Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Підвищення різкості та контрастності

Викликається командою меню Filter>Sharpen. Підвищуючи контраст сусідних пікселів фільтри різкості дозволяють відредагувати нечітко сфотографовані чи скановані фото. Команди Sharpen, Sharpen More і Sharpen Edges достатньо інтуїтивні і не потребують коментарів. А щоб краще розібратися в роботі фільтра Unsharp Mask, розглянемо основну термінологію, тобто опції діалогового вікна (рис. 8).

- Amount (Величина): чим вище значення, тим помітніший ефект дії;

- Radius (Радіус): визначає товщину контура різкості; чим менше значення, тим чіткіший контур. Велике значення відповідає товстому контуру, суттєво виділяється на фоні зображення;

- Threshold (Поріг): значення цієї опції визначає спосіб задання контурів зображення. Чим менше значення опції, тим більше пікселів будуть оброблятися.

Для невеликої зміни різкості слід використовувати значення Amount від 25 до 50%, до 300% - підвищення різкості в розумних межах, до 500% - інтенсивне підняття різкості. Нище наведені приклади:

Зліва-направо розміщені зображення із значеннями Amount 0%, 100%, 200% і 500%.

Дуже цікавим є додавання шуму в зображення, що створює ефект зернистості і створює ілюзію текстури. Викликається за допомогою команди Filter>Noise>Add Noise, та має наступні опції:

- Amount (Величина): відповідає кількості відтінків, на які новий колір пікселя може відрізнятися від початкового;

- Uniform (Рівномірне): якщо встановити цю опцію, то в якості нових кольорів будуть випадково вибиратися кольори із вказаного діапазону. Програма не буде надавати перевагу визначеному кольору, тому в результаті буде рівномірно розподілений кольоровий шум;

- Gaussian (За Гаусом): якщо встановити цю опцію, то нові кольори будуть описуватися нормальним розподіленням. В результаті більшість кольорів будуть або практично не відрізнятися від початкового кольору, або потрапляти в заданий діапазон;

- Monochromatic: програма розподілить шум по різних кольорових каналах, в результаті буде створений “сірий” шум.

Для видалення шумів використовують наступні фільтри: Filter>Noise>Despeckle (позбавляє різкості зображення і зберігає її межі, шум стає менш помітним), а для очищення зображення від порошинок, волосинок та царапин з успіхом використовують фільтр Filter>Noise>Dust&Scratches. Він має дві опції: Radius (Радіус) і Threshold (поріг чутливості), хоча використовувати його варто лише при сприятливих умовах.

Хід роботи

1. Завантажте графічний редактор Photoshop та відкрийте файл image1 (оцифрований в лабораторній роботі №1 текстовий документ). Проаналізуйте розмір документу, роздільну здатність, виконайте збільшення (зменшення) до потрібного розміру. Проаналізувати інтерполяційні алгоритми додавання\віднімання пікселів, записати загальні характеристики кожного алгоритму.

Виконйте корекцію кольору. Розкрийте діалогове вікно Варіанти (Variations), вибравши однойменну команду з підміню Зображення > Корекція (Image > Adjust).

2. Встановіть перемикач режимів корекції в позицію, що відповідає тим характеристикам зображення, що потріб­но відкоректувати: Тіні (Shadows), Середні тони (Mid­tones) і Світлі тони (Highlights) або Насиченість (Saturation).

3. Скористайтесь повзунком Точно (Fine) — Грубо (Coarse), щоб задати ступінь впливу.

4. Щоб додати визначений колірний відтінок, клацніть на відповідній мініатюрі в лівій частині вікна.

5. Щоб зменшити переважання того чи іншого колірного тону в зображенні, клацніть на мініатюрі, що відповідає додаванню кольору, додаткового за колірним колом до колірного тону, що потрібно зменшити. Наприклад, щоб зменшити кількість пурпурного тону, клацніть на мініатюрі додавання зеленого кольору (More Green).

6. Для налаштування яскравості клацніть на одній з мініатюр із назвами Світліше (Lighter) або Темніше (Darker) у правій частині вікна.

