Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
367.62 Кб
Скачать

XI. Взаємовідносини Кабінету Міністрів і органів судової влади

1. Кабінет Міністрів відповідно до законів України взаємодіє з головами Конституційного Суду, Верховного Суду та Вищого господарського суду в процесі розроблення проекту державного бюджету на кожний наступний рік у частині фінансування судів, а також розглядає пропозиції Державної судової адміністрації щодо видатків на утримання судів загальної юрисдикції. (Пункт 1 розділу XI в редакції Постанови КМ N 986 (986-2003-п) від 27.06.2003)

Відносини Кабінету Міністрів з Конституційним Судом

2. Кабінет Міністрів відповідно до Закону України “Про Конституційний Суд України” (422/96-ВР) має право на конституційне подання з питань дачі висновків Конституційним Судом щодо:

відповідності Конституції України (254к/96-ВР) міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради для надання згоди на їх обов’язковість;

офіційного тлумачення Конституції та законів України.

3. Кабінет Міністрів на вимогу колегії суддів Конституційного Суду, Конституційного Суду подає необхідні документи, матеріали та інші відомості, що стосуються справи.

4. У разі визнання Конституційним Судом законів або їх окремих положень неконституційними Кабінет Міністрів у межах наданих повноважень вживає заходів до забезпечення правового врегулювання суспільних відносин, яких стосується рішення Конституційного Суду, надає у разі витребування Конституційним Судом письмове підтвердження виконання його рішення або дотримання висновку.

5. У разі прийняття колегіями суддів Конституційного Суду, Конституційним Судом рішення про залучення Кабінету Міністрів або його представника до участі у розгляді справи Прем’єр-міністр призначає посадову особу, яка представляє Кабінет Міністрів у конституційному провадженні.

Представник Кабінету Міністрів у Конституційному Суді погоджує позицію з Прем’єр-міністром або за його дорученням з Першим віце-прем’єр-міністром чи з Віце-прем’єр-міністром, а у разі потреби — з Мін’юстом.

Відносини Кабінету Міністрів із судами загальної юрисдикції

6. Інтереси Кабінету Міністрів під час розгляду справ судами загальної юрисдикції (далі — судами) відповідно до Указу Президента України “Про затвердження Положення про Міністерство юстиції України” (1396/97) представляє Мін’юст.

7. Керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, установ, підприємств і організацій, яких стосуються порушені у судах питання, на вимогу Мін’юсту зобов’язані в установлений ним термін подавати необхідні матеріали, документи, висновки та пояснення, а також у разі потреби брати участь у розгляді судами справ відповідно до законодавства.

Порядок роботи з позовними заявами, рішеннями

суду у справах, відповідачем у яких є Кабінет Міністрів

8. Документи, що надходять до Кабінету Міністрів з питань розгляду судами справ, відповідачем у яких є Кабінет Міністрів, у день їх реєстрації передаються відповідному структурному підрозділу Секретаріату Кабінету Міністрів, який разом з Юридичним департаментом готує проект листа за підписом Міністра Кабінету Міністрів Мін’юсту та центральному органу виконавчої влади (підприємству, установі, організації), яких стосується питання, що розглядається судом (далі — уповноважений орган), щодо підготовки необхідних матеріалів та проектів документів Кабінету Міністрів.

9. Уповноважений орган готує за підписом керівника обгрунтований висновок і подає його Мін’юсту разом з копіями необхідних документів, завіреними в установленому порядку, та у разі потреби з відповідними поясненнями.

10. Мін’юст разом з уповноваженим органом забезпечує підготовку необхідних для провадження у справі матеріалів, готує проекти документів Кабінету Міністрів (відзив, заяву тощо) та забезпечує їх подання у терміни, визначені законодавством. Одночасно подається електронна копія зазначених документів на дискеті.

11. Подані Мін’юстом до Кабінету Міністрів проекти документів опрацьовуються у відповідному структурному підрозділі Секретаріату Кабінету Міністрів та Юридичному департаменті, візуються керівником цього підрозділу, а також заступником Міністра Кабінету Міністрів — директором Юридичного департаменту та подаються для підпису Першому віце-прем’єр-міністрові, Віце-прем’єр-міністрові (відповідно до розподілу функціональних повноважень).

Підписані документи Кабінету Міністрів разом з необхідними матеріалами надсилаються Секретаріатом Кабінету Міністрів відповідним адресатам (за переліком, визначеним Мін’юстом), а їх копії — Мін’юсту та уповноваженому органу.

12. Мін’юст інформує Кабінет Міністрів про хід розгляду справ у судах та про прийняті рішення, у разі потреби вносить пропозиції щодо подальших дій Кабінету Міністрів.

XII. Порядок розгляду в Кабінеті Міністрів звернень центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій, інших органів, установ і організацій, а також громадян

1. Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, інші підвідомчі Кабінетові Міністрів органи, установи та організації звертаються до Кабінету Міністрів лише з питань, зазначених у пункті 4 розділу і цього Реґламенту.

