Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Географія 9 клас

.pdf
Скачиваний:
197
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.64 Mб
Скачать

Розділ ІІІ. Господарство

251

 

 

Київ — Москва, Шебелинка — Брянськ, Шебелинка — Острогожськ — Москва, Дашава — Мінськ — Вільнюс — Рига. Три перших газопроводи нині використовуються для поставок в Україну газу з Росії та Туркменістану. Для газифікації країни було збудовано такі газопроводи: Дашава — Дрогобич, Дашава — Стрий, Дашава — Долина — Львів, Шебелинка — Харків, Шебелинка — Дніпропетровськ — Кривий Ріг — Одеса — Кишинів, Шебелинка — Київ — Красилів — західні райони України. З Прикарпаття йдуть газопроводи до Польщі, Словаччини, Чехії. Через територію України прокладено магістральні газопроводи з Оренбурґа, Західного Сибіру, якими Росія експортує газ до Західної Європи.

Нове будівництво та реконструкція газопроводів і компресорних станцій дозволять підвищити потужність і надійність діючої транзитної системи газопроводів, забезпечити перспективні потреби нашої країни в транзитних поставках газу до 2010 р. і на майбутнє.

Нафтопровідний транспорт України включає в себе 12 основних магістральних нафтопроводів загальною протяжністю понад 3,0 тис. км. Діаметр труб — 720 мм. Нафтопровідна мережа представлена трансєвропейським нафтопроводом «Дружба», протяжність якого в межах України — 680 км. По ньому нафта з Росії через територію України поставляється до країн Центральної Європи (Словаччина й Угорщина). Ці нафтопроводи доставляють нафту на Лисичанський, Кременчуцький, Херсонський і Одеський нафтопереробні заводи.

Завдання 116. Використовуючи карти атласу, дайте характеристику транспортного вузла Одеси за планом:

1.Географічне положення.

2.Однорідний або комплексний транспортний вузол.

3.Характеристика видів транспорту:

а) які залізниці й автомагістралі беруть початок у цьому вузлі; б) особливості морського порту (види вантажів, об’єми обро-

блюваних вантажів та ін.); в) як називається аеропорт міста;

г) які трубопровідні шляхи підходять до Одеси.

4. Значення Одеського транспортного вузла.

Примітка. Вузли однорідні, якщо в них сходиться не менше трьох ліній одного виду транспорту; комплексні — поєднання

252

Усі уроки географії. 9 клас

 

 

ліній різних видів транспорту з пересадкою пасажирів і перевалкою вантажів.

Одеса — великий транспортний вузол. Тут знаходиться Чорноморське морське пароплавство, торговий морський порт, міжнародний аеропорт. Одеса — головний вузол Одеської залізниці, вузол автомобільних доріг.

V. Закріплення знань

Завдання 117. Дайте визначення транспортного вузла. Визначте за фрагментами картосхем транспортні вузли

України. Складіть схему транспортного вузла свого міста (або обласного центру).

VI. Домашнє завдання

Читати відповідний матеріал підручника.

Розділ ІІІ. Господарство

253

 

 

Урок 34. Міжнародні транспортні коридори. Проблеми та перспективи транспорту України

Мета: дати поняття «міжнародні транспортні коридори» та з’ясувати їх значення для економіки України й міжнародних перевезень; повторити й систематизувати матеріал про транспортну систему України; розвивати навички порівняння та узагальнення, аналізу та синтезу матеріалу; виховувати творчий підхід, уважність, аналітичні здібності.

Тип уроку: контролю, систематизації та узагальнення знань.

Структура уроку

І. Мотивація навчальної діяльності ІІ. Вивчення нового матеріалу

IIІ.Повторення та узагальнення понять

IV. Застосування знань у стандартних та змінених умовах V. Перевірка, оцінювання, аналіз виконаних робіт

VI. Домашнє завдання

Матеріали до етапів уроку

І. Мотивація навчальної діяльності

Чому для України дуже важливою є участь у системі МТК? Що називають транспортними коридорами? Чим вони відрізняються від звичайних магістралей?

ІІ. Вивчення нового матеріалу

Міжнародні транспортні коридори

Україна — транзитна держава. Вона посідає 13-те місце у світі за протяжністю залізничних колій та 6-те — за інтенсивністю перевезень. Вищі показники мають США, Росія, Канада, Індія. Серед європейських країн Україна посідає трете місце за обсягами транзиту, а в межах СНД поділяє лідерство з Росією. Цьому сприяє вигідне географічне положення та розгалужена мережа всіх видів транспорту.

