Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Педагогіка від.тести

.doc
Скачиваний:
1244
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
283.14 Кб
Скачать

Бесіда, що передбачає точне відтворення формулювань закону чи правила: Катехізична.

  1. Бесіда, яка спрямована на відтворення раніше засвоєного матеріалу: Репродуктивна..

  2. Бесіда, що спонукає учнів до самостійних висновків: Евристична.

455.Для узагальнення і систематизації набутих знань використовується бесіда: повторювально-узагальнювальна

456. Для перевірки засвоєних знань, а також для їх уточнення та доповнення новими фактами чи положеннями використовується:контрольно-корекційна бесіда

457. Для підготовки учнів до сприймання нового матеріалу використовується: вступна бесіда

458. Для повідомлення нових знань використовується :повідомлювана бесіда

459.Яка з вимог до формулювання запитань бесіди є «зайвою»? Запитання повинні містити «підказки».

460. Метод навчання, суть якого полягає в обміні думками з конкретної проблеми, щоб набути нових знань, зміцнити власну думку, формувати вміння її відстоювати:дискусія

459. Метод навчання, суть якого полягає в цілеспрямованому зіставленні різних поглядів на наукову або суспільну проблематику, щоб формувати в учнів оціночні судження, зміцнювати світоглядні позиції: диспут.

460.. Основна функція навчальної дискусії: Стимулююча.

464.. Найважливіша умова ефективності навчальної дискусії та диспуту: Попередня і ґрунтовна підготовка учнів як у змістовому, так і в формальному аспектах.

482. До якої групи включені вправи, класифіковані за характером навчальної діяльності учнів: Графічні, письмові, технічні, усні

483. До якої групи включені вправи, класифіковані на основі дидактичних цілей Графічні, письмові, технічні, усні: Тренувальні, пробні, творчі, вступні, контрольні.

484. Вправа, яка передбачає демонстрування певних дій учителем з наступним їх відтворенням учнями; Вступна.

485. Вид вправ, які застосовуються тоді, коли новий матеріал слабко засвоєний: Пробні.

486. Пробні вправи поділяються на: Пояснювальні.

487. Пробна вправа, в якій пояснення учня передує виконанню дій: Попереджувальна.

488. Пробна вправа, в якій пояснення і виконання дій збігаються:Коментована.

489. Пробна вправа, в якій дія передує поясненню її виконання:Пояснювальна

490. Вправи, спрямовані на засвоєння учнями навичок у стандартних умовах (за зразком, за інструкцією, за завданнями): Тренувальні.

491. Вправи, які вводяться за ступенем зростання складності завдань і спрямовані на засвоєння учнями навичок: Тренувальні.

492. Вправи, які передбачають застосування знань, умінь та навичок у нових ситуаціях: Творчі.

493. Вправи, спрямовані на визначення ступеня сформованості в учнів практичних умінь: Контрольні.

494. Умови ефективного застосування методу вправ: Контроль за ходом виконання вправ і розвиток учнів, уміння здійснювати самоконтроль.

495. Практичний метод навчання, який передбачає вивчення в спеціальних умовах явищ природи за допомогою спеціального обладнання: Лабораторний.

496. Етапи здійснення пізнавальної діяльності учнів на практичних заняттях: Проба.

497. За внутрішньою сутністю (за характером пізнавальної діяльності учнів) методи навчання є: Дослідницький.

498. Вкажіть групу методів навчання, класифікація яких здійснена за внутрішньою сутністю (за характером пізнавальної діяльності учнів). Репродуктивний, дослідницький, проблемний, частково-пошуковий, пояснювально-ілюстративний.

499. Вкажіть методи формування навичок і вмінь: Вправа, практична робота, лабораторна робота, дидактична гра.

500. Які з методів навчання є одночасно методами науково-педагогічного дослідження? Спостереження, бесіда, тестування.

501. Визначте метод навчання за рівнем розвитку пізнавальної діяльності учнів. Його характерні ознаки: Пояснювально- ілюстративний метод.

502. Визначте метод навчання за рівнем розвитку пізнавальної діяльності учнів. Його характерні ознаки: Репродуктивний метод.

