Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалаврська.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
72.47 Кб
Скачать

2.2. Аналіз проведення досліджень

Опитувальник « Хто твій друг» ( див. дод. 1 )

За даною методикою було опитано 22 особи підліткового віку. На питання   « Хто вміє правильно оцінити твої вчинки » 85%  написали мама, тато, 5 % - вчителька, 10 % написали своїх однокласників . На запитання « Хто може вказати на твої недоліки і до чиєї думки ти прислухаєшся »  80 % написали що мама, 10% - вчителька, 10 %- старший брат або старша сестра. На питання «З ким ти порадишся перш ніж прийняти якесь рішення .» 90% написали що з мамою, татом, сестрою або братом. 99.9% - вчителькою і 0.1 % не відповів на це запитання . На запитання « На кого тобі хочеться бути схожим» 85% - дівчатка- на маму, хлопчики- на тата, 5% дали неточну відповідь, 5% - на вчительку, 5% - на окремих однокласників. На 5 запитання 60 % оцінили свої стосунки з друзями як  дуже гарні, 30 % як гарні, 10 % - залежать від обставин.  На запитання « Як ти визначиш свій статус серед друзів» 90 % написали що людина, яку розуміють і поважають, 8%- людина, яка допомагає вирішеню проблем, 2%- людина, яку постійно чекають.  На 9 запитання 60% дітей відповіли не точно, 40 % відповіли позитивно. Відповідю «Ні» жодна дитина не відповіла. На 10 запитання 60% дітей спрямували свої бажання на матеріальні блага, 30 % - на гарне навчання. 9%- почуття дружби, 1% дітей відповів не точно.

Висновок: По відповідях дітей можна сказати,  що людина, якій вони найбільше довіряють це мама, незначна кількість дітей за авторитет ставлять класного керівника, проте другом називають лише однокласників ( хлопчики- хлопців, а дівчата- дівчат) і як не дивно, ця особа «Друг» майже кожного дня змінюється. Отже, можна зробити висновок, що досліджувані не в повній мірі розуміють поняття «друг»  та не мають чітких знань про почуття дружби. І з бажань на першому місці стоять матеріальні речі, а от почуття дружби потребують незначна кількість дітей. Бiльшість досліджуваних не звертають значної уваги на це почуття.

Опитувальник « Чи вмієш ти дружити» ( див дод. 2).

За даною методикою було опитано 22 особи молодшого шкільного віку. На питання   « Хто вміє правильно оцінити твої вчинки » 85%  написали мама, тато, 5 % - вчителька, 10 % написали своїх однокласників . На запитання « Хто може вказати на твої недоліки і до чиєї думки ти прислухаєшся »  80 % написали що мама, 10% - вчителька, 10 %- старший брат або старша сестра. На питання «З ким ти порадишся перш ніж прийняти якесь рішення .» 90% написали що з мамою, татом, сестрою або братом. 99.9% - вчителькою і 0.1 % не відповів на це запитання . На запитання « На кого тобі хочеться бути схожим» 85% - дівчатка- на маму, хлопчики- на тата, 5% дали неточну відповідь, 5% - на вчительку, 5% - на окремих однокласників. На 5 запитання 60 % оцінили свої стосунки з друзями як  дуже гарні, 30 % як гарні, 10 % - залежать від обставин.  На запитання « Як ти визначиш свій статус серед друзів» 90 % написали що людина, яку розуміють і поважають, 8%- людина, яка допомагає вирішеню проблем, 2%- людина, яку постійно чекають.  На 9 запитання 60% дітей відповіли не точно, 40 % відповіли позитивно. Відповідю «Ні» жодна дитина не відповіла. На 10 запитання 60% дітей спрямували свої бажання на матеріальні блага, 30 % - на гарне навчання. 9%- почуття дружби, 1% дітей відповів не точно.

