Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
139.78 Кб
Скачать

3. Лісові ресурси Північної Європи.

Північна Європа належить до Північного лісового поясу, де домінують хвойні породи. Тут зосереджено понад 70% хвойних лісів всієї Європи (без країн СНД), 45% лісових запасів становить сосна, 37% - ялина, на півдні трапляються листяні породи, найчастіше – береза. Показник лісистоті  значно коливається в різних країнах: від 1% в Ісландії, 10% – в Данії, 29% – у Норвегія, 67% – у Швеції і до 72% у Фінляндії (максимальний показник у Європі).

Майже 2/3 території Фінляндії вкрито лісами, що поставляють цінну сировину для лісопереробної та целюлозно-паперової промисловості. У країні виростають північно- й південнотайгові ліси, а на крайньому південному заході - змішані хвойно-широколистяні. Клен, в’яз, ясен і ліщина проникають до 62° пн.ш., яблуня зустрічається на 64° пн.ш. Хвойні породи поширюються до 68° пн.ш. Північніше простягається лісотундра.

Зазвичай кажуть, що Фінляндія та її економіка зобов’язані всім лісової промисловості. Дійсно, у Фінляндії немає інших природних ресурсів, ліс - головне багатство Фінляндії.

До 2007 року на Фінляндію припадало 10% світового обсягу експорту лісової і целюлозно-паперової продукції, а за друкарського паперу її сегмент у світовому експорті склав 20%. Приблизно 2/3 продукції цих галузей йде на експорт. Обробка деревини хвойних порід зосереджена у районі Фінської затоки, куди надходить сировина з Озерного краю. Близько 30% паперової продукції становить газетний папір; крім того, випускаються картон, обгортковий папір і високоякісний папір для банкнот, акцій та інших цінних паперів.

Швеція має найбільші площі лісів в зарубіжній Європі, а за лісистості поступається лише Фінляндії. Ліси та лісиста місцевість - 68%. Швеція багата на хвойні ліси. Шведські хвойні та змішані ліси забезпечують сировиною високорозвинуті галузі деревообробної промисловості - лісопильну, целюлозно-паперову та меблеву. Швеція є значним експортером продуктів деревообробної промисловості на світовий ринок.

Ліси Данії, що займають близько 10 % території країни, невеликі за розмірами і розкидані. На сході і півночі збереглися окремі масиви корінних букових лісів. На заході і півночі Ютландії внаслідок багатовікового їх вирубування поширилися вересові пустища, які в ХІХ-ХХ ст. були частково замінені хвойними лісонасадженнями (ялиця, ялина, модрина і сосна).

Практично всі це - лісопосадки, вироблені за останні 200 років. Нині 10% всіх зайнятих в промисловому виробництві Данії посідає лісопромисловий комплекс. Річний оборот деревообробної промисловості за 1996 рік становить 10,1 млрд. крон.

Ліси вкривають приблизно по 40% території Латвії та Естонії, у Литві вони займають 1/3 площі країни. З лісових порід переважають сосна звичайна, ялина, береза, осика, а також дуб, клен, ясень, липа.

Потужною є целюлозно-паперова промисловість (Таллінн, Юрмала, Кяхра, Лігатне, Клайпеда, Каунас тощо). Також виробляють промислову деревину (заготівля у Латвії — 3,8 млн. м3), папір, фанеру та деревостружкові плити, меблі, спортивний інвентар, будівельні деталі й сірники [4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]