Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
27.83 Mб
Скачать

Міністерство освіти України Львівський державний університет ім.Івана Франка

Юридичний факультет Кафедра теорії та історії держави та права

Основи римського приватного права

Плани семінарських занять і методичні вказівки

Львів 1999Римське право посідає особливе місце в історії розвитку правових систем людства. Давно вже не існує Давньоримської держави і римське право не має практичного застосування. Однак воно нарівні з іншими юридичними дисциплінами залишається предметом вивчення в усіх юридичних вищих навчальних закладах світу. Це можна пояснити, по-перше, тим, що вивчення основних положень римського права є базовим фактором оволодіння юридичними знаннями взагалі. По-друге, римське право є своєрідною історико-правовою пам'яткою, соціальне значення якої з плином часу не зменшується, а зростає. Вивчення римського права дає змогу зрозуміти походження і суть більшості засад та інститутів сучасних правових систем.

Завдяки творчості римських юристів, які виявилися майстрами у формулюванні правових проблем, а також у їх вирішенні, розвиток правових понять та інститутів досягнув у Римі такої досконалості, що це право не тільки в часи існування Римської держави, але й після її занепаду живило багатством своєї думки і змісту наступні цивільно-правові системи. Свідченням цього є рецепція римського права, сприйняття його державами феодального і буржуазного типу.

Зумовлено це насамперед тим, що римляни, власне, вперше розробили право приватної власності, абстрактне право, приватне право, право абстрактної особи. У Римі набуло своєї завершеності формулювання ряду правових принципів, особливо тих, що стосуються приватної власності, договірного, спадкового права та ін. Цінність їх виявилась позачасовою, вони послужили зразками для виникнення і розвитку наступних систем права, зокрема в епоху середньовіччя та Нового часу.

Сила римського права, яке зберігає своє значення протягом багатьох століть, полягає ще й втому, що воно розвивалося в переважній своїй частині не законодавчим шляхом, а шляхом магістратської діяльності, в нерозривному зв'язку з повсякденною практикою. Мається на увазі насамперед преторське право і право народів - найдосконаліші частини римського приватного права Римське право стало класичним юридичним проявом життєвих умов і конфліктів не тільки римського, а й будь-якого іншого суспільства, де панує чиста приватна власність. Наступні законодавства не внесли до нього жодних суттєвих поліпшень. Цим і пояснюється життєвість римського приватного права, його збереження при переході до інших формацій.

Римська правова спадщина дається взнаки і сьогодні. Насамперед систематика римського права, методи пристосування його до потреб швидкоплинного ділового життя, його творча спрямованість, не кажучи вже про термінологію, визначення, сентенції і все те, що увійшло в світову правотворчу і правозастосовчу культуру. З урахуванням цих та інших особливостей на юридичних факультетах введено викладання римського приватного права.

Досвід викладання свідчить, що цей предмет студенти засвоюють з деякими труднощами, оскільки він містить значну кількість нових для них понять, термінів, класифікацій правових явищ тощо. У зв'язку з цим у навчальних планах збільшено кількість лекцій, введено семінарські заняття.

Видання юридичного факультету Львівського державного університету ім.Івана Франка

Запропоновані плани семінарських занять та методичні вказівки до них розроблені на допомогу студентам 1 курсу, які вивчають римське приватне право.

На семінарські заняття винесені майже всі теми з курсу "Основ римського приватного права", готуватися до яких можна, зокрема, за такими підручниками;

1. Галанза П.Н. Государство й право Древнего Рима. М.,1963.

2. Дроніков В.К. Римське приватне право. К.,1961.

3. Подопригора А.А. ОсновьІ римского гражданского права. К.,1990.

4. Тищик Б.Й., Орач Є.М. Основи римського приватного права: Текст лекцій. Львів: Ред.-вид. відділ Львівського ун-ту, 1993.

5. Черниловский З.М. Лекции по римскому частному праву. М.,1991.

До кожної теми, винесеної на семінарські заняття, подані методичні вказівки, завданням яких є звернути увагу студентів на найважливіші питання теми, а також схеми. Обов'язком студентів є не тільки набути певні знання з римського приватного права, але й запам'ятати наведені в методичних вказівках латинські слова, які подані і в українській транскрипції, що дає змогу правильно їх вимовляти.

Враховуючи те, що римське приватне право відіграє роль вступу до предмета сучасного цивільного права і процесу, сімейного права та ін., на семінарські заняття винесені такі питання, які активно сприяли б глибокому розумінню студентами основних засад цих сучасних, дуже важливих і потрібних предметів, з'ясуванню теоретичних і практичних питань розвитку держави і права України в цілому.

Соседние файлы в папке Р_мське право