Висновок: По відповідях дітей можна сказати,  що людина, якій вони найбільше довіряють це мама, незначна кількість дітей за авторитет ставлять класного керівника, проте другом називають лише однокласників ( хлопчики- хлопців, а дівчата- дівчат) і як не дивно, ця особа «Друг» майже кожного дня змінюється. Отже, можна зробити висновок, що досліджувані не в повній мірі розуміють поняття «друг»  та не мають чітких знань про почуття дружб. І з бажань на першому місці стоять матеріальні речі, а от почуття дружби потребують незначна кількість дітей. Бiльшість досліджуваних не звертають значної уваги на це почуття.

Опитувальник « Чи вмієш ти дружити» ( див дод. 2).

За даною методикою було опитано 21 особу молодшого шкільного віку.

На перше запитання « Якою на твою думку має бути справжня дружба?» 3% дітей відповіли що вона має бути довготривалою, 40% -доброзичливою, 40% - чесною, без брехні, 6%- вірною, 1%- інші варіанти.

На питання « Які необхідні якості повинні мати друзі?» відповіді були такими : 32% - чесними, 32% - вірними, 30% - добрими, 3% - терплячими, 3%- працелюбними.

На питання « Що дає людині ніявність справжніх друзів?» діти відповіли так: 65%- то мені стає добре, 5%- я щаслива людина, 25% - я з ними граюсь, мені весело, 5 % - я маю підтримку, захист, допомогу.

На 4 питання « Чому неможна дружити з егоїстичною людиною?»  відповіді були такі: 48% -тому,що вона ніколи не допоможе тобі, і залишить в біді, 48% - бо вона думає лише про себе, 2% - бо вона вихваляється, 2% - бо можна стати такою як і вона.

На питання «Чи можна нав’язувати дружбу?» діти відповіли так: 85%

«Чи можна дружити з людиною, з якою тобі нецікаво, яку ти не поважаєш?»: 98% - ні, неможна, 2% - так.

«Чи може будь – хто  стати справжнім другом?» : 99% - ні, 1% - так. «Чи можна ображатись на друга, якщо він сказав тобі неправду?»: 50% - ні, 50% - так. На питання « Як повинен чинити справжній друг, коли про тебе інші говорять неправду?»: 70% - заступитися за друга, сказати щоб так не говорили, 25% - не звертати на них уваги, 5%- незнаю. На останнє запитання « Які якості особистості зміцнюють дружбу?» відповіді були такими: 99% написали – доброта, щирість, чесність. 5 % - справедливість, працелюбність. Висновок: за результатами дослідження можна сказати, що якості, якими має володіти справжній друг, діти визначили лише позитивні. Це свідчить про те, що вони знають, якою має бути дружба. Проте багато досліджуваних вважають, що диктувати свої правила в дружніх відносинах з іншими, це нормально, і саме так треба робити. Але це не так. Майже усі діти розуміють, що другу потрібно говорити лише правду і заступатися за нього. Проте у випадках, коли так потрібно робити, 5 % досліджуваних незнають як себе поводити в таких ситуаціях. Тому потрібно звернути увагу на виховання цих дітей. Нехай вчителі і батьки пояснять їм, що дружбу потрібно цінувати, а за друга заступатися. Загалом можна сказати, що діти розуміють як потрібно дружити. Але на практиці не усі це виконують.

Анкета -тест « Чи знаєш ти що таке дружба?» ( див.дод.3)

На перше запитання анкети « Чи маєш ти багато друзів?» відповіді були такими: 95% - так, 5% - ні.

На питання «Чи хороший ти друг?» досліджувані відповіли так: 95% - так, 4 % - ні, 1% не зміг відповісти.

На 3 питання 50% дітей сказали що один друг краще, бо він справжній , а 50% сказали що багато друзів краще, бо з ними весело.

На питання «З ким більше ти хочеш дружити?»  85% - і з дівчинкою, і з хлопчиком, 10% - з дівчинкою,  5 % написали що ні з ким не хочуть дружити.

На питання « Чи будеш дружити з людиною, яка неохайна?»  відповіді такі: 80% - ні, 15% - так, 5 % - я ні з ким не хочу дружити.

«Чи довго триває дружба?»: 95% - так, 5 % - ні.

