Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
37.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Хронічна екологічно обумовлена ​​інтоксикація порушує нашу психіку.

За останні 4 роки народжуваність в Росії впала на 30%, смертність зросла на 15%. Здоровими до 7-річного віку залишаються 23% дітей, а до 17-річчя - лише 14%. Половина юнаків призовного віку непридатна до служби в армії за станом здоров'я. З 70-х років на 50% зросла частота серцево-судинних і онкологічних захворювань. Діти у віці до року помирають в Росії в 2 рази частіше, ніж у США. Наші чоловіки живуть в середньому на 7-10 років менше, ніж у розвинених країнах. У деяких регіонах алергічними захворюваннями страждає більше половини дитячого населення. Можна навести ще багато подібних, а для ряду регіонів і гостріших фактів. В основі всього цього лежить забруднення організму токсичними речовинами і порушенням ендоекологічного рівноваги.

Щоб зберегти здоров'я і вижити в умовах, що склалися екологічного та соціально-економічного неблагополуччя, необхідно періодично очищати організм - знижувати рівень накопичуються в ньому токсичних речовин до відносно безпечних меж.

Наслідки антропогенного впливу на атмосферу.

Більшість екологічно негативних наслідків діяльності людей проявляється у зміні атмосфери - її фізичного і хімічного складу. Викиди промислових підприємств енергетичних систем і транспорту в атмосферу водойми і надра досягли таких розмірів, що в ряді районів земної кулі рівні забруднення значно перевищують допустимі санітарні норми. Це призводить, особливо серед міського населення, до збільшення кількості людей, що занедужують хронічним бронхітом, астмою, алергією, ішемією, на рак.

Техногенні впливи на атмосферу стали причиною таких глобальних змін, як "парниковий ефект", руйнування озонового шару, випадання кислотних дощів. Саме забруднення атмосфери в найбільшій мірі виснажує адаптаційні можливості людського організму. Атмосфера має потужну здатність до самоочищення від забруднюючих речовин. Рух повітря призводить до розсіювання домішок. Пилові частинки випадають з повітря на земну поверхню під дією сили тяжіння і дощових потоків. Багато гази розчиняються у волозі хмар і з дощами також досягають грунту. Повітря очищається від пилу і газу в кронах лісових дерев. Під впливом сонячного світла в атмосфері гинуть хвороботворні мікроби. Але в даний час обсяг щорічно викидаються в атмосферу шкідливих речовин в світі різко зріс і складає багатомільйонів тонн. Це перевищує межі здатності атмосфери до самоочищення. Особливо несприятливо складається екологічна обстановка в містах, де зосереджені найбільші промислові об'єкти.

Забруднення атмосфери може прийняти небезпечний характер протягом якогось певного часу на тій чи іншій території. Це може статися як в результаті аварійних ситуацій, так і внаслідок зміни погодних умов. При зміні температур туман, забруднений димом, притискається до поверхні землі, утворюючи так званий "зміг", що викликає подразнення слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, а також загострення захворювань легенів. Описано випадки, коли це призводило до трагічних наслідків - підвищення смертності хворих дітей і людей похилого віку.

Наслідки руйнування озонового шару.

Вважають, що вже в 1973 році фреонами був зруйнований 1% озонового шару, до 2000 року буде зруйновано 3%, а до 2050 року-10%.

Руйнування озонового шару особливо значно над полюсами Землі та в зонах польоту космічних апаратів і надзвукової авіації.

Особливо небезпечні для озонового шару ядерні вибухи в атмосфері, тому що в нього надходить при цьому хлор, оксиди азоту. Ядерна війна може виснажити озоновий шар на 20% і більше. Скорочення концентрації О3 в озоновому шарі приведе до масових ракових захворювань шкіри у людей, уповільнення фотосинтезу і загибелі деяких видів рослин.

Таким чином, руйнування озонового шару призведе до знищення всього живого на Землі.

Навколишнє середовище людини - навколишнє середовище - характеризується сукупністю фізичних, хімічних і біологічних фактів, здатних за певних умов надавати пряме чи непряме негайне або віддалене вплив на діяльність і здоров'я людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]