Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая макроэкономика.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Передмова

Курсова робота з дисципліни „Макроекономіка” передбачена навчальним планом для студентів спеціальності „Менеджмент організацій”, напрям підготовки 0502, тому є обов’язковою для виконання. Виконується курсова робота на першому курсі, у другому семестрі, студентами стаціонару та на другому курсі, у першому семестрі, студентами заочної та дистанційної форм навчання. Курсова робота є однією з форм контролю знань студентів, оцінка якої проставляється в окрему відомість та залікову книжку студента. Якщо студент не виконав роботу, або отримав незадовільну оцінку, він не допускається до складання іспиту. В умовах кредитно-модульної системи курсова робота, як і іспит, оцінюється за європейською та національною шкалою, максимальна оцінка – 100 балів. Робота вважається зарахованою, якщо вона оцінена у 60 балів, це мінімальна оцінка, яка відповідає оцінці „задовільно” за національною шкалою.

Курсова робота виконується, перш за все, з метою поглиблення, закріплення та узагальнення знань, отриманих студентами в процесі вивчення дисципліни та їх застосування при розгляді конкретної економічної проблеми, оцінці певної економічної ситуації. Крім цього, написання курсової роботи, це спроба проведення наукового економічного дослідження, яке потребує оволодіння методами наукового аналізу, такими як, наприклад, діалектичний, аналізу та синтезу, узагальнень або ймовірностей, математичні методи, графічні, моделювання, тощо. Виконання курсової роботи потребує оволодіння методикою самостійної роботи з першоджерелами, монографічною літературою, законодавчими актами, науковими статтями та іншою періодичною літературою, джерелами фактичного та статистичного матеріалу. Особлива увага, також, повинна бути приділена дотриманню правил оформлення курсової роботи.

Послідовність виконання курсової роботи:

  1. Вибір теми курсової роботи.

  2. Ознайомлення з вимогами до написання курсових робіт.

  3. Підбір та вивчення літератури по темі дослідження.

  4. Розробка плану роботи.

  5. Написання роботи.

  6. Оформлення роботи.

  7. Захист курсової роботи на кафедрі.

Тему курсової роботи студент може вибрати самостійно з тематики, яка розроблена та затверджена кафедрою. Це дає можливість врахувати дослідницькі інтереси студентів та зацікавленість тією чи іншою проблемою. Якщо студенту важко визначитись з вибором теми, викладач призначає тему сам. У будь якому випадку, номер варіанту обраної теми, обов’язково фіксується викладачем у журналі. Заміна теми можлива, але тільки в період видачі завдання на установчій сесії. Питання про доцільність заміни теми курсової роботи студент узгоджує з науковим керівником. Науковий керівник курсової роботи призначається кафедрою. Термін видачі завдання та захисту курсової роботи встановлено у відповідності з навчальним планом.

Обравши тему курсової роботи, студент повинен ознайомитись з вимогами до її написання та оформлення, дотримання яких, певною мірою, гарантує високу результативність виконання роботи та успішний її захист.

Наступний етап – це підбір та вивчення літератури по темі курсової роботи. Надзвичайно важливий, складний та відповідальний етап.

Основним джерелом для висвітлення теоретичних питань повинні бути роботи класиків, монографічна та навчальна література.

Розкриваючи питання господарської практики слід розглянути програмні документи, закони, укази, постанови президента та уряду країни. Доцільно використовувати відомості Верховної Ради України, в яких друкуються ці матеріали. Підбираючи літературу, особливу увагу слід приділяти науковим статтям, які містяться у періодичних виданнях, джерелам фактичного та статистичного матеріалу, таким як статистичні щорічники та довідники. Підбір статей, опублікованих в економічних журналах, слід здійснювати по 12 номеру журналу, за той чи інший рік, в якому надається перелік статей, опублікованих протягом року.

