Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімія / xm-01-010.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать
    1. Термохімія.

Теплові ефекти хімічних процесів вивчає термохімія. При розрахунках використовуються стандартні теплові ефекти ,тобто визначені за стандартних умов (за температури 298,15 К і тиску 101,3 кПа). Рівняння реакцій, в яких зазначено тепловий ефект, а також агрегатний стан речовин, називаютьтермохімічними. З такими рівняннями можна виконувати ті ж дії, що і з алгебраїчними (складати, віднімати, помножувати на коефіцієнт тощо).

Усі термохімічні розрахунки базуються на двох законах термохімії.

Перший закон термохімії – закон Лавуазьє і Лапласа(1760) формулюється так:Тепловий ефект утворення хімічної сполуки дорівнює тепловому ефекту розкладання цієї сполуки тільки із зворотним знаком.

Наприклад, при утворенні 1 моль води із водню і кисню виділяться 241,8 кДж/моль.

кДж/моль

Таку саму енергію треба затратити, щоб розкласти 1 моль пароподібної води на водень і кисень, тобто

кДж/моль

Теплота утворення це тепловий ефект реакції утворення 1 моль даної сполуки з простих речовин, найстійкіших за даних умов.

, ,0 кДж/моль

Теплота утворення, віднесена до 1 моль речовини за температури 298 К і тиску 101 кПа (760 мм рт. ст.), називається стандартною теплотою утворення і позначається .

Значення стандартних теплот утворення багатьох хімічних сполук визначені й зведені в таблиці термодинамічних величин і наводяться в довідниках.

Теплота утворення (ентальпія утворення) простих речовин у стійкому стані за стандартних умов має нульове значення. Наприклад, ,.

Другий закон термохімії – закон Гесса (основний закон термохімії)(1840) формулюється так:Тепловий ефект хімічної реакції не залежить від характеру й послідовності її стадій, а визначається лише початковими і кінцевими продуктами реакції та їх фізичним станом(приV=constабоP=const).

Наприклад, при згорянні 1 моль графіту з утворенням вуглекислого газу (СО2) виділяється 393,0 кДж теплоти. Якщо процес провести через проміжну стадію з утвореннямСОі подальшим його згорянням доСО2, то в першому випадку (утворенняСО) виділяється 110,5 кДж теплоти, а в другому (утворенняСО2зСО) виділяється 282,5 кДж.

Із цього прикладу видно, що сума теплових ефектів проміжних реакцій (110,5+282,5=393,0 кДж/моль) дорівнює тепловому ефекту прямої реакції.

Примітка: Закон Гесса застосовують до процесів, що відбуваються при постійному об’ємі або при постійному тиску.

Наслідки із закону Гесса:

1.Тепловий ефект хімічної реакції ΔНох.р. дорівнює сумі теплот утворення продуктів реакції мінус сума теплот утворення вихідних речовин.Тобто для реакції

аА+вВ=сС+dD(3)

(4)

Приклад.Визначити тепловий ефектреакціїAl2O3+3SO3=Al2(SO4)3,якщо відомо, що= -1675 кДж/моль;= -395 кДж/моль;= -3434 кДж/моль.

Розв’язання.Згідно з рівнянням (4) маємо

=-3434+1675+3·395,2=-553,4кДж

2.Тепловий ефект хімічної реакції ΔНх.р. дорівнює сумі теплот згорання вихідних речовин мінус сума теплот згорання продуктів реакції.Тобто для реакції(3)

(5)

Стандартною теплотою (ентальпією) згоряння називається тепловий ефект реакції окислення 1 моль даної сполуки в атмосфері кисню до утворення вищих оксидів елементів, які входять до її складу, за стандартних умов. Значення стандартної ентальпії згоряння також можна найти в термодинамічних таблицях.

Із закону Гесса витікає ще кілька наслідків:

  • якщо здійснюються дві реакції, які приводять із різних початкових станів до однакових кінцевих станів, то різниця теплових ефектів дорівнює тепловому ефекту переходу з одного початкового стану в другий;

  • якщо здійснюються дві реакції, які приводять із однакових початкових станів до різних кінцевих станів, то різниця між їхніми тепловими ефектами дорівнює тепловому ефекту переходу з одного кінцевого стану в другий.

Таким чином, застосовуючи закон Гесса, можна обчислити теплові ефекти окремих реакцій, особливо проміжних стадій, які експериментальним шляхом визначити неможливо.

У термохімії визначають й інші теплові ефекти: теплоту розчинення, теплоту нейтралізації, теплоту плавлення та ін.

Теплота розчинення.

Багато хімічних реакцій перебігає у розчинах, і їх тепловий ефект залежить не тільки від енергії хімічної взаємодії самих речовин, але і від теплоти їх розчинення в розчиннику.

Теплота розчинення твердої речовини в основному є сумою двох величин: теплоти руйнування кристалічної решітки (>0) та теплоти сольватації іонів молекулами розчинника (<0):

=+

Знак сумарного теплового ефекту залежатиме від того, який із цих доданків більший за абсолютною величиною.

