Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
27.83 Mб
Скачать

Тема 7. Загальне вчення про зобов'язання і договір

1 Поняття та роль зобов'язань у цивільному обороті.

2 Підстави виникнення зобов'язань. Класифікація зобов'язань. Зобов'язання односторонні, двосторонні та синапагматичні.

3 Поняття та порядок виконання зобов'язань.

4 Заміна сторін у зобов'язанні. Переведення боргу.

5 Умови відповідальності боржника за невиконання або неналежне виконання зобов'язання. Поняття шкоди і вини. Відповідальність за чужу вину.

6, Поняття прострочення виконання зобов'язання та його наслідки.

7 Звільнення боржника від відповідальності за невиконання зобов'язання.

8 Поняття позадоговірних зобов'язань. Зобов'язання ніби з договору. Зобов'язання з приватних деліктів та ніби з деліктів.

9 Поняття та класифікація договорів: контракти і пакти.

10 Структура договору. Суттєві та додаткові елементи договору. 11. Розуміння римлянами законності договору.

12 Умови недійсності договору.

13. Порядок укладення договору. Представництво.

Методичні вказівки

Вивчення цієї теми починають із з'ясування, що таке зобов'язання, і простежують його розвиток у Римі. Далі виясняють підстави виникнення зобов'язання, якими в Римі були: договір, ніби з договору, делікт і ніби з делікту.

Найважливішою підставою виникнення зобов'язання є договір. А тому слід насамперед визначити поняття договору як угоди двох сторін, з якою пов'язані юридичні наслідки, розрізняти контракти і пакти, односторонні і двосторонні договори. Серед двосторонніх договорів треба виділити сіналагматичні договори

Важливо розрізняти суттєві та додаткові елементи договору, ознайомитись з порядком укладення договору, пояснити поняття оферта і акцепт, знати, коли договір визнавався недійсним.

Розглядаючи зобов'язання з декількома кредиторами і боржниками, треба вияснити суть часткових і солідарних зобов'язань і коли вони виникають. Дуже важливим є питання про наслідки невиконня або неналежного виконання зобов'язання. Тут треба з'ясувати, що таке шкода і які її види, форми вини та відповідальність за чужу вину, а також засоби забезпечення виконання зобов'язання.

Тема 8. Окремі види договорів.

I. Римська система контрактів. Відмінність контрактів від пактів.

• 2. Особливості та види вербальних та літеральних договорів. Суть договору

поруки.

'3. Поняття та суть реальних договорів. Які договори входять до цієї групи? "4. .Порівняльний аналіз договру позики і позички. •5. Поняття та особливості договору поклажі, його відмінність від договору

позики.

-6. Поняття та види консенсуальних договорів. •7. Поняття та основні риси договору купівлі-продажу. Відповідальність сторін у

цьому договорі. Евікція речі. '8. Поняття та види договору найму: найм речей, найм робочої сили, підряд або

замовлення. .9. Відповідальність сторін у договорі найму речей та підстави одностороннього

припинення договору.

• 10. Поняття та особливості договору доручення.

I1. Поняття та види договору товариства.

12. Поняття та види безіменних контрактів.

13, Пакти та їх види.

Методичні вказівки

Готуючись до семінару з теми "Окремі види договорів" насамперед з'ясовують, у чому полягали особливості римської договірної системи, визначають поділ усієї договірної системи на контракти і пакти та причини появи безіменних контрактів.

Аналізуючи реальні і консенсуальні договори, треба вказати, який з трьох суттєвих елементів є для даного договору найсуттєвішим. Важливо чітко визначити різницю між договором позики і позички. Для цього треба з'ясувати, які речі є предметом першого і другого договору і чому договір позики є одностороннім.

Вивчаючи консенсуальні договори, основну увагу приділяють договорові купівлі-продажу, появі четвертого основного елемента, цікавляться, що таке реальна і справедлива ціна, які є права у продавця, якщо продана ним річ не відповідає реальній ціні, що таке евікція речі і яка відповідальність продавця у випадку евікції.

Треба вміти пояснити, чому договір особистого найму не набув значного поширення в Римі і як винагороджували осіб так званих вільних професій (лікарі, художники, поети та ін.). Важливо вміти пояснити, чим відрізняється товариство від юридичної особи.

Завершуючи підготовку до семінару, треба ознайомитися також з матеріалом, який стосується поняття та видів пактів, звернути увагу на те, що одні пакти мали назву "одягнутих", інші - "голих".

Соседние файлы в папке Р_мське право