В методичних вказівках представлено перелік основної та додаткової літератури, рекомендованої для виконання курсової роботи, але студент може, більш того, повинен, використовувати і інші джерела, поновлювати матеріал, використовувати дані Інтернет. Матеріали, які взяті з Інтернету, чи будь-якого іншого джерела, повинні бути опрацьовані студентом самостійно, абсолютний плагіат або готовий варіант курсової роботи з мережі Інтернет не зараховується, студент повинен в такому разі, переробити роботу і захистити її.

Ознайомлення з літературою слід починати з бібліотеки академії. В розі необхідності, за каталогом, підбирається література до теми курсової роботи в обласній, місцевій або районній бібліотеках.

Уважно ознайомившись з літературою, студент взмозі визначити основні питання, проблеми, які формують зміст теми курсової роботи. Тому наступний крок у виконанні роботи – це складання її плану. План курсової роботи включає в себе: короткий вступ (1-2 сторінки), 2-3 основних питання та висновки. Питання плану повинні відображати головні аспекти теми, обумовлювати певну логічну послідовність викладання матеріалу. Постановка питань повинна бути такою, щоб перше питання розкривало теоретичні аспекти проблеми, яка досліджується, друге питання вимагало аналізу фактичного та статистичного матеріалу, який би відображав існуючий стан проблеми, а третє питання – можливі шляхи вирішення проблеми. Тобто, результатом роботи повинно стати визначення шляхів розв’язання тих чи інших економічних проблем, а можливо і розрахунок ефективності запропонованих заходів. План роботи студент повинен скласти самостійно і, обов’язково, узгодити з науковим керівником.

Написання тексту – наступний етап виконання курсової роботи. При цьому необхідно враховувати вимоги, які пред’являються до змісту робіт:

  1. теоретичний рівень роботи повинен відображати знання, які студент отримав, вивчаючи курс, вміння відтворювати матеріал, який освоєно, логічно та послідовно його викладати, вміння широко та доречно використовувати рекомендовану основну та додаткову наукову і методичну літературу;

  2. робота повинна бути написана самостійно, своїми словами. Треба уникати дослівного переписування підручників та інших літературних джерел, не допускати повторення матеріалу або ж положень, які протилежать одне одному;

  3. викладання матеріалу повинно бути послідовним, логічним, аргументованим;

  4. бажано використовувати альтернативні теорії, висвітлювати сучасні трактовки питань, які розглядаються в роботі;

  5. курсова робота повинна містити критичний підхід до положень і ідей, які, з точки зору сьогодення, показали свою теоретичну неспроможність;

  6. теоретичні положення необхідно підкріплювати аналізом фактичного матеріалу, висновками за результатами аналізу та узагальненнями;

  7. використання фактичного матеріалу або цитування висловлювань авторів треба супроводжувати посиланнями на джерела, з яких вони взяті. Посилання можна робити внизу сторінки, у тій послідовності, в якій матеріал викладається в тексті, або згідно прийнятої методики, посилаючись на список літератури в кінці роботи, вказуючи порядковий номер у списку літератури джерела, я якого взято матеріал;

  8. важливо, щоб курсова робота містила у собі точку зору автора, його відношення до проблеми, яка досліджується, особливо у тих випадках, коли розглядаються дискусійні питання;

  9. робота повинна мати завершений вигляд, бути завершеним дослідженням, з певними досягнутими результатами.

Курсова робота, як підкреслювалось, повинна мати вступ та висновки. Вступ включає: постановку проблеми, обґрунтовування її актуальності, теоретичного та практичного знання. Важливо, щоб студент, у вступі, чітко міг визначити мету роботи, та завдання, які повинен вирішити, щоб розкрити тему, обґрунтувати логіку дослідження та показати структуру роботи.

У висновках студент повинен чітко сформулювати досягнуті результати дослідження, звести висновки окремих розділів роботи до загальних.

Заключним етапом написання курсової роботи є її оформлення.