Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая макроэкономика.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Тема 7. Теорії загальної рівноваги. Класична та кейнсіанська моделі макроекономічної рівноваги.

Класична короткострокова макроекономічна модель. Закон Ж-Б.Сея. Рівновага інвестицій та заощаджень, як умова досягнення загальної рівноваги. Механізм забезпечення рівноваги інвестицій і заощаджень (інвестиції, заощадження, норма відсотка). Рівновага ринку праці в класичній моделі. Рівновага ринку грошей в класичній теорії. Кількісна теорія грошей та її два варіанти (формула І.Фішера та рівняння А. Маршала). Загальна рівновага, з точки зору Дж.М. Кейнса. Поняття ефективного попиту. “ Основний психологічний закон” Дж.М.Кейнса. Кількісна характеристика закону: середня схильність до споживання (АРС), гранична схильність до споживання (МРС), середня схильність до заощаджень (АPS), гранична схильність до заощаджень (МРS). Залежність заощаджень від сукупного доходу. Залежність між інвестиціями і доходом. Ефект мультиплікатора. Рівновага інвестицій та заощаджень в кейнсіанській моделі. Крива IS і її логічне обґрунтування. Рівновага ринку грошей в моделі Дж.Кейнса. Крива LM і її логічне обґрунтування. Рівновага ринку праці в кейнсіанській моделі. Загальна рівновага моделі Дж.Кейнса.

Тема 8. Фіскальна політика держави та її інструменти.

Фіскальна система, її елементи та функції. Бюджетна політика держави та її інструменти. Бюджет України та його особливості. Проблеми державного бюджету та шляхи їх вирішення. Податки, як основний інструмент фіскальної політики держави. Система податків, засоби та механізм стягнення податків. Дискреційна фіскальна політика та політика вбудованих стабілізаторів. Ефективність фіскальної політики. Крива А.Лафера. Вплив держави на макропропорції за допомогою фіскальних інструментів. Функція заощаджень. Функція споживання. Кейнсіанський хрест. Мультиплікатор державних витрат. Зміни податків та функції споживання. Мультиплікатор податків.

Тема 9. Монетарна політика держави та її інструменти.

Грошові агрегати та їх складові. Регулювання грошової маси та банківська система. Елементи банківської системи. Центральний банк та його функції. Комерційні банки в системі ринкової економіки. Кредитні операції комерційних банків: пасивні, активні. Кредит: суть, принципи, види, функції. Комісійні операції комерційних банків: переводні, акредитивні, інкасові, за довірою, торгівельно-комісійні. Спеціалізовані кредитно-грошові установи. Механізм здійснення монетарної політики та його протиріччя. Два варіанти кредитно-грошової політики: рестриктивна та експансійна. Грошовий та депозитний мультиплікатори. Трансмісійний механізм кредитно-грошової політики. Кредитно-грошова політика України: проблеми та перспективи. Оцінка результатів кредитно-грошової політики.

Тема 10. Теорії економічного зростання.

Суть, показники та фактори економічного зростання. Можливі негативні наслідки економічного зростання. Противники економічного зростання та їх концепції. Кейнсіанські моделі економічного зростання. Модель Е. Домара. Модель Р. Харода. Неокласичні моделі економічного зростання. Модель Р. Солоу. Модель Дж. Міда. Практичне застосування макроекономічних моделей.