Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
101
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
311.3 Кб
Скачать

12.2. Забезпечення підприємства технологічним оснащенням

У діяльності сучасних підприємств важливу роль відіграє система забезпечення їх технологічним оснащенням (інструментом).

Під інструментом розуміють всі види технологічної оснастки: різальний, вимірювальний, допоміжний та інші види інструменту, а також штампи, пресформи й інші пристрої.

Інструментальне господарство — це сукупність внутрішньо-виробничих підрозділів підприємства, що зайняті придбанням, проектуванням, виготовленням, відновленням і ремонтом технологічної оснастки, її обліком, зберіганням і видачею на робочі місця.

Кожен із підрозділів, що входить до складу інструментального господарства, виконує свої конкретні функції.

Проектування технологічної оснастки для власних потреб та постачання інструментів і пристроїв, які виготовляються на спеціалізованих інструментальних заводах, здійснює інструментальний відділ.

Виготовлення, ремонт і відновлення інструменту здійснює інструментальний цех.

Виготовлений, відремонтований та придбаний інструмент надходить до центрального інструментального складу, з якого інструмент видається цехам — споживачам. Забезпечення та обслуговування технологічною оснасткою робочих місць здійснюють інструментально-роздавальні комори.

Розрахунки річної потреби в інструменті здійснюють на підставі запланованих обсягів виробництва продукції, номенклатури потрібної для цього оснастки і норм витрат інструменту.

Для безперервного функціонування виробничого процесу необхідно мати певну мінімальну кількість інструменту, тобто його обіговий фонд:

ОФ = Іціс+ Іірс+ Ірм+ Ірем,

де ОФ — обіговий фонд інструменту, шт.;

Іцісзапас інструменту в центральному інструментальному складі, шт.;

Іірсзапас інструменту в інструментально-роздавальних складах, шт.;

Ірм — кількість інструменту на робочих місцях, шт.; Іремкількість інструменту, що перебуває в ремонті, шт.

Розрахунки потреби за кожним видом інструментів ведуться для діючого виробництва та виробництва нових виробів окремо.

Потреба в оснащенні для виробництва нових виробів визначається з урахуванням планових термінів і трудомісткості освоєння та випуску нових виробів; планової тривалості випуску нових виробів; організаційних форм виробництва у період їхнього освоєння та випуску.

При розрахунку потреби в оснащенні для діючого виробництва приховуються його витрати на виконання планового обсягу виробництва, також зміна величини обігового фонду протягом планового періоду:

Іпл=ВІпл+(ОФнкпп-ОФфппп),

Іпл = ВІпл + ОФпл -ОФфппп,

де Іплпланова потреба в інструменті, шт.;

ВІплвитрати інструменту в плановому періоді, шт.;

ОФнкпп — норматив обігового фонду на кінець планового періоду, шт.;

ОФфппп — фактичний обіговий фонд на початок планового періоду, шт.;

ОФплпланова потреба в обіговому фонді, шт.

Норми витрат інструменту встановлюють залежно від типу виробництва. В основу розрахунків мають бути покладені питомі норми витрат п (логічного оснащення на кожну операцію або усереднені норми на ні їй цю випущеної продукції (або верстато-годину роботи устаткування. У масовому та великосерійному виробництві норму витрат розраховують виходячи з обсягу роботи на 1000 деталей (в випадках на 100, 10 або 1 деталь). В одиничному та дрібносерійному виробництві норма витрат інструменту встановлюється в узагальненому вигляді (визначається обсяг робіт на 1000 або 100 верстато-годин їй того чи іншого виду технологічного устаткування). Розрахувавши норму витрат певного виду інструменту, можна визначити його витрати на всю програму деталей, що обробляються у масовому та великосерійному виробництві витрати інструменту в чинному періоді (ВІпл) розраховуються за формулою:

ВІпл=,

де КД — кількість деталей, що обробляються певним інструментом, шт.;

НВІ — норма витрат цього інструменту на 10,100,1000 деталей, шт.;

КДн — кількість оброблюваних деталей, на які була визначена норма витрат (10, 100, 1000), шт.

При одиничному та дргбносерійному виробництві витрати інструменту визначаються так:

ВІпл=,

де ЧРВ — час роботи верстатів, який витрачається на обробку даної групи деталей, год;

НВІ — норма витрат інструменту на 100, 1000 годин роботи верстатів, шт.;

ЧРВНчас роботи верстатів, на який розрахована норма витрат

(100, 1000), год.

На основі розрахованої потреби в оснастці планово-економічним відділом підприємства розробляється програма її виготовлення в інструментальних цехах підприємства і складається замовлення на її придбання зі сторони.

Соседние файлы в папке ЭП 2005у