Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
27.83 Mб
Скачать

Тема 9. Спадкове право

1. Історія виникнення і розвитку римського спадкового права.

2. Основні поняття спадкового права.

3. Види спадкування та форми правонаступництва в Римі.

4. Поняття та історичні форми римського заповіту.

5. Умови дійсності заповіту. В якиз випадках заповіт згодом стає недійсним?

6. Поняття необхідного спадкування (обов'язкова частка) і хто із спадкоємців має на нього право?

7. Спадкування за законом:

а) за квіритським правом;

б) преторським правом;

в) імператорським законодавством до Юстиніана;

г) за законодавством Юстиніана.

8. Способи прийняття спадщини. Поняття спадкового зарахування. Свої та зовнішні спадкоємці. Відповідальність спадкоємців за борги спадкодавця.

9. Поняття спадкового представництва та спадкової трансмісії.

10. Види спадкової субституції.

11. Поняття та характеристика легату і фідеїкомісу.

Методичні вказівки

Починаючи вивчення цієї теми, треба запам'ятати такі поняття, як спадщина, виморочена спадщина, спадкоємець, спадкодавець, заповіт, універсальна і сингулярна форми спадкування, конклюдентні дії, спадкове представництво і спадкова трансмісія та ін.

Дуже важливо знати визначення заповіту як акту, в якому спадкодавець розпоряджається майном на випадок смерті, вміти розрізняти поняття спадкування і дарування на випадок смерті. Потребують з'ясування і такі поняття, як спадкова субституція, види спадкової субституції, легату і фідеїкомісу.

Спадкування буває не тільки за заповітом, але й за законом. З'ясовуючи питання спадкування за законом в його історичному розвитку, слід звернути увагу на особливості спадкування за квіритським і преторським правом, імператорським законодавством до Юстиніана і за законодавством Юстиніана.

На завершення треба ознайомитися із способами захисту прав спадкоємців від порушення їх третіми особами, відзначивши їхню схожість з віндикаційним позовом.

Задачі

Тацій заповів Люцію 2/3 свого майна. Хто успадкує решту майна, про яке в заповіті нічого не сказано?

Тацій назвав у заповіті спдкоємцем Люція, не згадавши безпідставно хвору дружину і двох малолітніх дочок, залишивши таким чином їх без засобів до життя. Чи мають вони право на якусь частку у спадщині?

Тацій помер, залишивши трьох синів. Один із синів помер відразу після смерті батька, не встигнувши прийняти спадщину, і залишив двох дітей. Що слід застосувати і як розподілити спадщину?

Тацій заповів майно Люцію на суму 1000 асів. Але боргу у Тація було на суму 1500 асів. Що повинен зробити Люцій, щоб не розплачуватися за борги спадкодавця своїм майном?

Соседние файлы в папке Р_мське право