503. Визначте метод навчання за рівнем розвитку пізнавальної діяльності учнів. Його характерні ознаки: Метод проблемного викладу.

504. Визначте метод навчання за рівнем розвитку пізнавальної діяльності учнів. Його характерні ознаки: .Знання учням у»готовому» вигляді не пропонуються, їх потрібно здобувати самостійно.

2. Учитель організовує пошук нових знань за допомогою різних засобів.

Учні під керівництвом учителя самостійно розмірковують, розв’язують проблемні ситуації, аналізують, порівнюють, узагальнюють тощо.

Частково- полуковий метод.

505. Визначте метод навчання за рівнем розвитку пізнавальної діяльності учнів. Його характерні ознаки: 1. Учитель разом з учнями формулює проблему.

2. Знання учням не повідомляються. Учні самостійно здобувають їх у процесі дослідження проблеми, порівняння різних варіантів відповідей. Засоби для досягнення результату також визначають учні.

3. Мета діяльності вчителя – оперативне управління процесом розв’язання проблемних завдань.

4. Навчальний процес характеризується високою інтенсивністю; навчання супроводжується підвищеним інтересом; знання характеризуються глибиною, міцністю, дієвістю.

Дослідницький метод.

506. Чи правильне твердження про те, що тільки деякі спеціальні методи стимулюють інтерес і потребу вчитися, спонукають учнів до навчання? 3.Ні, це загальна функція всіх методів, які застосовуються у школі

507. Чи правильне твердження про те, що функція управління характерна тільки для деяких методів? Ні, це загальна функція всіх методів.

508. За логікою засвоєння знань методи навчання є: Тредуктивний .

509. Метод навчання за логікою засвоєння знань, який передбачає рух від окремого до окремого через його порівняння за ознаками подібності чи відмінності: Тредуктивний

510. Метод навчання, який забезпечує перехід від одиничного до загального в пізнавальному процесі: Індуктивний.

511. Метод навчання, який функціонує в логіці від загального до конкретного: Дедуктивний.

512. Метод навчання, який передбачає виділення з цілого окремої частини: Аналітичний.

513. Метод навчання, який передбачає уявне або практичне поєднання виділених аналізом елементів або властивостей предмета в єдине ціле: Синтетичний.

514. Загальні умови, які визначають вибір методів навчання: Відповідність змісту теми.

515. Вкажіть правильну класифікацію методів навчання за логікою засвоєння знань. Індуктивний, синтетичний, традуктивний, аналітичний, дедуктивний.

516. У навчально-виховному процесі методи виконують функції: Стимулюючу.

517. Методи, які спеціально спрямовані на формування позитивних мотивів учіння, стимулюють пізнавальну активність, одночасно сприяють збагаченню учнів навчальною інформацією – методи Стимулювання.

518. Методи стимулювання можна поділити на групи: Методи стимулювання обов’язку і відповідальності.

519. Методи, які забезпечують можливість перевірити рівень засвоєння учнями знань, сформованості вмінь і навичок – методи: Контролю.

520. Який метод контролю є «зайвим» у даному переліку? Залік.

521. Метод, який передбачає усне опитування, постановку логічних, пов’язаних між собою запитань перед учнями всього класу: Фронтальний.

522. Метод, який передбачає усне опитування, можливість самостійно викладати свої думки ,корегувати і доповнювати їх Індивідуальний.

523. Метод контролю, за допомогою якого можна виявити знання фактів правил, законів, але не здібностей учнів:Тест.

524. Усвідомлене регулювання учнем своєї діяльності щоб забезпечити такі результати, які відповідні поставленим цілям, пред’явленим вимогам, нормам, правилам, зразкам: Самоконтроль.

525. Критичне ставлення учня до своїх здібностей і можливостей та об’єктивне оцінювання власних успіхів у навчанні :Самооцінка.

526. Визначіть метод навчання за логікою сприйняття навчальної інформації за умови, що учні виконують такі дії: сприймають загальні положення, формули, закони, а потім засвоюють висновки, наводять свої приклади чи розв’язують задачі, виконують вправи: Дедуктивний.

