти професією, отримати спеціальну підготовку і добитися в ній успіху, певного соціального статусу» (А.К. Марков); готовність суб'єкта до виконання обов'язків, норм, приписів до даної професійної ролі, що включає в себе як психологічну схильність (позитивне ставлення) до певної професійної діяльності, так і професійну умілість для виконання цієї діяльності (К.М. Левітан); «активний вибір завдань і моделювання відповідно до них власної поведінки» (К.М. Кондаков) [2].

На думку Є.В. Джавахішвілі професійна установка являє собою цілістну освіту, яка регулює і направляє психофізичні сили особистості для здійснення своєї професійної діяльності.

Професійна установка тісно пов'язана з «образом світу» професіонала. Встановлення не існують ізольовано і значить їх зміну зумовить виникнення інших психологічних проявів. Наприклад, не можна змінити установку таким чином, щоб це не призвело до емоційним змін, Що виражаються в переживаннях і які мають найчастіше негативну модальність.

Установки не можуть бути змінені, якщо не буде при цьому змінюватися весь професійний образ світу, система смислів, що лежать в його основі. Зміна образу світу є одночасно і зміна способу життя, особистісного способу буття людини в світі, який задає професія.

Професійні установки можна представити, як інтегральні психологічні утворення різного ступеня усвідомленості, що виконують системоутворюючу функцію, яка виявляється в утриманні цілісності психологічної системи, що включає в себе професійну діяльність, діючу «тут і зараз» особистість професіонала «у його продовженні в об'єктивну реальність, в єдності з тією частиною об'єктивного світу, яка має для нього значення, сенс, цінність» (В.Є. Клочко). Професійні установки проявляються в умовах реальної життєдіяльності, як психологічні новоутворення професійної діяльності [1].

Таким чином, професійна установка - елемент мотиваційної підсистеми особистості. Виділення специфічних професійних установок, що формуються в процесі здійснення професійної діяльності і закріплених у професійній свідомості, або виникають у суто професійних ситуаціях є важливою частиною роботи з особистістю. Під професійними установками розуміється соціально - психологічна схильність до сприйняття, оцінки та дії, яка визначає характер протікання професійної діяльності.