У залежності від того, розчиняється речовина в чистому роз­чиннику чи в розчині певної концентрації, розрізнюють інтегральні і диференціальні теплоти розчинення.

Інтегральною теплотою розчинення називається тепловий ефект розчинення 1 моля речовини в такій кількості розчинника, щоб отримати розчин заданої концентрації. Якщо при розчиненні утво­рюється нескінченно розбавлений розчин, то тепловий ефект роз­чинення називають першою інтегральною теплотою розчинення . Практично її визначають екстраполяцією концентраційної залежності інтегральної теплоти розчинення на нульову концент­рацію. У разі утворення насиченого розчину йдеться про повну (останню) інтегральну теплоту розчинення.

Диференціальною (парціальною мольною) теплотою розчинення називається тепловий ефект розчинення 1 моля речовини у нескінченно великій кількості розчину цієї речовини заданої кон­центрації.

Теплота нейтралізації.

Теплота нейтралізації - тепловий ефект, який спостерігається при нейтралізації одного моль еквівалента кислоти одним моль еквівалента гідроксиду в розведених водних розчинах.

При взаємодії 1моль еквівалента сильної кислоти з 1моль еквівалента сильного гідроксиду в розведених водних розчинах виділяється майже одна­кова кількість теплоти

= -55,9 кДж/моль (при 298 К).

Розглянемо для прикладу реакцію нейтралізації сильної кислоти силь­ною основою (лугом):

НС1 + NaOH = NaC I + Н2О,

або в іонній формі:

Н+ + Сl- + Na+ + ОН- = Na+ + Сl- + Н2О.

Після скорочення одержимо:

Н+ + ОН- = Н2О; = -55,9кДж/моль.

Сталість теплот нейтралізації пов'язана з тим, що при взаємодії будь-якої сильної кислоти з будь-якою сильною основою, повністю дисоційованими у водних розчинах, у всіх випадках протікає однакова реакція: з іо­нів Н+ кислоти і іонів ОН- гідроксиду утворюються молекули води. Зрозу­міло, що однаковим реакціям відповідає й однаковий тепловий ефект.

Нейтралізація слабких кислот сильними основами або сильних кислот слабкими основами супроводжується одночасно дисоціацією слабкого електроліту. При цьому виділяється або поглинається теплота ди­соціації , яка залежить від кількості теплоти, що поглинається при роз­паді молекул слабкого електроліту на іони й теплоти сольватації іонів слаб­кого електроліту молекулами розчинника. Залежно від того, яка теплота з двох названих буде більшою, теплота дисоціації може бути додатною або від'­ємною. Таким чином, теплота нейтралізації слабких кислот і гідроксидів складається із теплоти утворення води з іонів Н+ і ОН- (-55,9 кДж/моль) і теплоти дисоціації слабкого електроліту :

= -55,9 + .

Теплоємність.

Загальна теплоємність системи — це кількість теплоти, яка потріб­на для підвищення температури системи на один градус. Оскільки вона є величиною екстенсивною, то більш зручно користуватися теплоємністю, віднесеною до одиниці кількості речовини. В зале­жності від цього розрізняють питому (на 1 г чи 1 кг маси речови­ни) та мольну (на 1 моль) теплоємності. Їх величини залежать та­кож від умов нагрівання — СV (при V = const) та Ср (р = const). Теплоємність залежить від природи речовини, а також від темпе­ратури, тому розрізняють середню теплоємність (чи ) у зада­ному інтервалі температур (від Т1 до Т2) та істинну теплоємність Ср (або СV) при заданій температурі Т. Середня теплоємність

; .

а істинна теплоємність

;

Середня теплоємність наближається до істинної (Cр) при зменшенні температурного інтервалу, коли 2— Т1) —> 0. Для 1 моль ідеального газу Cр = CV +R (рівняння Майєра). Робота розширення 1 моль ідеального газу в різних процесах розраховується за формулами:

Ізобарний

процес (p=const)

Ізохорний

процес

(V=const)

Ізотермічний

процес (T=const)

Адіабатичний

процес (δQ=0)

Ap=p(V2 - V1)

pV=RT

Wp=R(T2 - T1)

dV=0

AV=0

AT= RT; AT= RT

δA=-dU; CV=dU/dT;

dU= CV∙dT; δAQ=- CV∙dT;

AQ= CV∙(T1 - T2);

Температурну залежність Cр звичайно представляють у вигляді емпіричних рівнянь типу

Cр = а +bТ + cT 2 ; Cр = а +bТ + c′ T -2

та інших. У довідкових таблицях наводяться значення коефіцієнтів a, b, c, c′… та інтервал температур, для якого виправдовуються ці залежності.

Залежність теплового ефекту хімічних реакцій від температури описується рівнянням К.Кірхгофа в диференціальній

(d∆Hp/dT)p = ∆Cp та інтегральній формах.

Соседние файлы в папке Хімія