Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 1 .doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

27. Первинний облік руху мшп

Первинний облік здійснюється наступними документами: - МШ-1 ”Відомість на вилучення запасу інструментів (пристроїв) для обліку зміни запасу інструментів, приладів, де облік ведеться за принципом постійного запасу МШП; - МШ-2- „Картка обліку МШП” для обліку виданих МШП в тривале користування. Особа, котра отримала інструмент повинна розписатись; МШ-3- „Замовлення на ремонт або заточування інструментів” для обліку інструментів в ремонті; МШ-4- „Акт вибуття МШП” для сплати витрат інструментів внаслідок псування та непридатності; МШ-5- „Акт на списання інструментів, пристроїв та їх обмін на придатні”. Ведеться на тих підприємствах де встановлений постійний обмінний фонд МШП; МШ-6- „Особова картка обліку спецодягу, спецвзуття та запобіжних пристроїв; МШ-7- „Відомість обліку видачі спецодягу, спецвзуття та допоміжних засобів”. Для обліку видачі кожна особа, що одержала повинна розписатися; МШ-8- „Акт на списання МШП” списання морально застарілих та зношених МШП та оформляє облік таках для здачі в комору для утилізації.

Прихід – прибутковий ордер, акт приймання – вибуття – накладна вимога, лімітнозабірна картка.

Картка складського обліку МШП.

28.Cуть поняття та класифікація готової продукції. Документальний облік готової продукції. Облік браку за його видами. Готова продукція – вибори, що пройшли всі стадії технологічної обробки і відповідають встановленим стандартом і технологічним умовам, прийняті відділом технічного контролю і здані на склад. Становить основну частину тов. продукції. Призначена для реалізації, але певна її частина може споживатись. Класифікація:

- за формою готова продукція класифікується як уречевлена і результат виконання робіт, надання послуг.

- ступенем готовності – готова, неготова, напівготова.

- за технологією складності – проста і складна.

Обліковується на п-вах за місцями зберігання та об’єктами витрачання. Продукція і виробництво може бути здана на склад а потім реалізація або нагромадж.ув. на цеху і реалізація. Відпуск продукції з виробництва і передача на склад: оформляється накладними, відомостями, приймально-здавальними документами, актами приймання, яких вказується дата, цех, найменування продукції, номенклатурний номер, одиниці виміру, к-сть, ціна. Вони виписуються у двох примірниках, один з яких призначений для здавальника , а інший залишається на складі.

На складі готова продукція обліковується в реєстрах, картках, відомостях, оборотних відомостях в кількісному виразі. На картках обліку ведуть за найменуванням і сортах по прибуткових і видаткових документах.

У бухгалтерії на підставі здавальних накладних ведуть відомість випуску готової продукції за місяць, в якій випущена продукція групується по видах і сортах і від обр. у 2 оцінках: за плановою с/в і фактичною с/в. Шляхом порівняння цих показників визначають відхилення.

У балансі залишки гот. прод. від обр. за фактичною виробничою собівартістю.

Для обліку готової продукції передбачений рах. 26 «Готов продукція» - викор. для узагальнення інформац. про наявність та рух прод., виготовленої п-вом.

По Дт – надходження гот. прод. власного в-ва за факт. виробн.. с/в. , а Кт – реалізація використання для внутрішніх потреб.

Аналіт. облік відвантаження і реалізація прод. а також розрахунків з покупцями ведеться в журналі 3. Записи в цьому журналі дають можливість бачити по якому рахунку цих документів і яка сума підлягає оплаті покупцем , а також робиться відмітка про оплату. Проводки:

- оприбуткована на складах гот. прод. Дт 26 Кт 23

- при інвентаризації виявлені надлишки Дт 26 Кт 719

- недостача при інвентаризації на винну особу Дт 375 Кт 26

- списано на фін. результат Дт 79 Кт 26

- списано с/в реалізованої прод. Дт 901 Кт 26

- використана гот. прод. для адміністративних потреб, на витрати збуту Дт 92, 93 Кт 26

- списано внаслідок стихійного лиха Дт 99 Кт 26.

Брак у виробництві являє собою таку продукцію, яка не відповідає встановл. технічним умовам та стандартам, що пред’явлені до виготовленої продукції. Їх подальше викор. на п-ві може здійснювати тільки з проведенням додаткових витрат на їх виправлення. За місцем виправлення браку брак поділяється на: внутрішній брак – продукція, яка виявлена на самому п-ві до її відправлення, зовнішній брак – продукція, яка виявлена споживачем. Причини виявлення браку: 1. не своєчасна подача електроенергії, 2. заміна сировини неякісною, 3. поламка і неправильне налагодження інструментів, 4. низька кваліфікація робітників.

Класифікація за винуватцями:

1. робітники які зайняті виготовленням продукції, 2. постачальники, 3. спеціалісти п-ва.

У випадку появи браку на п-ві складають акт про брак в якому зазначено наступні відомості – назва продукції, одиниці вимірювання, к-сть, вироб с/в прод. такої в розрізі її кожної складової. Крім цього акті зазначають ще ін.. показники – додаткові витрати понесені п-вом на виправлення такої продукції та сума коштів, яка утримана з винуватців браку і на яку зменшують такі витрати. Витрати по браку також зменш. на варт. оприбуткованих цінностей, які надходять після виправлення браку. В кінці акту виводять різницю між усіма витратами по прихованій продукції і суми , на які зменш. витрати. Така різниця являє собою невідшкодовану суму втрат від браку. Акт про брак після підпису і затвердження його усіма членами комісії є підставою для склад бухг проводок по надходженню з в-ва бракованої прод. Дт 24 Кт 23. Брак у в-ві може бути виправним, і не виправним.