527. Визначіть метод навчання за логікою сприйняття навчальної інформації за умови, що учні виконують такі дії: розв’язують задачі, виконують вправи, а потім роблять узагальнення, формулюють закони, правила, висновки. Індуктивний.

528. При використанні якого логічного методу навчання діяльність учителя здійснюється таким чином: викладає і пояснює факти, наводить конкретні приклади, підводить учнів до узагальнення у вигляді нового поняття, правила, закону? Індуктивний.

529. При використанні якого логічного методу навчання діяльність учителя здійснюється таким чином: викладає загальні положення, формули, закони, а потім наводить конкретні приклади, задачі, організовує виконання вправ: Дедуктивний.

531. Зовнішнє вираження узгодженої діяльності вчителя й учнів, що здійснюється у встановленому порядку і в певному режимі – Форма.

532. Складовою частиною якого компонента процесу навчання є форми його організації? Операційно-дієвий.

533. Що є характерним для класно-урочної системи? Вкажіть правильну відповідь. Розклад, точна тривалість в часі, постійний склад учнів, керівна роль вчителя

534. Вперше у педагогічній практиці елементи класно-урочної форми навчання з’явилися у школах: України і Білорусії.

535. Яка з форм організації навчання використовується для вивчення предметів та явищ у природному середовищі? Екскурсія.

536. Доцільність класно-урочної системи та шляхи її застосування обґрунтував :Я.Коменський.

537. Виправити помилку: зовнішнє враження

538. Які фактори є основними у виборі типу уроку? Виберіть правильну відповідь. Дидактична ціль уроку, місце уроку у навчальному процесі.

539. Вкажіть правильну класифікацію груп вимог до уроку: Організаційні, санітарно-гігієнічні, дидактичні, психологічні, виховні, розвиваючи

540. Вкажіть основні форми організації навчальної роботи, що практикуються в сучасній українській школі: Домашня робота, предметний гурток, урок, факультатив, консультація, семінар, практикум, екскурсія

541. Назвіть основні типи уроків за дидактичними цілями.: Комбінований, контролю і корекції, засвоєння знань, формування навичок і вмінь, практичного застосування, узагальнення і систематизації знань

542. До якого педагогічного поняття належать способи роботи вчителя й учнів, за допомогою яких забезпечується засвоєння знань, формування вмінь і навичок, розвиток пізнавальних здібностей, формування світогляду. Немає правильної відповіді.

543. Що означає актуалізація раніше засвоєних знань? Виберіть правильну відповідь. Вичленення із накопичених знань опорних положень для засвоєння нових знань і способів діяльності.

544. Зовнішнє вираження узгодженої діяльності вчителя та учнів, що здійснюється в установленому порядку та в певному режимі :Форма.

545. Група учнів постійного складу, однакового віку та рівня підготовки: Клас.

546. Документ, що встановлює послідовність проведення уроків: Розклад.

547. Загальнонауковий метод дослідження, який дозволяє вчителю вичленити причиново-наслідкові зв’язки в структурі уроку: Аналіз.

548.Система навчання, яка забезпечує організаційну чіткість та впорядкованість педагогічного процесу, систематизований характер навчання, постійний вплив учителя на учнів класу:Класно- урочна система.

549. Основний недолік класно-урочної системи навчання: Орієнтація на «середнього» учня, наявність труднощів у здійсненні індивідуальної навчально-виховної роботи.465 Словесний метод навчання, головне завдання якого – розкрити причиново-наслідкові зв’язки і закономірності у розвитку природи, людського суспільства і людського мислення . Пояснення.

466. Словесний метод навчання, який передбачає усний виклад навчального матеріалу, великого за обсягом, складного за логічною побудовою, часто узагальнювального характеру, і зазвичай розглядається як форма організації навчання : лекція.

467. Словесний метод навчання, який вимагає поєднання з іншими методами навчання і надає можливість учневі багаторазово опрацьовувати навчальну інформацію в доступному для нього темпі, у зручний час:робота з книгою.

468. Самостійна робота учнів з підручниками розв’язує такі завдання: формує уміння вчитися.

