Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат з археології.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
237.57 Кб
Скачать

5. Висновок.

У добу енеоліту територія України стала ареною протидії та взаємодії трьох потужних етнічних потоків: носіїв трипільської культури, скотарсько-землеробських пле­мен, що прийшли з Північно-Західної Європи (культура лійчастого посуду), та численних євразійських скотарських степових племен (ямна культура). У сучасній історичній та народознавчій літературі існує твердження, що трипільці — прямі предки українського народу. Однак, намагаючись у глибинах історії розгледіти обличчя наших далеких пращурів, ми повинні пам'ятати: по-перше, інформація про найдавніші часи обмежена, фрагментарна і тому дуже рідко дає змогу дійти однозначних категоричних висновків; по-друге, давні археологічні культури, як правило, характеризуються етнічною невизначеністю; по-третє, протягом кількох тисячоліть після занепаду трипільської культури до етногенезу українців через низку обставин були причетними чимало інших етнічних утворень від племен до цілих народів, і тому, очевидно, варто утриматися від поспішного проведення прямої родової лінії від трипільців до українців. Водночас нині не підлягає жодним сумнівам твердження про те, що окремі елементи трипільської культури (система господарювання, топографія поселень, декоративний розпис будинків, мотиви орнаменту на кераміці та ін.) стали невід'ємною частиною сучасної української культури. 

Список використаної літератури.

  1. Бібіков С. Трипільська культура. Археологія Української РСР, т. І. Київ, 1971.

  2. Енциклопедія Трипільської цивілізації, Київ, Укрполіграфмедіа, 2004, т. І-ІІ.

  3. Бурдо Н. Б. Сакральний світ трипільської цивілізації. Київ, Наш Час, 2008

  4. Смолій В. А.— Історія України — К., 1997.

  5. Бритюк А. А. Материалы ямной культуры стоянки «Сосновая роща» на Луганщине // Древности Подонцовья. — Луганск, Осирис, 1997. — С.38-41.

  6. Сиволап М. П. Дослідження поселення ямної культури Десятини в Середній Наддніпрянщині у 1995–2002 роках // Археологічні відкриття в Україні 2000–2002 рр. — Київ, 2003. — С.254-257.

  7. Ямна культура // Археологія Української РСР, Том 1. — К., 1971.

  8. Гайко Г. І., Білецький В. С. Історія гірництва: Підручник. — Київ-Алчевськ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», видавництво «ЛАДО» ДонДТУ, 2013. — 542 с.

  9. Гайдай Л. Історія України в особах, термінах, назвах і поняттях. — Луцьк: Вежа, 2000.