Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Педагогіка від.тести

.doc
Скачиваний:
1244
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
283.14 Кб
Скачать

566. Засоби отримання зворотної інформації про зміст, характер, результати навчально-пізнавальної діяльності учнів, про ефективність роботи вчителя – .Методи контролю.

567. У практиці роботи школи застосовуються такі методи контролю знань, навичок і вмінь (за характером здобуття інформації): Спостереження.

568. Найбільш поширеним і ефективним методом контролю знань учнів, який застосовується при вивченні майже всіх предметів і на всіх етапах навчання є Усне опитування.

569. Етапи усного опитування учнів: Корекція і самоконтроль.

570. За змістом і характером перевірки запитання є:Реконстуктивні.

571. Як міра виявлення знань учнів запитання і завдання поділяються на:Допоміжні.

572. За формою викладу запитання можуть бути: завдання-проблеми.

573. За формою організації контроль може бути:Ущільненим.

574. За способами виконання розрізняють тести вибіркові і . конструйовані.

575. Тестове завдання, при розв’язанні якого учень вільно конструює свою відповідь :Неконструйований тест.

576. Тестове завдання, при розв’язанні якого учень вибирає правильну відповідь з декількох запропонованих –вибірковий текст.

577. Рівень засвоєння знань, який характеризується відтворенням об’єктивної інформації про предмет пізнання –Репродуктивний.

578. Рівень засвоєння знань, який характеризується умінням учнів застосовувати їх в нестандартних ситуаціях –Творчий.

579. Рівень засвоєння знань, який передбачає уміння учнів застосовувати їх у подібних чи варіативних умовах –Реконструктивний.

580. Кількісний показник якості результатів навчально-пізнавальної діяльності учнів – Оцінка, Бал

581. Конкретна вимога, яка регулює виставлення оцінки – балу з навчального предмета за усну відповідь чи письмову роботу – .Норма.

582. Засіб програмованої перевірки знань, умінь і навичок –Перфокарта.

583. Сучасний педагог-дослідник, автор системи навчання без оцінок:Ш.Амонашвілі.

584. Український педагог, який запровадив листки відкритого обліку знань – В .Шаталов.

585. Міра оцінки, показник, на основі якого визначається рівень оволодіння знаннями, уміннями і навичками – Критерії.

586. Критерій оцінки, під яким розуміють кількість усвідомлених учнем істотних зв’язків і відношень у знаннях:Глибина.

587.Критерій оцінки, що передбачає вміння учня використовувати знання у стандартних однотипних умовах:Оперативність.

588. Критерій оцінки, що передбачає збереження в пам’яті вивченого матеріалу, безпомилковість його відтворення: Міцність.

589. Критерій оцінки, який визначається кількістю всіх елементів знання про вивчений об’єкт: Повнота.

590. Критерій оцінки, під яким розуміють повноту, міцність, глибину, оперативність знань тощо – . Якість.

591. Критерій оцінки, що передбачає вміння учня використовувати знання в змінних, варіативних умовах: Гнучкуватість.

592.Критерій оцінки, що передбачає засвоєння навчального матеріалу в його логічний послідовності та наступності: Систематичність.

593. Вимога до перевірки та оцінки успішності учнів, яка передбачає оцінювання знань учнів за встановленими нормами та критеріями: Обєктивність.

594. Вимога до перевірки та оцінки успішності учнів, яка передбачає науково обґрунтований вибір найкращого для даних умов варіанту завдань, форм і методів контролю та оцінювання результатів навчання з точки зору певних критеріїв: Оптимальність.

595. Вимога до перевірки та оцінки успішності учнів, яка передбачає перевірку знань, навичок і вмінь кожного учня, враховуючи його психологічні особливості:Індивідуальний характер.

596. Вимога до перевірки та оцінки успішності учнів, яка передбачає безперервний характер одержання вчителем інформації про якість засвоєння учнями навчального матеріалу на кожному етапі засвоєння знань (поурочний облік успішності): Систематичність.