469. Серед факторів, які визначають ефективність методу роботи з книгою, найбільш важливими є:уміння підібрати літ. з питання, що вивчається.

470. Більш ефективними є програмовані навчальні підручники, в яких, крім навчальної, міститься й управлінська інформація.

471. Під час роботи з програмованими навчальними книгами учні: отримують підтвердження правильності виконуваних дій.

472. Наочний метод навчання, який передбачає показ і сприйняття предметів, процесів і явищ в їх символьному зображенні за допомогою плакатів, карт, портретів, фотографій, схем, репродукцій тощо – метод –ілюстрування.

473. Метод навчання, який полягає у наочно-чуттєвому ознайомленні учнів з явищами, процесами, об’єктами в їх природному вигляді – метод- демонстрування.

474. Ефективність методу демонстрування залежить від: організація активної самостійної пізнавальної діяльності.

475. Який метод організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності учнів має таку структуру Визначення цілі і завдань експерименту; відтворення і корекція опорних знань; мотивація учіння; постановка проблеми чи пізнавального завдання; показ явища учителем і сприйняття його учнями; аналіз фактів; встановлення зв’язків і відношень; розв’язання проблеми чи пізнавальної задачі; висновки; теоретична інтерпретація фактів (явищ), що спостерігались – демонстрування.

476. Який метод організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності учнів передбачає такі основні етапи?

  1. Повідомлення мети і завдань.

  2. Мотивація пізнавальної діяльності.

  3. Вступний інструктаж учителя.

  4. Актуалізація знань, необхідних для проведення роботи.

  5. Самостійне спостереження.

  6. Аналіз, узагальнення фактів.

  7. Формулювання висновкі.8.

  8. Теоретична інтерпретація результатіє

Демонстрування.

477. У навчальному процесі самостійне спостереження учнів може виконувати дві функції: демонстраційно-ілюстративну і дослідницьку.

478. Практичний метод навчання, який передбачає планомірне, організоване, повторне виконання дій для оволодіння ними або підвищення їх якості – метод вправ.

479. В сучасній педагогіці класифікацію вправ здійснюють за характером навчальної основі діяльності учнів і на основі: дидактичних цілей.

480. За характером навчальної діяльності учнів вправи можна поділити на: Технічні

481. На основі дидактичних цілей вправи можна поділити на: Творчі.

550. Чому класно-урочна форма організації навчання є основною в сучасній українській школі? Тому, що під час проведення уроку здійснюється реалізація навчальних цілей

551. Найбільшу підтримку серед теоретиків і практиків має класифікація уроків за. Дидактичними цілями.

552. Основні типи уроків за дидактичними цілями:Практичного застосування знань та вмінь.

553. Класифікаційна одиниця уроків – .Тип.

554. Внутрішня будова уроку, послідовність його окремих етапів. Структура.

555. Тип уроку визначається: Дидактичними цілями.

556. Класична структура уроку, яка бере початок від Я. А. Коменського і Й.Гербарта, відповідна…комбінованому типу уроку.

557. Структура класичного комбінованого уроку (за Я. Коменським): Закріплення і систематизація.

558. Для якого типу уроку характерна така структура?Актуалізація опорних знань; мотивація навчальної діяльності; повідомлення теми, цілі і завдань уроку; сприйняття нового навчального матеріалу; осмислення навчального матеріалу; узагальнення і систематизація знань; підведення підсумків уроку; повідомлення домашнього завдання: Комбінованого уроку.

559. Для якого типу уроку характерна така структура? Мотивація навчальної діяльності; повідомлення теми, цілі і завдань уроку; повторення і систематизація основних теоретичних положень і основних ідей попередніх уроків; підсумки уроку; повідомлення домашнього завдання: Уроку систематизації і узагальнення.

560. Для якого типу уроку характерна така структура?Організація роботи; мотивація навчальної діяльності; повідомлення теми, цілей і завдань уроку; застосування набутих знань в нових практичних ситуаціях; узагальнення і систематизація учнями результатів роботи; підведення підсумків уроку; повідомлення домашнього завдання: Уроку практичного застосування знань та вмінь.

561. Поняття, під яким розуміють внутрішню будову кожного етапу уроку (методи, прийоми, засоби навчання) Мікроструктура.