Розпад СРСР призвів до зменшення обсягів транзиту й відповідно до перерозподілу вантажопотоків у 90-ті рр. ХХ ст. У той час Україна пропонувала не кращі умови для перевезень

254

Усі уроки географії. 9 клас

 

 

вантажів, тому їх власники часто віддавали перевагу Білорусі, Росії та країнам Балтії. За останні десятиліття обсяг перевезень

вУкраїні скоротився на третину. Багатомільйонні збитки несуть не тільки залізничники, частка яких становить 80 % від загального обсягу вітчизняного транзиту, а й бюджет країни в цілому. Саме тому збільшення обсягів транзитних вантажоперевезень є дуже важливим завданням.

У1996 р. було підписано угоду про створення ЄвропейськоАзіатських транспортних коридорів.

Уберезні 1998 р. Постановою Кабінету Міністрів України затверджено “Програму створення і функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів (МТК)”.

Цією програмою передбачено участь вітчизняного транспорту

всистемі МТК: у так званих Крітських коридорах № 3, 5, 9, а також МТК Балтійське море — Чорне море (або Ґданськ — Одеса) та МТК ТRАСECА (Європа — Кавказ — Азія).

II. Повторення та узагальнення понять

Завдання 118. Географічне аудіювання

Проблеми та перспективи розвитку залізничного транспорту

Основний принцип подальшої діяльності залізничного транспорту України — збереження та нарощування потенціалу національної мережі залізничного транспорту, посилення його ролі як однієї з базових галузей економіки України, зміцнення її позицій на ринку транспортних послуг, розробка та реалізація перспективних програм, які направлені на підвищення ефективності роботи, впровадження нових технологій і забезпечення конкурентоспроможності залізничного транспорту.

Створено комплексну програму відновлення залізничного рухомого складу України на 2006–2010 рр. Вона передбачає подальше відновлення локомотивного парку, вантажних і пасажирських вагонів, дизель- і електропоїздів з підвищенням їхньої комфортності й сервісного обслуговування. Модернізація і закупівля залізничного рухомого складу практично цілком будуть здійснюватися на вітчизняних підприємствах.

Великого значення набуває програма розвитку транспортних коридорів і комплексна програма утвердження України як транзитної держави. Програми передбачають залучення транзитних вантажів, що сьогодні йдуть морем у сполученні Азії з Європою,

Розділ ІІІ. Господарство

255

 

 

за рахунок гнучкої тарифної політики, удосконалення технологій перевезень, розвитку комбінованих перевезень.

Галузева програма енергозбереження і впровадження альтернативних видів палива на транспорті забезпечить скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів на залізничному транспорті. Реалізація заходів, зазначених у програмах і спрямованих на подальше підвищення ефективності роботи, впровадження нових технологій, забезпечення потреб населення в перевезеннях, є головною умовою подальшого розвитку залізниць України.

Питання до тексту. Які умови дозволяють Україні брати участь у програмі створення і функціонування МТК? Поясніть, чому участь у цій програмі вигідна для України? Назвіть МТК, які проходять територією України. Що собою являє галузева програма енергозбереження?

IV. Застосування знань у стандартних та змінених умовах

Завдання 119. Зробіть вибір і аргументуйте його. Яким видом транспорту доцільно перевезти наступні вантажі, враховуючи при цьому і маршрут, і відстань:

ранні овочі з Каховки (Херсонська обл.) — до Києва;

кам’яне вугілля з Антрацита (Луганська обл.) — до Дніпродзержинська;

фотоплівку з Шостки (Сумська обл.) — до Мелітополя;

будівельні матеріали з Костополя (Рівненська обл.) — до Лубен (Полтавська обл.);

свіжу журавлину з Ковеля (Волинська обл.) — до Харкова;

пшеницю з Ізмаїла (Одеська обл.) — до Угорщини;

глинозем (сировина для алюмінієвої промисловості) з Африки — до Миколаєва;

сталь із Маріуполя — до Великобританії.

Примітка. Роботу краще виконувати за двома варіантами (по чотири питання).

V. Перевірка, оцінювання, аналіз виконаних робіт

VI. Домашнє завдання

Читати відповідний матеріал підручника.

256

Усі уроки географії. 9 клас

 

 

Завдання 120. Проведіть дослідження на місцевому матеріалі, як підприємства соціальної сфери заощаджують витрати робочого часу населення на задоволення власних потреб і збільшують вільний час людей.

