Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_robota.docx 3 курс.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
65.2 Кб
Скачать

15. Особливості оподаткування окремих видів доходів

Статтею Податкового кодексу України передбачені особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів, зокрема для:

1. Інвестиційного прибутку.

2. Роялті.

3. Процентів.

4. Дивідендів.

5. Доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм.

6. Об'єктів спадщини.

7. Благодійної допомоги.

9. Сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не повернутих у встановлений строк.

10. Виграшів та призів.

11. Доходів нерезидентів.

12. Іноземних доходів.

13. Доходу, отриманого за договорами довгострокового страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій), недержавного пенсійного забезпечення, пенсійних вкладів та за договорами довірчого управління.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу. Оподатковується такий прибуток за ставкою ПДФО 15% (17%) (п. 170.2 ПКУ) [1, ст.140].

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Роялті оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування дивідендів, за ставкою 15% (17%) (пп. 170.3.1 ПКУ).

Ставки податків на доходи, нарахованих як проценти, наведені у таб. 1.

Таблиця 1

Ставки податку на доходи фізичних осіб, нарахованих у вигляді процентів

Види процентів

Ставка ПДФО

Норма ПКУ

Процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок

5%

(не оподатковується до01.01.2015року)

абз. 2 п.167.2

Процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом

абз. 3 п.167.2

Процент на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці

абз. 4 п.167.2

Дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи

5%

абз. 5 п.167.2

Дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами)

абз. 6 п.167.2

Дохід у вигляді відсотків (дисконту), отриманий власником облігацій від їх емітента

абз. 7 п.167.2

Дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку внаслідок викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів

абз .8п. 167.2

Проценти (у т. ч. дисконтні доходи), нараховані (виплачені) на користь фізичних осіб з будь-яких інших підстав

15% (17%)

пп. 170.4.3

Дивіденди, нараховані на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою - резидентом, за умови, що таке нарахування не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів не оподатковуються ПДФО (пп. 165.1.18 ПКУ).

Дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб (у т. ч. нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку оподатковуються за ставкою ПДФО 15% (17%) (п. 170.5.3 ПКУ).

Інші дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав - резидентом, що є юридичною особою, оподатковуються за ставкою ПДФО 5% (абз. 9 п. 167.2 ПКУ) [1, ст.146].

Податковим кодексом України передбачений механізм оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується [2, ст.265] .

Згідно з п. 116.3 Земельного кодексу України безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян проводиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б)одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної та комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених Земельним кодексом, проводиться один раз з кожного виду використання.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості (у т.ч. дохід від продажу (обміну) об'єкта незавершеного будівництва), підлягає оподаткуванню за ставкою 5% (п. 172.2 ПКУ).

Під час проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату ПДФО до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до податкового органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку.

Сума податку на доходи фізичних осіб визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, що продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

б) особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно.

Фізична особа зобов'язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації [1, ст.149].

Податковим кодексом України передбачений механізм оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5%(п. 173.1 ПКУ).

Під час продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою 1% (п. 173.2 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року другого та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується за ставкою 15 (17%) (п. 173.6 ПКУ).

Дохід від продажу об'єкта рухомого майна визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта.

Дохід від продажу об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта та не нижче 25% вартості такого самого нового об'єкта рухомого майна.

Ставки податків на доходи, нараховані як спадщина, наведені у табл. 2.

Таблиця 2

Ставки податку на доходи фізичних осіб, нарахованих у вигляді спадщини

Види процентів

Ставка ПДФО

Норма ПКУ

Вартість власності, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення

0 %

пп. 174.2.1

Вартість власності, зазначеної в пп. "а", "б", "ґ" п. 174.1 ПКУ, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.  Вартість власності, зазначеної в пп. "а", "б" п. 174.1 ПКУ, що успадковується дитиною-інвалідом

0 %

пп. 174.2.1

Грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 р. в установи Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери, та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992–1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем

0 %

пп. 174.2.1

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, отриманого у спадщину спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення

5 %

пп. 174.2.2

Спадщина, отримана будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-який об'єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента

15 (17) %

пп. 174.2.3

Суми надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк, оподатковуються за ставкою ПДФО 15% (17%) (п. 170.9 ПКУ).

До суми перевищення не включаються та не оподатковуються документально підтверджені витрати, здійснені за рахунок готівкових чи безготівкових коштів, наданих платнику податку під звіт роботодавцем на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків, в межах граничного розміру таких витрат.

Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається за формою, встановленою центральним органом ДПС, до закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку:

- завершує таке відрядження;

- завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що видала кошти під звіт.

За наявності надміру витрачених коштів їх сума повертається платником податку в касу або зараховується на банківський рахунок підприємства, установи, організації або фізичної особи-підприємця до або під час подання зазначеного звіту.

Виграші та призи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставками, наведеними в табл. 3.

Таблиця 3

Ставки податку на доходи фізичних осіб, нарахованих у вигляді виграшів та призів

Види процентів

Ставка ПДФО

Норма ПКУ

Виграш, приз у державну грошову лотерею в розмірі, що не перевищує 50 МЗП

не оподатковується

пп. 165.1.46

Виграш у державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри

15 (17) %

абз. 1 п. 167.1

Виграші або призи (крім виграшів у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри)

30 %

абз. 1 п. 167.3

Дарунки (а також призи переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї МЗП (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі

не оподатковуються

пп. 165.1.39

Грошові виграші у спортивних змаганнях (крім винагород спортсменам – чемпіонам України, призерам спортивних змагань міжнародного рівня, у тому числі спортсменам-інвалідам, визначених у пп. "б" пп. 165.1.1 ПКУ)

15 (17) %

абз. 2 п. 167.3

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами для оподаткування спадщини

0 %, 5 %, 15 (17) %

п. 174.6

Ставки податків на іноземні доходи та доходи нерезидентів наведені у табл. 4

Таблиця 4

Ставки податків на іноземні доходи та доходи нерезидентів

Види процентів

Ставка ПДФО

Норма ПКУ

Доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів

за ставками, визначеними для резидентів

пп. 170.10.1

Іноземні доходи

15 (17) %

пп. 170.11.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]