Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая теория. Методичка. Задачи..doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Структура дисципліни "Економічна теорія"

Тема

(заняття)

Обсяг

годин

Навч.

тиж-день

Вид

підсумков

контр.

І

Модуль І

Лекції

Економічна теорія: предмет і методи дослідження господарської діяльності

Економічний зміст власності і форми її реалізації

Форми суспільного господарства. Товарна організація виробництва

Фактори і результати товарного виробництва

Ринок: сутність, функції, види, структура

Еволюція ринкових відносин та конкуренція

Мікроекономіка

Підприємництво у ринковій економіці

Доходи

Відтворення та економічні кризи

Макрорегулювання економіки

Світове господарство.

Модульний контроль

2

2

4

2

4

2

4

2

2

2

6

2

2*

І

ІІ

ІІІ, ІV

V

VІ,VII

VІII

IX-X

XІI

XІІІ

XІV-XVІ

XVІІ

Контро-льна робота

Усього

36

Самостійна робота

Підготовка до аудиторних занять

Опрацювання розділів програми, які не викладаються на лекціях.

Підготовка до складання поточного модульного контролю.

18

14

4

І- XVІІІ

XVІІІ

Усього

36

Семестровий контроль

XVІІІ

Залік

Структура лекційного курсу "Економічна теорія".

теми

Назва розділу/теми та її зміст

Тривалість

(годин)

Модуль І

1

Економічна теорія: предмет та методи дослідження господарської діяльності

Зародження та розвиток економічних знань. Класична буржуазна політична економія, її еволюція. Місце марксизму в розвитку економічних знань. Економічна думка України. Сучасна східна економічна думка. Предмет економічної теорії. Основні методи пізнання соціально-економічних процесів. Економічні категорії та логіка їх пізнання. Система економічних законів.

2

2

Економічний зміст власності і форми її реалізації.

Економічний зміст власності. Об'єкти та суб’єкти власності. Роздержавлення та приватизація – основа перетворення відносин власності.

Різноманіття форм власності та види підприємницької діяльності.

Форми реалізації власності та оптимізації особистих, колективних та суспільних економічних інтересів. Протиріччя та сполучення економічних інтересів.

2

3

Форми суспільного господарства. Товарна організація виробництва.

Натуральне виробництво. Товарне виробництво. Товар та його властивості. Споживча вартість та вартість. Двоїстий характер праці, втіленої в товарі. Протиріччя товарного виробництва. Закон вартості та його роль в розвитку товарного виробництва. Альтернативні теорії вартості. Походження, сутність та функції грошей. Закони грошового обороту. Інфляція. Антиінфляційна політика України.

4

4

Фактори і результати товарного виробництва.

Речовий й особистий фактори виробництва. Виробництво додаткової вартості. Технічна, вартісна, органічна будова капіталу.

Кругообіг капіталу та його функціональні форми. Основний і оборотний капітал. Зношування основних фондів. Результати виробництва.

2

5

Ринок: сутність, функції, види, структура

Поняття, структура та функції ринку. Ринок засобів виробництва. Споживчий ринок, фінансовий ринок, ринок робочої сили. Становлення ринкових відносин в Україні. Економічні основи попиту та пропозиції. Закон попиту та пропозиції. Інфраструктура ринку.

4

6

Еволюція ринкових відносин та конкуренція.

Вільна конкуренція, її матеріальна основа. Ознаки вільної конкуренції. Внутрігалузева конкуренція та виникнення ринкової вартості. Міжгалузева конкуренція та перелив капіталу. Середня норма прибутку та ціна виробництва. Монополія та конкуренція. Формування матеріальної основи монополії. Специфіка монополистичної конкуренції. Негативнийвплив монополізації виробництва та антимонопольне регулювання.

Особливості конкуренції в умовах регульованого ринкового господарства.

2

7

Мікроекономіка.

Поняття мікроекономіки. Підприємство (фірма) в системі ринкових відносин. Матеріальна основа діяльності підприємства. Витрати виробництва та прибуток підприємств (фірм). Економічні показники ефективності виробництва. Система маркетингу: принципи, методи та види маркетингу. Менеджмент: принципи, функції та моделі менеджменту.

4

8

Підприємництво у ринковій економіці.

Сутність, суб’єкти та об’єкти підприємницької діяльності. Функції підприємництва. Організаційно-правові форми підприємництва. Особливості розвитку підприємництва в Україні.

2

Доходи.

Поняття, походження та форми доходів. Сутність і фактори заробітної плати. Вплив держави та профспілок на заробітну плату. Позичковий відсоток. Рента.

2

10

Відтворення та економічні кризи.

Відтворення та його форми. Типи економічного зростання. Нагромадження: інвестиційна та структурна політика України. Протиріччя нагромадження та характер диспропорціональності. Економічні кризи та їх причини. Промисловий цикл та його фази. Матеріальна основа періодичності кризи. Антициклічне регулювання економіки

2

11

Макрорегулювання економіки.

Поняття макроекономіки, її об’єкти та основні макроекономічні показники. Матеріальна основа макрорегулювання економіки. Цілі та інструменти макрорегулювання. Еволюція становлення макрорегулювання. Сукупна пропозиція та сукупний попит. Система економічного впливу на макропропорції: кредитна, фіскальна політика, ціноутворення, цільові програми, прогнозування.

6

12

Світове господарство.

Поняття всесвітнього господарства. Загальносвітовий характер виробничих сил та економічного прогресу. Світова інфраструктура. Утворення світового ринку та його структура. Світова торгівля, її сучасні види та структура. Ринок капіталу, форми науково-технічного обміну. Міграція робочої сили. Система валютних відносин. Сучасний валютний механізм. Економічна інтеграція. Міжнародне регулювання економічного розвитку. Міжнародні економічні організації.

Участь України в інтеграційних процесах світового господарства.

Модульний контроль

2

2*

усього:

36

ЗАДАЧІ