597. Вимога до перевірки та оцінки успішності учнів, яка передбачає врахування всіх проявів навчальної діяльності, встановлення зв’язку з усіма видами роботи учнів на уроці: Всебічність.

598.Вимога до перевірки та оцінки успішності учнів, яка передбачає спрямованість контролю на визначення знань, умінь і навичок стосовно конкретного розділу програми: Тематична спрямованість.

599. Вимога до перевірки та оцінки успішності учнів, яка передбачає адекватне порівняльне відображення якості навчання у різних школах: Єдність вимог.

600. Які основні вимоги до перевірки та оцінки успішності учня? Індивідуальність, систематичність, тематична спрямованість, об’єктивність, єдність вимог, оптимальність, всебічність.

601. Який критерій оцінки знань відсутній у даному переліку:Гнучкість.

602. Які види контролю розрізняють за місцем у навчальному процесі? Попередній, поточний, тематичний, періодичний, підсумковий.

603. Вкажіть варіант педагогічно доцільної системи оцінювання.: Позитивна оцінка ставиться за досягнення певного мінімально достатнього рівня підготовки; більш високий рівень підготовки є особистою справою учня і відповідно оцінюється більш високим балом.

604. Вкажіть номер правильної відповіді. Критерій – це Міра оцінки, показник, на основі якого визначається рівень оволодіння знаннями, уміннями і навичками

605.Вкажіть номер правильної відповіді. Норма – це: Конкретна вимога, яка регулює виставлення оцінки з навчального предмета за усну відповідь чи письмову роботу.

606. Вкажіть номер правильної відповіді. Оцінка – це: Кількісний показник якості результатів навчально-пізнавальної роботи учнів.

607. Міцність знань – це критерій оцінки, який передбачає: Збереження в пам’яті вивченого матеріалу, безпомилковість його відтворення

608. Оперативність – це критерій оцінки, що передбачає: Уміння учня використовувати знання в стандартних, однотипних умовах.

609. Якість – це критерій оцінки, під яким розуміють: Повноту, міцність, глибину, оперативність знань тощо.

610. Систематичність – це критерій оцінки, що передбачає: Засвоєння навчального матеріалу в його логічній послідовності і наступності.

611. Гнучкість – це критерій оцінки, що передбачає:

Уміння учня використовувати знання в змінених, варіативних умовах.

612. Глибина – це критерій оцінки, під яким розуміють: Кількість усвідомлених учнем істотних зв’язків і відношень у знаннях.

613. Повнота – критерій оцінки, який визначається: Кількістю всіх елементів знання про вивчений об’єкт.

614.Кожну оцінку рівня досягнень учня вчитель повинен аргументовано умотивувати, довести до відома учня та . .Оголосити перед класом, групою.

615. Залежно від ступеня компетентності учня розрізняють чотири рівні навчальних досягнень: Достатній.

616. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він вміє узагальнювати, систематизовувати інформацію під керівництвом учителя; самостійно застосовувати знання на практиці, контролювати власну діяльність, виправляти помилки і добирати аргументи на підтвердження певних думок під керівництвом педагога 8.

617. Оцініть навчальні досягнення учня (12- бальна система), якщо він володіє матеріалом на початковому рівні і відтворює його значну частину . 4

618. Оцініть навчальні досягнення учня (12- бальна система), якщо він відтворює більшу частину теоретичного матеріалу, знає і розуміє основні положення; за допомогою вчителя аналізує зміст навчального матеріалу, робить висновки, виправляє допущені помилки . ..6

619.Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він володіє матеріалом на рівні, вищому за початковий, здатний за допомогою вчителя логічно відтворювати його значну частину..5

620. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він володіє матеріалом на рівні, вищому за початковий, здатний за допомогою вчителя логічно відтворювати його значну частину..11.

621. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він виявляє особливі творчі здібності, самостійно розвиває власні нахили, вміє здобувати знання..12.

622. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він виявляє особливі творчі здібності, самостійно розвиває власні нахили, вміє здобувати знання..1

633. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він виявляє особливі творчі здібності, самостійно розвиває власні нахили, вміє здобувати знання..10.

634. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він виявляє особливі творчі здібності, самостійно розвиває власні нахили, вміє здобувати знання..7.

635. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він володіє матеріалом на елементарному рівні засвоєння, відтворює його уривчастими реченнями, виявляє здатність викласти думку на елементарному рівні..2.

636. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він вільно володіє змістом навчального матеріалу, застосовує його на практиці; вільно розв’язує задачі в стандартних ситуаціях, самостійно виправляє допущені помилки, знаходить переконливі аргументи на підтвердження положень теоретичного матеріалу..9.

637. Оцініть навчальні досягнення учня (12-бальна система), якщо він знає окремі положення, що становлять незначну частину навчального матеріалу…3.

641. Педагог-новатор, автор ідеї коментованого управління – С Лисенкова.

642. Послідовна, поелементна процедура досягнення навчальної цілі – важливий постулат теорії Програмованого навчання.

643. Як здійснює Є. Ільїн «проникнення» учня в структуру навчального матеріалу? Доповніть схему. Деталь – Запитання-проблема.

644. Характерною особливістю системи (автор) є структурування навчального матеріалу у формі опорних схем-конспектів: В.Шаталова.

645. В основі технології С. Лисенкової лежать три «кити».Перспективна підготовка.

646.Використання коментованого управління в методиці С.Лисенкової передбачає такі цілі:формування в учня позиції вчителя ,що керує класом.

647. Який педагог назвав свою систему «Комбінована система навчання»? . М.Гузик.

648. Допишіть назву типу навчального заняття в системі М. Гузика. Лекція

649. Підхід у навчанні, який передбачає реалізацію таких цілей. Диференційований.

650.Як називається навчання, що забезпечує адаптацію методів і темпів навчальної діяльності учня до його особливостей? .Індивідуальне.

651.Який із компонентів навчального модуля відсутній у даному переліку? Контрольна робота , зміст якої відповідає цілям модуля.

652. Німецький філософ і педагог, автор системи шкільної освіти, що надає учневі право і свободу вибирати засоби навчання, право на помилку, на творчий пошук –Р.Штейнер.

653. Хто з педагогів XIX ст. стверджував, що «чим більше «зіпсована» дитина, тим менше треба її виховувати, тим більше треба їй свободи? Л. Толстой.

564.Хто розробив принцип провідної ролі теоретичних знань у навчанні? Л. Занков

565. У процесі залучення учнів до самостійної, творчої діяльності широко використовуються уроки творчості, творчі книги, творчі кімнати. Хто з педагогів-новаторів використовує ці форми? Волков

566. Теорія навчання, в основі якої лежить положення про провідну роль теоретичних знань, дедуктивний шлях побудови та організації навчальної діяльності учня- Теорія змістового узагальнення Давидова-Ельконіна.

577. Теорія навчання, згідно якої розумовий розвиток, засвоєння знань, умінь і навичок здійснюється завдяки інтеріоризації, тобто поетапному переходу зовнішньої діяльності у внутрішній розумовий план- Теорія постепенного формування розумових дій.

581. Принцип управління освітою, що передбачає враховувати положення педагогіки та інших наук про виховання та розвиток людини – Науковість.

582. Принцип управління загальноосвітньою школою, що передбачає створювати в дитячому та педагогічному колективах стосунки на основі взаємоповаги, довіри – Гуманізація.

583. Галузь педагогічної науки, що має своєю метою дослідити зміст та методи управління шкільною справою, розкрити особливості системи керівництва школою, організації її роботи Школознавство.

584. Принцип управління, що передбачає розвиток колегіальності в роботі, підзвітність керівництва трудовому колективові – Демократизація

585. Принцип управління освітою, що передбачає досягнути високої ефективності в педагогічній діяльності за умови розумної і доцільної затрати зусиль – Оптимізація.