562. Для якого типу уроку характерна така структура? Перевірка домашнього завдання, актуалізація і корекція опорних знань.

2. Повідомлення теми, мети і завдань уроку; мотивація учіння школярів.

3. Сприймання і усвідомлення учнями фактичного матеріалу, осмислення зв’язків і залежностей між елементами виучуваного.

4. Узагальнення і систематизація знань.

5. Підсумки уроку і повідомлення домашнього завдання.. - Урок засвоєння нових знань.

563.Урок формування навичок і вмінь.

564. Для якого типу уроку характерна така структура?

1. Повідомлення теми, мети і завдань уроку і мотивація учіння школярів.

2. Перевірка знання учнями фактичного матеріалу і основних понять.

3. Перевірка глибини осмислення учнями знань і ступеня їх узагальнення.

4. Застосування знань в стандартних і змінених умовах.

5. Перевірка, аналіз і оцінка виконаних робіт.

6. Підсумки уроку і повідомлення домашнього завдання

Урок контроль і корекції.

565. Англійський педагог, який запропонував форму «взаємного навчання»: Д.Ланкастер

566. Вимога до уроку, що передбачає формування позитивних моральних якостей учнів: Виховна

567. Вимога до уроку, яка передбачає аналіз мети, змісту, методів, форм і результатів навчання:Дидактична

568. Вимога до уроку, що передбачає вивчення особливостей функціонування пізнавальних процесів учнів Психологічна.

569. Вимога до уроку, що передбачає раціональне використання часу, обладнання, забезпечення дисципліни – Організаційна.

570. Поняття, під яким розуміють послідовність етапів будь-якого типу уроку  Макроструктура.

571. Формула ефективності уроку містить дві основні частини: підготовка вчителя

572. Визначте тип уроку, який має таку структуру: повторення раніше вивченого матеріалу; застосування знань і способів діяльності (вправи); розв’язування пізнавальних завдань; бесіда на закріплення; підсумок уроку і повідомлення домашнього

Урок застосування знань.

573. Що зумовлює використання допоміжних форм навчання? Виберіть правильну відповідь.

Позакласні заняття доповнюють і розвивають класно-урочну діяльність учнів.

574. Уроки, метою яких є вивчення навчального матеріалу декількох тем (блоками): Інтегровані.

575. Уроки, які передбачають вивчення спорідненого матеріалу декількох предметів: Міжпредметні.

576. Уроки, які викликають емоції, формують інтерес до навчання, розвивають мислення, фантазію, уяву учнів –Тетралізовані.

577. Форма навчального процесу, яка створює умови для самостійного виконання учнями практичних і лабораторних робіт, застосування знань, навичок і вмінь: Практикум

578. Форма організації навчання, основними завданнями якої є збагачення і поглиблення знань учнів старших класів з окремих курсів, розвиток пізнавальних інтересів і творчих здібностей учнів, підготовка їх до свідомого вибору професії, до майбутньої праці в тій чи іншій галузі виробництва, культури, мистецтва: Факультатив.

579. Семінарське заняття – це: Форма навчальної роботи, яка використовується тільки у старших класах і де основним видом роботи є заслуховування й обговорення доповідей учнів

580. Типи екскурсій: За відношення до навчального предмета.

581. За освітніми задачами (за змістом освіти) факультативи є: Факультатив з вивч. Додаткової дисципліни.

582. За дидактичними цілями факультативи є: Комбіновані.

583. Відомий американський педагог, який повністю відмовився від використання класно-урочної системи у своїй експериментальній школі: Дж.Дьюї

584. Відомий американський педагог, автор нової форми організації навчання (дальтон-план):О.Паркхарст.

585. Просвітитель 14 століття, ініціатор класно-урочної системи: Д.Сіл

586. Система послідовних дій, що спрямовані на досягнення правильного результату, вказують склад і послідовність навчальної діяльності – Алгоритм.

587. Яка форма організації навчання має таку структуру: повідомлення теми, мети, завдань заняття; мотивація навчальної діяльності; ознайомлення з доповідями, що підготували учні; обговорення доповідей учнями класу; підведення підсумків. Семінар.

