Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
37.89 Кб
Скачать
  1. Накресліть схему організації виконавчої влади в Україні.

Кабінет Міністрів України

Рада міністрів автономної республіки Крим

Обласні державні адміністрації

Київська, Севастопольська міські державні адміністрації

Районні державні адміністрації

  1. Що таке адміністративний акт. Чим він відрізняється від особистих документів (посвідчення особи, диплому про закінчення вищого навчального закладу, студентського квитка, паспорта, залікової книжки.)

Адміністративний акт – це юридичний акт (документ) виданий органом державного управління в будь якому конкретному випадку.

Адміністративний акт є одним із засобів реалізації правових норм у процесі оперативного управління господарською та інших видів діяльності. На відміну від нормативного акту управління, адміністративний акт не створює правових норм.

Особисті документи – це засвідченні підписом службової особи та печаткою відповідного органу підприємств, установ, організацій, офіційні записи про факти та відомості що мають юридичний характер і стосуються особи конкретного громадянина, його службового чи громадського становища.

Відмінність адміністративного акту від особистих документів полягає в тому що: - адміністративний акт – це розпорядний документ, він є необхідною умовою для виконання певних правових норм, а особисті документи – це документи які стосуються конкретної особи. Посвідчення особи та паспорт вказує про відомості конкретної особи, її вік місце народження проживання, сімейний стан та інше.

Диплом про закінчення вищого навчального закладу – відомості про здобуття його власником певного освітнього рівня, в тому чи іншому навчальному закладі.

Студентський квиток і залікова книжка – це внутрішній документ конкретного навчального закладу і не являється адміністративним актом.

  1. Визначіть які з вказаних відносин виходять за межі законності, а які за межі дисципліни.

  • гр. А та К подали заяву до органів РАГСУ про реєстр шлюбу, однак на реєстрацію не з’явились, пояснили, що не зійшлись характерами. Дана ситуація виходить за межі дисципліни, через те що згідно Цивільного кодексу України укладення і реєстрація шлюбу відбувається за взаємною згодою двох сторін, і якщо не було досягнуто цієї згоди то заявники вправі не здійснювати реєстрації.

  • обл. здоров. відділ та управління освіти з метою об’єднання зусилля вирішили створити координаційну раду і приймати спільні рішення. З метою заповнення муніципального бюджету міська податкова адміністрація створила спільне підприємство з іноземною фірмою. Дані відносини виходять за межі законності, через те що в Конституції України і в Законі України «Про державну податкову службу в Україні» вказано що органи державної податкової адміністрації є контролюючими органами і їхнім суб’єктам заборонено займатися підприємницькою діяльністю.

  1. Що таке контроль і нагляд в управлінні ? Їх призначення.

Контроль це система спостереження і перевірки процесу функціонування фактичного стану керованого об’єкта з метою його оцінки, обґрунтованості та ефективності прийнятих ним управлінських рішень і результату виконання, виявлення від виконань вимог і рішень усунення несприятливих наслідків виконання та інформування компетентних органів.

Контроль є одним з найбільш конкретних і дієвих способів забезпечення законності. Його сутність полягає в тому що, суб’єкт контролю здійснює облік і перевірку того, як контрольований об’єкт виконує покладені на нього завдання і реалізовує свої функції.

Завдання контролю полягає в тому що б: виявити результати впливу суб’єкта на об’єкт допущених відношень від умов управлінських рішень і прийнятих принципів організації та регулювання, виявити причини цих відхилень а також визначити шляхи подолання наявних перешкод для ефективного функціонування всієї системи.

Аналіз існуючої практики свідчить, що контрольна діяльність містить такі елементи: визначення характерів і строків контрольних заходів; залучення до контролю спеціалістів; представників громадськості; аналіз підсумків контролю, формування висновків та прийняття рішень, вибір шляхів, методів форм їх реалізації.

До контрольної діяльності висувається ряд цілий ряд вимог, згідно з якими вона повинна бути:

  1. підзаконною, тобто контроль має здійснюватись тільки в рамках конкретних нормативних приписів;

  2. систематичною, тобто нести регулярний характер;

  3. своєчасною, тобто проводиться своєчасно, що значно підвищує його ефективність;

  4. всебічною, тобто охоплювати найбільш вимогливі питання, контролюватись на всі служби і структури підконтрольних органів;

  5. глибокою, тобто ця вимога дозволяє виявити і поширити передовий досвід, попереджувати помилки та опущення;

  6. об’єктивною, тобто вимагати упередженість;

  7. гласною, тобто її результати повинні бути відомі тим хто підлягав контролю;

  8. результативного, тобто вона повинна супроводжуватися конкретними заходами по усуненню недоліків.

В системі державного управління виділяють такі види контролю:

1) контроль з боку органів законодавчої влади; 2) контролю з боку Президента України та його апарату (президентський контроль); 3) контроль з боку кабінету Міністрів України; 4) контроль збоку органів центральної виконавчої влади; 5) контроль збоку місцевих органів, органів державної виконавчої влади; 6) контроль збоку органів судової влади; 7) контроль збоку органів тимчасового самоврядування; 8) контроль збоку громадськості (громадський контроль).

Адміністративний нагляд – це здійснення спеціальними державними структурами цільового спостереження за дотриманням, виконавчого розпорядження органами, підприємствами, установами, організаціями та громадянами правил, передбачених нормативними актами.

Особливості адміністративного нагляду є те, що його об’єктами є спеціально створені з метою державні структури а саме інспекції та міліція.

Усі інспекції залежно від компетенції можна поділяти на дві групи: 1) ті що мають повноваження міжвідомчого характеру. 2) ті що не мають таких повноважень, тобто такі що здійснюють свої повноваження тільки в межах того чи іншого відомства.