(Пункт 1 розділу XII в редакції Постанови КМ N 1026 (1026-2005-п) від 21.10.2005)

2. Районні, районні у мм. Києві та Севастополі держадміністрації подають пропозиції з питань, що потребують вирішення Кабінетом Міністрів, відповідно до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

(Пункт 2 розділу XII із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 986 (986-2003-п) від 27.06.2003; в редакції Постанови КМ N 1026 (1026-2005-п) від 21.10.2005)

3. У разі коли міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, інші підвідомчі Кабінетові Міністрів органи, установи та організації вичерпали всі можливості для самостійного розв’язання проблеми, вони можуть звертатися до Прем’єр-міністра, Першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів відповідно до розподілу їхніх функціональних повноважень.

У зверненні повинні бути чітко викладені суть проблеми, розв’язання якої потребує участі Прем’єр-міністра, Першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів, з обгрунтуванням такої потреби, позиція заінтересованих органів з цього питання, інформація про заходи, вжиті для розв’язання проблеми, відповідно до своєї компетенції, пропозиції щодо необхідної допомоги (надання згоди, особиста участь, консультація, проведення наради тощо), а також у разі потреби зазначені органи (організації), участь яких потрібна у розв’язанні проблеми.

Звернення, оформлене на бланку відповідного органу (організації), підписує його керівник. Текст звернення не повинен перевищувати двох аркушів.

У зверненнях центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через відповідних міністрів, зазначається позиція цих міністрів з порушеного питання.

(Пункт 3 розділу XII в редакції Постанови КМ N 1026 (1026-2005-п) від 21.10.2005)

4. Звернення міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, підприємств, установ та організацій структурні підрозділи Секретаріату Кабінету Міністрів опрацьовують у строк, що не перевищує п’яти днів від дня їх надходження. Результати опрацювання доводяться до Прем’єр-міністра, Першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів.

У разі потреби ці підрозділи готують також пропозиції щодо можливих рішень за зверненнями та відповідні довідково-аналітичні матеріали.

Звернення з питань, вирішення яких не належить до компетенції Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністра, Першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів, Секретаріат Кабінету Міністрів надсилає для розгляду органам згідно з їхньою компетенцією.

(Розділ XII доповнено пунктом 4 згідно з Постановою КМ N 1026 (1026-2005-п) від 21.10.2005)

5. Звернення до Кабінету Міністрів чи Прем’єр-міністра, Першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’ер-міністрів, подані з порушенням встановлених цим Реґламентом вимог, Секретаріат Кабінету Міністрів до розгляду не приймає і повертає.

(Розділ XII доповнено пунктом 5 згідно з Постановою КМ N 1026 (1026-2005-п) від 21.10.2005)

Розгляд звернень громадян

6. Відповідно до Закону України “Про звернення громадян” (393/96-ВР) Кабінет Міністрів розглядає пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги громадян (далі — звернення) та повідомляє авторів про результати розгляду.

7. Відповіді громадянам за результатами розгляду їх звернень у Кабінеті Міністрів дають Прем’єр-міністр, Перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри (відповідно до розподілу функціональних повноважень), Міністр Кабінету Міністрів, його заступники або посадова особа, спеціально уповноважена виконувати цю роботу.

Якщо вирішення питання, порушеного у зверненні, не належить до повноважень Кабінету Міністрів, воно пересилається за належністю відповідному органу чи посадовій особі, про що повідомляється громадянин.

Відповідь на звернення, адресоване Кабінетові Міністрів, може бути дано за підписом міністра як члена Кабінету Міністрів, до компетенції якого належить вирішення порушеного у зверненні питання.

8. Прем’єр-міністр здійснює прийом громадян в установленому ним порядку.

Перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри проводять особистий прийом громадян у визначений час.

( Абзац третій пункту розділу XII виключено на підставі

Постанови КМ N 1447 ( 1447-2003-п ) від 11.09.2003 )

Міністри як члени Кабінету Міністрів України проводять особистий прийом громадян у приймальні Кабінету Міністрів України. (Абзац четвертий пункту розділу XII в редакції Постанови КМ N 1447 (1447-2003-п) від 11.09.2003)

9. Кабінет Міністрів здійснює контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян.

Примітка. Для обчислення термінів, зазначених у цьому Регламенті, офіційні вихідні та святкові дні не враховуються.

Додаток 1

(до пункту 16 розділу VI)

(На бланку листа органу виконавчої влади)

__________________________________________________________________

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

_________________________________________________________________,

(назва органу виконавчої влади)

подає на розгляд Кабінету Міністрів проект _______________________

(назва акта)

_________________________________________________________________,

підготовлений ____________________________________________________

(підстава)

Додатки: 1. Проект акта на ______ арк.

2. Пояснювальна записка акта на _____ арк.