7. Якщо ви не можете точно сформулювати, які вам потрібні поправки, просто клацніть на мініатюрі, що на ваш погляд виглядає «найбільше правильно».

8. Якщо результат корегування є незадовільним, то для повернення до вихідного зображення, необхідно натиснути клавішу Alt, щоб перетворити кнопку Скасувати (Cancel) у Відновити (Reset). Натиснення цієї кнопки дозволить скасувати усі виправлення і повернутися до вихідної версії зображення.

9. Клацніть на кнопці Так (ОК), щоб закінчити корегування зі збереженням внесених змін та запишіть зображення на диск

Виконати корекції контрасту та яскравості з використанням вікна діалогу Рівні (Levels)

1. Активізуйте зображення image2 та виберіть команду меню Зображення > Гістограма (Image > Histogram), щоб переглянути гістограму даного зображення й отримати статистичні дані. Проаналізуйте за гістограмою співвідношення рівнів яскравості і кількості пікселів зображення та зазначте чилові параметри у звіті.

2. Відкрийте діалогове вікно Рівні (Levels), обравши однойменну команду в підменю Зображення > Корекція (Image > Adjust) або натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+L.

2. Встановіть прапорець Перегляд (Preview), щоб бачити результати корекції у вікні документа.

3. Якщо зображення кольорове, можна коректувати об’єднаний колірний канал (RGB або CMYK) або окрему колірну складову, вибір яких проводиться в списку Канал (Channel). Для виконання даної вправи залишіть обраний по замовчуванню об’єднаний канал.

4. Для корекції рівня тіней перетягніть чорний повзунок Рівень тіней (Shadow), що знаходиться в лівого краю шкали яскравостей, до того місця, де на гістограмі починається пік відліків темних пікселів.

5. Щоб виставити рівень світлого, перетягніть розташований у правого краю шкали білий повзунок Світлі тони (Highlight) туди, де починається наростання піка світлих пікселів.

6. Тепер відкорегуйте середні яскравості зображення, перетягуючи вліво або вправо середній повзунок, Середні тони (Midtone).

7. Для налаштування контрасту використовуйте повзунки шкали Вихідні значення (Output Levels). Чорний повзунок управляє рівнем темних тонів. Його переміщення до центру робить зображення світлішим. Білий повзунок керує рівнем світлих тонів. Його переміщення убік центру шкали робить зображення темнішим.

8. Завершивши опрацювання зображення, запишіть його на диск

Виконати корекцію з допомогою Колірний баланс

1. Активізуйте зображення або виділіть його частину. Розкрийте діалогове вікно Колірний баланс (Color Balance), використавши команду меню Зображення > Корекція > Колірний баланс (Image > Adjust >Color Balance) або натиснувши клавіші Ctrl+B.

2. Встановіть один із трьох перемикачів: Тіні (Shadows), Середні тони (Midtones) або Світлі тони (Highlights). Звичайно рекомендується починати корекцію кольорів із середніх тонів, тому що вони займають до 90% площі зображення.

3. Встановіть прапорець Зберегти яскравість тонів (Preserve Luminosity) — це дозволить при корекції кольорів зберегти яскравість зображення. Не забудьте також установити прапорець Перегляд (Preview), щоб мати можливість бачити, як внесені зміни позначаються на зображенні.

4. Перетягніть повзунки для корегування колірного тону зображення. У текстових полях у верхній частині вікна діалогу з’являться числа, що показують ступінь зміни балансу. Вони приймають значення від 0 до +100 (при перетягуванні повзунків убік відміток Red — Червоний, Green — Зелений і Blue — Синій) або до -100 (при перетягуванні повзунків убік відміток Cyan — Блакитний, Magenta — Пурпурний і Yellow — Жовтий).

5. Виправіть колір в областях тіней і світлих тонів, а потім повторюйте процедуру корегування, поки не отримаєте необхідного результату.

6. Дослідіть можливості коригуючи фільтрів для підвищення різкості зображень.

Оформіть та здайте звіт.