Тема 15. Соціальна сфера

Уроки 35–36. Соціальна сфера

Мета: дати характеристику галузей соціальної інфраструктури; обґрунтовувати їхнє значення для розвитку господарства, підвищення рівня життя людей; характеризувати рівень розвитку галузей; розвивати навички порівняння розвитку соціальної інфраструктури (в Україні з іншими країнами світу); виховувати спостережливість, активне самостійне мислення.

Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

I.Актуалізація опорних понять

II. Мотивація навчальної діяльності

III. Вивчення нового матеріалу

IV. Первинна перевірка засвоєних знань

V.Закріплення знань

VI. Контроль та самоперевірка знань

VIІ. Домашнє завдання

Матеріали до етапів уроку

І. Актуалізація опорних понять

За даними таблиці «Кількість зайнятого населення у галузях господарства України» підрахуйте частку населення України, що працює у сфері послуг або нематеріального виробництва. Яке значення має сфера послуг у житті сучасного суспільства.

II. Мотивація навчальної діяльності

Які підприємства соціальної сфери розміщені у вашому населеному пункті? Розкажіть, як місцеві підприємства соціальної

Розділ ІІІ. Господарство

257

 

 

сфери заощаджують витрати робочого часу населення вашого населеного пункту на задоволення власних потреб і збільшують вільний час людей.

III. Вивчення нового матеріалу

1. Соціальна сфера або сфера послуг

Соціальна сфера охоплює весь перелік послуг — матеріальних і духовних, які потрібні населенню та суспільству для нормального життя та задоволення потреб кожної людини. У широкому розумінні до соціальної сфери відносять усі галузі, що не увійшли до виробничої сфери. Таким чином, соціальна сфера віднесена переважно до невиробничої сфери, але разом з цим є такі галузі, які виробляють продукцію (наприклад, заклади громадського харчування готовлять їжу, типографії друкують газети, в ательє шиють одяг).

Ще донедавна соціальній сфері відводилась другорядна роль у господарстві. У наш час відбуваються великі зміни щодо співвідношення матеріального виробництва та послуг. Деякі вчені такий процес називають «революцією послуг». Ці радикальні зміни спричинені стрімким зростанням продуктивності праці: коли менша частина населення, зайнятого в матеріальному виробництві, спроможна забезпечити попит у товарах для всього населення. Підтвердженням «революції послуг» є невпинне зростання частки населення, яке зайняте в соціальній сфері. Чим більш розвинена країна, тим вищий цей показник. У країнах Західної Європи він досягає 65–75 %. З кожним роком роль соціальної сфери підвищується. Послуги стають головним продуктом світової торгівлі.

Сфера послуг охоплює галузі господарства, що обслуговують населення, задовольняють різноманітні матеріальні та духовні потреби. Саме від цієї сфери послуг залежить матеріальне становище людини, освіта, відпочинок, здоров’я, а також підвищення продуктивності праці та кваліфікації працівників, збільшення кількості вільного часу. Рівень розвитку сфери послуг залежить від розвитку соціальної інфраструктури.

Великі зміни відбуваються не тільки в кількісних показниках розвитку соціальної сфери, але і в якісних — до традиційних видів послуг приєднуються нові. Завдяки інформаційній революції, що розпочалася наприкінці XX ст., почався розвиток таких видів послуг, як інформаційні, науково-технічні, ділові.

258

Усі уроки географії. 9 клас

 

 

За допомогою Інтернету розвивається такий вид сучасного зв`язку, як електронна пошта. У комп`ютер, що підключений до Інтернету, можна ввести активний пошук адресата й обмінюватися з ним інформацією або скористатися різними банками даних, які зосереджені на сайтах. Електронна пошта має цілий ряд переваг у порівняні з традиційними видами зв`язку: велика швидкість доставки листів (незалежно від відстані), листи можуть бути будь-які за обсягом, під час відправки листа присутність адресата не обов`язкова, листи накопичуються автоматично і подальше їх використання не викликає труднощів. До того ж такий вид зв`язку дешевше від традиційних і гарантує конфіденційність спілкування. Останніми роками в Україні швидко поширюються сучасні інформаційні технології, активно працюють компанії, що впроваджують послуги Інтернету; до найбільших відносяться Укртелеком, Укрнет та ін.

Крім електронної пошти активно розвиваються й інші сучасні види сполучень, такі, як стільниковий зв`язок. Мільйони українців стали абонентами стільникових компаній, використовують факсовий та інші види сучасного зв`язку.