586. Принцип управління, який передбачає ґрунтовну і коректну перевірку виконання педагогічної роботи, відхиляє упереджені або помилкові судження- Обєктивність.

587. Цілеспрямований вплив на педагогічний, учнівський колективи для збереження і розвитку їх якісних характеристик –Управління.

588. Педагог-новатор, який пропонує будувати урок на основі «яскравої конструктивної деталі»: Є.Ільїн.

589. Вид контролю, який передбачає вивчення якої-небудь однієї сторони навчального процесу –Тематичний.

590. Вид контролю, при якому підлягає вивченню і перевірці робота всього педагогічного колективу з розв’язання основних завдань навчання і виховання учнів: Фронтальний.

591. Вид контролю, що передбачає всебічний аналіз роботи школи. Комбінований.

592. Сучасний педагог-дослідник, прихильник педагогіки співробітництва:Ш. Амонашвілі.

593. Автор теорії укрупнення дидактичних одиниць підручника П.Еднієв.

594. Відомий учений-педагог, праці якого висвітлюють проблему розвиваючого навчання:Л.Занков.

595. Вихідне положення, якого дотримуються в управлінні системою освіти – Принцип.

596. Види інспектування навчально-виховних закладів:Тематичне.

597. До складу ради школи входять: Батьки.

598. Види внутрішкільного контролю:Класно- узагальнуальний.

599. Види внутрішкільного контролю: Спостереження.

600. Які колективні форми методичної роботи найбільш поширені? Шкільні, міжшкільні, районні методоб’єднання

601. Критерії відбору передового педагогічного досвіду:Мотивація творчого застосування досвіду іншими педагогами.

602. Спосіб впливу на учасників управлінського процесу –Метод управління.

603. Загальноприйнята класифікація методів управління: Соц. –психологічні.

604. До організаційних методів управління належать Розпорядчі акти.

605. До педагогічних методів управління належать: Серпневі наради вчителів.

606. До соціально-психологічних методів управління відносять: Методи соціологічний досліджень.

607. До економічних методів управління відносять: Метод економічного планування.

608. Виділяють такі загальні функції управління Аналіз.

609. Функція управління, що передбачає визначення завдань, над розв’язанням яких працюватиме педагогічний колектив загальноосвітнього навчально-виховного закладу:Планування.

610. Функція управління, що передбачає узгодження дій педагогів, встановлення гармонії між частинами шкільної системи:Кординування.

611. Функція управління, що передбачає встановлення дати проведення запланованих заходів, призначення організаторів або відповідальних за їх проведення:Організація.

612. Функція управління, яка передбачає розробку рекомендацій щодо вдосконалення процесу управління загальноосвітнім навчально-виховним закладом: Аналіз.

613. Функція управління, яка дає можливість оцінити ефективність проведених заходів, забезпечує кількісну і якісну оцінку результатів навчально-виховного процесу:Облік.

614. Функція управління, що сприяє усуненню диспропорцій, які можуть виникнути в процесі роботи: Регулювання.

615. Функція управління, що сприяє встановленню відповідності управлінського процесу певним нормам, інструкціям, виявленню причин недоліків; забезпечує зворотній зв’язок:Контроль.

616. Виділяють дві групи форм методичної роботи: індивідуальні та Колективні.

617. До індивідуальних форм методичної роботи відносять:Наставництво.

618. Внутрішньошкільний контроль, що передбачає ознайомлення за короткий період зі станом справ у навчально-виховному закладі, виявлення нового, передового в практиці роботи вчителів, а також тих труднощів, які трапляються окремим педагогам: Оглядовий.

619. Внутрішньошкільний контроль, що спрямований на попередження можливих помилок учителя в підготовці та проведенні уроку, виховного заходу, вивченні окремих тем, розділів навчальної програми:Попередній.