588. Яка форма організації навчання має таку структуру: повідомлення теми, мети, завдань заняття; мотивація навчальної діяльності; актуалізація чуттєвого досвіду і опорних знань; сприйняття форм і зовнішніх особливостей об’єктів; узагальнення і систематизація знань; підведення підсумків і повідомлення індивідуальних завдань; оформлення результатів роботи?Ексурсія.

589. В яких класах (початкових, середніх, старших) недоцільно часто використовувати типи уроків, які мають лише одну дидактичну мету? Початкових.

590.Назвіть етап уроку, який передбачає фіксацію досягнення цілей, визначення ступеня активності всіх учнів класу і кожного зокрема, аналіз й оцінку їх діяльності, визначення перспектив учіння. . . . Підведення підсумків уроку.

591. Сукупність елементів та етапів уроку, що знаходяться в певній послідовності і взаємозв’язку: Структура уроку.

592. Сукупність елементів та етапів уроку, що знаходяться в певній послідовності і взаємозв’язку: Практикум.

591. Висвітлення всіх обставин протікання дидактичного процесу, точне визначення його результатів Діагностична

592. Метою дидактичного діагностування є: Виявлення, оцінювання та аналіз результатів навчального процесу.

593. Вкажіть, в якій групі є перелік усіх основних функцій контролю: Освітня, діагностична, виховна, оцінювальна, розвивальна, стимуляційна, управлінська, прогностична.

594. Компонент навчального процесу, який забезпечує перевірку його результативності – Контроль.

595. Вкажіть найбільш точне визначення. Контроль – це:

Виявлення, вимірювання і оцінювання знань учнів, виявлення прогалин у знаннях з метою внесення необхідних коректив у процес навчання.

596.Функції контролю знань поділяються на специфічні (контролюючі) та загальні.

597. Функція контролю, яка забезпечує систематизацію знань учнів, коригування результатів їх навчальної діяльності: Освітня.

598. Функція контролю, яка полягає у формуванні моральних якостей учнів: Виховна.

589. Функція контролю, що забезпечує формування самостійності і критичності мислення учня:Розвивальне.

590 Функція контролю, що полягає у спонуканні учнів до систематичної праці, одержання кращих результатів у навчанні: Стимуляційна.

591.. Функція контролю, що полягає у визначенні рівня та якості знань учнів, у виявленні прогалин у знаннях та їх причин: Діагностична.

592. Функція контролю, що полягає у визначенні шляхів підвищення ефективності роботи вчителя і пізнавальної діяльності учнів:Прогностична.

593. Функція контролю, яка передбачає коригування роботи учнів і власної діяльності вчителя:Управлінська.

594. Функція контролю, яка передбачає співставлення виявленого рівня знань, умінь і навичок з вимогами навчальної програми: Оцінувальна.

595. Види контролю за місцем застосування у навчальному процесі та дидактичною метою: Тематичний.

596. Вид контролю, мета якого – встановити систему і структуру знань учнів: Підсумковий.

597. Вид контролю, основна мета якого – встановити, наскільки успішно учні оволодівають системою знань: Періодичний.

598. Вид контролю, основна мета якого – виявлення якості засвоєння учнями знань, навичок і вмінь на всіх етапах процесу навчання:Поточний.

599. Вид контролю, за допомогою якого можна оцінити правильність своїх дій, скоректувати їх – Самоконтроль.

560. Вид контролю, основна мета якого – визначити загальну підготовленість учнів, рівень володіння основними поняттями предмета, вивчення якого вони розпочинають: Попередній.

561. Вид контролю, який передбачає перевірку та оцінку знань учнів з кожної теми навчального предмета – . Тематичний.

562.Періодичний контроль передбачає внутрішньошкільну (директорську) та . . . . . Інспекторську перевірку.

563. Інспекторська перевірка є двох видів: фронтальна та Тематична.

564. Форми підсумкового контролю: екзамени і . .Заліки.

565. Засоби спільної діяльності вчителя та учнів, спрямованої на виявлення та оцінювання знань, а також фіксацію результатів – методи контролю.