Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
37.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

37.антропогенні зміни навколишнього середовищі та їх вплив на здоровя людини

Всі процеси в біосфері взаємозалежні. Людство - лише незначна частина біосфери, а людина є лише одним із видів органічного життя. Розум виділив людину з тваринного світу і дав йому величезну могутність. Людина протягом століть прагнула не пристосуватися до природного середовища, а зробити його зручним для свого існування. Тепер ми усвідомили, що будь-яка діяльність людини впливає нанавколишнє середовище, а погіршення стану біосфери небезпечно для всіх живих істот, у тому числі і для людини. Адже до 85% всіх захворювань сучасної людини пов'язані з несприятливими умовами навколишнього середовища виникають за його ж вини. Всебічне вивчення людини, його взаємин з навколишнім світом призвели до розуміння, що здоров'я - це не тільки відсутність хвороб, але і фізичний, психічний і соціальний добробут людини. Здоров'я - це капітал, даний нам не тільки природою від народження, але і тими умовами, в яких ми живемо.

Глобальна мінливість або глобальні зміни в останні роки перетворилися на основну проблему досліджень в галузі навколишнього середовища головним чином завдяки тому величезному впливу, яке вона по всій ймовірності буде чинити на світове співтовариство.

Антропогенний вплив на довкілля й здоров'я людини.

Щорічно людина дістає із земних надр близько 200 млрд. тонн гірських порід, спалює більше 9 млрд. тонн умовного палива розсіює на полях до 3 млрд. тонн пестицидів і т.п. Особливо гострою проблемою стала проблема забруднення навколишнього середовища антропогенними токсикантами: світове надходження щорічно становить для оксидів вуглецю 25.5 млрд. тонн, для оксидів азоту - 65 млрд. тонн і т.д.

Негативний вплив на навколишнє середовище роблять промислові підприємства, автотранспорт, випробування ядерної зброї надмірне застосування мінеральних добрив і пестицидів і ін

Інтенсивні темпи деградації навколишнього середовища створюють реальну загрозу існуванню самої людини. По лінії ООН та ЮНЕСКО створена глобальна система моніторингу, основними завданнями якого є визначення ступеня антропогенного впливу на навколишнє середовище, прогноз її стану в майбутньому та ін

Екологічне отруєння призвело до масової деградації здоров'я. Цей процес погіршують соціальні та економічні труднощі. Стає все більш очевидним, що в умовах, багато традиційні методи лікування та оздоровлення втрачають свою адекватність.

За останні десятиліття у багатьох регіонах Землі зовнішнє середовище по токсичній і радіопроменеві агресивності став інший, ніж та, в якій відбувалася еволюція органічного світу. По суті, ми як би переселилися на іншу, більш жорстоку планету, лише зовні схожу на Землю, де мільйони років формувався наш організм. Адаптаційні системи організму виявилися беззахисними перед новими видами біологічної агресії. Трагедія екології переросла в трагедію ендоекології (приставка «ендо» означає «всередині організму»).

Забруднення зовнішнього середовища привело до забруднення середовища внутрішньої. Мало того, що катастрофічно падає здоров'я людей: з'явилися раніше невідомі захворювання, причини їх буває дуже важко встановити. Багато хвороб стали виліковуватися важче, ніж раніше.

Реакції організму на забруднення залежать від індивідуальних особливостей: віку, статі, стану здоров'я. Як правило, більш вразливі діти, люди похилого віку та особи похилого віку, хворі люди.

При систематичному або періодичному надходженні організм порівняно невеликих кількостей токсичних речовин відбувається хронічне отруєння.

Ознаками хронічного отруєння є порушення нормальної поведінки, звичок, а також нейропсихічного відхилення: швидке стомлення або почуття постійної втоми, сонливість або, навпаки, безсоння, апатія, ослаблення уваги, забудькуватість, сильні коливання настрою.

При хронічному отруєнні одні й ті ж речовини у різних людей можуть викликати різні ураження нирок, кровотворних органів, нервової системи, печінки.

Подібні ознаки спостерігаються і при радіоактивному забрудненні навколишнього середовища.

Так, в районах, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, захворюваність серед населення особливо дітей, збільшилася в багато разів.

Високоактивні в біологічному відношенні хімічні сполуки можуть викликати ефект віддаленого впливу на здоров'я людини: хронічні запальні захворювання різних органів, зміна нервової системи, дія на внутрішньоутробний розвиток плода, що приводить до різних відхилень у новонароджених.

Медики встановили прямий зв'язок між зростанням кількості людей, які хворіють на алергію, бронхіальну астму, рак, і погіршенням екологічної обстановки в даному регіоні. Достовірно встановлено, що таківідходи виробництва, як хром, нікель, берилій, азбест, багато отрутохімікати, є канцерогенами, тобто викликають ракові захворювання. Ще в минулому столітті рак у дітей був майже невідомий, а зараз він зустрічається все частіше й частіше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]