На питання чи будеш ти дружити з забіякою і хуліганом 90% дітей сказали що так, буду, а 10 % - можливо.

На питання чи розкажеш ти вчителю, коли побачив що твій друг розбив вікно 65% - ні, 30% - скажу, якщо спитає вчителька, 5% - так.

На питання чи віддаси улюблену останню цукерку другу  99% сказали що так, звичайно, це ж мій друг, 1% - скажу, що це не моя.

На останнє запитання « Чи захищаєш ти свого друга, коли його ображають інші діти?»  99% сказали що так, бо він мій друг, 1 % - ні, хай сам щось робить.

Висновок: За результатами опитування можна сказати, що майже усі діти мають багато друзів, і вважають себе справжнім другом. Проте є такі діти в яких явно виражене негативне ставлення до цього почуття. Вони ні з ким не хочуть дружити. Не приховують що не будуть захищатися за друзів своїх, і ділитися з ними своїми речами.  Проте усі діти добре знають, і впевнені в тому, що дружба існує.  Але не усі думають, що вона довготривала. Загалом можна сказати, що діти є дружелюбними, але зовнішній вигляд і матеріальні речі дуже впливає на вибір кандидатів у друзі. Слід зазначити, що діти відповідали чесно, і результати опитування є достовірними.

Методика «Соціометрія»( див дод.4)

У методиці брало участь 16 дітей, учні 4 класу.

СОЦІОМАТРИЦЯ № 1.

Міжособистісні стосунки в 4  класі за критеріями симпатії - антипатії у сфері навчальної діяльності.

№Хто вибирає

Кого вибирають1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.

1.Бондарчук Олег+-+--+

2.Кучинський Едуард-++-+-

3.Яворський Максим+-+--+

4.Пятницький Матвій---+++

5.Михаляк Андрій+---++

6.Розенталь Ілля++-+

7.Черкавський Вова+---++

8.Гаврилюк Міша-++-+-

9.Драган Ілля-+-+-+

10.Моря Яна+-++--

11.Малахівська Олена+-++--

12.Плакса Олександр+--+-+

13.Рачковський Денис--+-++

14.Лопушанська Ліза---+++

15.Карпов Богдан+-+--+

16.Іваницький Костянтин+-++--

Кількість отриманих виборів 48410488561152492494

Кількість «+» виборів351333434511062448

Кількість взаємних «+» виборів01011010010000016

Кількість «-» виборів133715422641430046

Кількість, взаємних «-» виборів011200111010200010

+Позитивний вибір-Негативний вибір+Позитивний взаємний вибір-Негативний взаємний вибір

СОЦІОГРАМА № 2

Міжособистісні позитивні та негативні вибори у сфері дозвілля

 

Висновок: Найбільше у виборі як по навчанню лідирують Моря Яна та Лопушанська Ліза. Знехтувані особи - Плакса Олександр та Бондарчук Олег. За результатами дослідження можна зробити висновок, що ті особи, які є авторитетом у навчанні майже для всього класу, і ті особи, які їх обирають,  не є друзями. Проте у дозвілі навпаки. Чітко видно мікрогрупи, які пов’язані між собою  дружніми зв’язками.

Висновок: Об'єктом дослідження було процес формування дружби між дітьми підліткового віку. Предметом дослідження були особливості психологічної діагностики  і методики формування дружби між дітьми підлітками.

Метою дослідження було теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити особливості психологічної діагностики  і методики  формування дружби між дітьми підлітковоговіку. В основу дослідження покладено припущення про те, що існує почуття дружби між дітьми підліткового  віку.

Відповідно до зазначеної мети мені вдалось вирішила  такі завдання:

  • проаналізувала теоретичні основи поняття дружби;

  • обгрунтувала почуття дружби як  позитивного емоційного стану у дітей підлітковго віку;

  • вивчила та узагальнила передовий науковий досвід з поняття дружби;

  • провела діагностику рівня вираження почуття дружби у дітей підліткового віку;

  • розробила методичні поради для формування почуття дружби у дітей підлітковоговіку.