Розвинена соціальна сфера — це складова сучасного суспільства і важлива умова його поступального розвитку. Значення соціальної сфери полягає в тому, що вона заощаджує витрати робочого часу населення на задоволення власних потреб і збільшує вільний час людей. Без соціальної сфери стає неможливим сам процес виробництва. Рівень розвитку соціальної сфери визначає якість життя і є одним з головних показників рівня людського розвитку взагалі.

Головна особливість соціальної сфери — її повсюдність, масовість, величезна географічна розгалуженість. Для соціальної сфери характерні невеликі за розмірами підприємства, які розміщені повсюдно.

Розділ ІІІ. Господарство

259

 

 

2. Структура соціальної сфери

 

Соціальна сфера

 

1. Соціальна інфраструктура (сфера послуг)

 

Культурно-

Соціально-побутовий

Лікувально-

Науковий

освітній

оздоровчий

комплекс

комплекс

комплекс

комплекс

 

 

Освіта

Житлово-комунальне

Медичне обслуговування

 

господарство

Культура

Побутове

Рекреаційно-туристичне

 

обслуговування

 

господарство

 

 

 

Торгівля і громадське

 

 

 

харчування

Фізкультура і спорт

 

Зв’язок і пасажир-

 

 

 

ський транспорт

 

 

 

2. Ділова інфраструктура

 

Управлінська

 

Ринкова

 

Державне

Фінансова сфера

Інформаційне та ре-

управління

 

кламне обслуговування

Забезпечення

Нові види послуг:

 

 

маркетинг, лізинг

Кредитне та страхове

правопорядку

та ін.

обслуговування

3. Географія підприємств соціальної сфери

Соціальна сфера має певні територіальні відмінності у рівні розвитку та структурі. Значно вищий рівень її розвитку у великих містах України порівняно із сільською місцевістю. Економічно більш розвинені регіони мають більш широкий спектр послуг

упорівнянні з менш розвиненими аграрними регіонами. Так, саме у великих містах розміщені фірми, які надають новітні види ділових послуг, підприємства інформаційного та рекламного обслуговування, фінансові установи — банки тощо. Саме

увеликих обласних центрах зосереджені установи державного управління, заклади вищої школи, редакції газет та журналів, телестудії тощо.

260

Усі уроки географії. 9 клас

 

 

Але більшість підприємств соціальної сфери розміщені скрізь. Підприємства культурно-освітнього комплексу (навчальні заклади, бібліотеки, клуби, радіо та ін.) та соціально-побутові й лікувально-оздоровчі установи розміщені в усіх населених пунктах України. Житлово-комунальне господарство задовольняє потреби людей у житлі, забезпечує функціонування житлових будинків, готелів, установ. Побутове обслуговування включає широкий спектр послуг: індивідуальне виготовлення та ремонт одягу, взуття, послуги перукарень, майстерень з ремонту побутової техніки та ін. Торгівля та громадське харчування охоплюють підприємства роздрібної торгівлі та заклади громадського харчування.

Географічні відмінності існують у розміщені підприємств рекреаційно-туристичного господарства. Це пояснюється наявністю природних умов та ресурсів для розвитку відповідних видів послуг.

Рекреація — відновлення фізичних і духовних сил людини, які вона витратила в процесі праці.

Туристична рекреаційна підгалузь є важливою складовою соціальної інфраструктури України. Вона з року в рік стабільно нарощує обсяги виробництва туристичного продукту. Туризм в Україні може і повинен стати сферою реалізації ринкових механізмів, джерелом поповнення державного та місцевих бюджетів, засобом загальнодоступного і повноцінного відпочинку та оздоровлення, а також ознайомлення з історико-культурною спадщиною та сьогоденням нашого народу і держави.

Світовий ринок туристичних послуг у 2007 р. перебільшив найкращі сподівання, кількість туристів склала 898 млн чол., що на 52 млн більше, ніж у 2006 році. Туристична галузь дає десяту частину світового ВВП, у ній працює кожен дванадцятий житель світу. Прогнозується, що кожне наступне десятиріччя доходи від туризму будуть збільшуватися на 4 %. На фоні таких динамічних світових тенденцій Україна має гарні перспективи для туристичного бізнесу. Позитивними рисами для розвитку туризму в Україні є: особливості географічного положення та рельєфу, сприятливий клімат, багатство природного, історико-культурного та туристично-рекреаційного потенціалів.

Пріоритетним видом туризму для України залишається іноземний (в’їзний) туризм як вагомий чинник поповнення валютними надходженнями державної скарбниці та створення