Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на практикум.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
423.94 Кб
Скачать

41

Штонь о. П., Буда в. А. Курсова робота з української мови. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2002.— 64 с вступ

Виконання курсової роботи — один із складових елементів підготовки майбутніх фахівців у вищому навчальному закладі. Разом із лекціями, се­мінарськими, практичними та лабораторними заняттями, спецкурсами, спецсемінарами тощо написання курсової роботи сприяє поглибленому самостійному вивченню певної проблеми, виявляє нахили та наукові заці­кавлення студентів, виробляє в них уміння працювати з літературою, формує і вдосконалює дослідницькі навички, допомагає закріпити і практично використати знання із певного кола пройдених дисциплін.

Згідно з навчальними планами філологічних факультетів педагогічних інститутів та університетів студенти повинні виконати три курсові роботи: з української мови, з української літератури, а також з методики викладан­ня української мови чи літератури (залежно від спеціалізації).

Виконання курсової роботи з української мови передбачає досягнення одночасно як навчальної, так і дослідницької мети, бо автор роботи, з од­ного боку, повинен продемонструвати повноту засвоєння навчального матеріалу, широту ознайомлення з літературою з певної проблеми, а з іншого — виявити вміння аналізувати конкретні мовні факти, узагальню­вати їх і робити обґрунтовані та правильні висновки.

За змістом і характером роботи курсові можна поділити на кілька типів.

За характером роботи усі курсові умовно поділяються на: реферативні та дослідницькі [1,4].

Виконуючи роботи першого типу, студенти вчаться критично користува­тися літературою, оцінювати її наукову вартість, поглиблено висвітлювати певні питання, зіставляти висловлювання різних учених, коментувати їх, з'я­совувати правильність або хибність окремих суджень, робити теоретичні узагальнення. Якість виконання таких робіт залежить передусім від глибоко­го й уважного вивчення літератури, що стосується обраної теми. Особливо важливо вміти виділити головні питання і, відокремивши їх від другорядних, подати стрункий, цілеспрямований і систематичний виклад матеріалу

Виконання робіт другого типу вимагає від студента умінь спостерігати за мовними фактами, аналізувати і певним чином тлумачити їх, робити необ­хідні висновки й узагальнення. А умовна назва "дослідницькі роботи" перед­бачає елементи самостійного дослідження конкретного мовного матеріалу.

Однак варто зауважити, що дослідницькі роботи також неоднорідні. Серед них виділяють аналітичні, тобто такі, у яких аналізується певний фактичний матеріал, що дозволяє зробити науково обґрунтовані висновки. У ряді ж робіт, особливо з діалектології й ономастики, більшу цінність і наукове значення мають уже самі мовні факти, зібрані автором. їх кількісне і якісне накопичування як складової частини більш широкого обсягу конк­ретного лінгвістичного матеріалу згодом може стати основою для серйоз­них узагальнень. Такі роботи умовно називають описовими [1,4—5].

Однак зазначені різновиди "у чистому вигляді" на практиці трапляють­ся рідко, бо у реферативних роботах завжди може наводитись і матеріал власних спостережень автора, а у будь-якій дослідницькій роботі не обій­тися без реферативної частини, яку називають історією питання. Поділ на вказані типи ґрунтується на визначенні тих прийомів і способів організації матеріалу, які переважають, є основними.

Зміст курсових робіт з української мови залежить від об'єкта дослі­дження, тобто від того, яка складова частина мовної системи стає предме­том вивчення. Так, можуть бути курсові роботи з лексики і фразеології, з фонетики, словотвору, морфології, синтаксису, стилістики тощо.

Загальною умовою успішного виконання курсової роботи на будь-яку тему є глибоке й усвідомлене розуміння сутності досліджуваного питан­ня. Саме тому починати роботу необхідно із засвоєння програмового ма­теріалу з обраної теми, який викладено у загальних курсах сучасної укра­їнської мови. Це дасть змогу скласти попередній план майбутньої роботи.

Отже, виділяють такі основні етапи виконання курсової роботи:

  1. Вибір теми і консультація наукового керівника.

  2. Добір і опрацювання наукової літератури з теми курсової роботи.

  3. Збирання й опрацювання фактичного матеріалу.

  4. Написання чернетки (зв'язний, цілеспрямований виклад результатів самостійного вивчення, аналізу зібраного).

  5. Ознайомлення наукового керівника з роботою, врахування його мір­кувань, пропозицій, зауважень.

  6. Завершальне оформлення курсової роботи.

  7. Захист.