Дослідження показують, що між дітьми шкільного віку існують доволі складні відносини. Задовго до того, як в процесі організованої вихователем сумісної діяльності складуться ділові контакти, між дітьми виникають особисті відносини, що базуються на почуттях симпатії, антипатії тощо, що впливає на становлення підлітковго колективу, взаємовідносин в ньому, формуванню позитивних якостей між його членами, впливає на клімат та настрій дітей.

Особисті взаємовідносини істотно впливають на формування підлітка. При правильному педагогічному керівництві цими взаємовідносинами шляхом організації сумісного життя та діяльності дітей в шкільному закладі вони стають важливим засобом формування колективу та вихованню взаємодопомоги між дітьми. Особисті взаємовідносини найбільш яскраво виявляються в невеликих об'єднаннях, що будуються в основному на почутті взаємної симпатії, емоційної прив'язаності. В таких об'єднаннях діти вчаться проявленням чутливості, чуйності, піклуванні про іншого, допомозі один одному, тобто тут беруть свій початок перші паростки доброзичливого відношення до оточуючих людей та своїх ровесників.

    За результатами дослідження можна сказати що не всі діти підлітки вміють дружити. Є частина таких дітей, які не знають хто такий друг і почуття дружби розвинене на елементарному рівні. Тому відповіді таких дітей завжди були негативними та направлені на те, що нізким ці діти дружити не хочуть. Згідно результатів, дружба в широкому розумінні дітей визначається як «особистісні стосунки між людьми, які обумовлені духовною близькістю, загальними інтересами. В силу того, що в дружбі велику роль грають емоційні переживання, її формування та розвиток залежить від частоти контактів, належності до однієї групи, спільної діяльності. Проте ці інтереси у багатьох дітей підліткового віку часто змінюються( відповідно гаснуть, або проявляються активніше), тому в залежності від цього особа «друг» також змінюється. Саме такий феномен найчастіше спостерігається у хлопчиків. Проте є такі діти, які незалежно від зміни інтересів, побуту та інших зовнішніх та внутрішніх впливів відчувають почуття дружби лише до конкретних осіб, тобто особа «друг» залишається незмінною.Такий процес формування та розвитку почуття дружби спостерігається у дівчаток переважно.

Але можна сказати, що почуття дружби у підліткового віку все ж таки існує, але його потрібно розвивати.

Для того, щоб розвинути почуття дружби у дітей підліткового віку на кращому рівні слід прислухатись до таких порад:

  •  На цьому етапі, необхідно розвинути у  школяра почуття гумору і деякі навички дипломатії, що б вирішувати виникаючі конфлікти. Для розвитку впевненості, запишіть його на заняття малюванням, музикою або спортом - заняття, яке припаде йому до смаку. Регулярне відвідування гуртків - відмінний спосіб для спілкування.

  •  Конфліктні ситуації, як фактор страху. Конфлікт може трапитися в будь-якому віці. Багато дітей, бояться заводити дружбу через можливе виникнення конфліктів. Як можуть допомогти батьки? Варто пояснити, що конфлікти можна вирішити шляхом діалогу або уникати їх зовсім. Малюк повинен не боятися висловлювати свою думку. Поясніть йому, що це правильно і багато дорослих теж, стикаються з конфліктними ситуаціями.

  •  Головне - подолати страх і невпевненість. Будьте готові, що рано чи пізно, малюк поб'ється. У цьому випадку, акуратно поговоріть з ним і з другою стороною конфлікту. Не варто шукати винних, мета батьків - примирити дітей та організувати спільну гру.

  •  Вчителям слід завжди згуртовувати дітей у спільній діяльності.

  •  Як правило, ігрові інтерактивні методи роботи з елементами гри завжди допомагають сформувати у дітей почуття дружби.

  •  Завжди застосовуйте на уроках виховні моменти. Як показує практика, на уроках в школі вчителі на це не звертають уваги. Зробіть девізом свого класу фразу « Один за всіх, і всі за одного» це допоможе досягнути бажаного результату.